Zonguldak, tarihinde bayramları en iyi kutlanan illerden biriydi.

Köylerde bayram gelenekleri büyük katılımlarla yaşanırdı.
Bir çok köyde, dini bayramlarda gelen misafirlere yemekler sunulurdu. Tanıdık tanımadık fark etmeden istediğin eve girip yiyebileceğin bu yemekler yöresel yemeklerimizden oluşurdu.
Sirkeli pirinç çorbası,pırasalı bakla, yaprak sarması, sütlü çorba, yumurtalı zılbıt, köy ekmeğimiz bazlama ile birlikte yenirdi. Ve beklenen ana yemek gelirdi. Et haşlama yemeği en sevilen yemeklerdendi. Tatlılardan ise, Zonguldak Beyaz Baklava sunulurdu.
Zonguldak Şehir Merkezi'nde bayramı geçirmek isteyenler ise mutlaka Zonguldak Soslu Kebap yemek için kebap salonlarına akın ederlerdi.
Bu salonlarda yer bulmak oldukça zor olurdu. Çatı Kebap, As Urfa Kebap, Kuytu Kebap salonlarında kapı önlerinde kuyruklar oluşurdu.
Çocuklar ve gençler Zonguldak sahilinde golf oynamak ile vakit geçirirlerdi. Golftan sonra ise sandal kiralayıp limanda gezinti yapmak bayramın olmaz ise olmazıydı.
Yeni sevgililer liman arkası ve Fener Mahallesinde vakit geçirmeyi severlerdi.
Bugün covid--19 nedeni ile sokağa çıkma yasağı ve ilçeler arası geçiş yasaklarından dolayı herkes aile içinde evlerinde bayram kutlamakta.
Bu senede böyle olsun.
Bayramınız Kutlu Olsun.

Hayati YILMAZ
Zonguldak Tarih