İlk olarak Madenci Anıtı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ulusa sesleniş'i halka dinletildi.

Akabinde İstasyon Caddesi'nden başlayıp Madenci Anıtı tören alanında biten kortej yürüyüşü düzenlendi. Saygı duruşunun yapılmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Akabinde Uzunmehmet Camisi Müezzini Nizamettin Dereli Kuranı Kerim tilavetini icra etti.
Kortej yürüyüşü ve Madenci Anıtı'ndaki törene; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, vali yardımcıları ve Kaymakamlar AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, İl Jandarma Komutanı kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Cumhuriyet Başsavcısı Abdürrahim Alan, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektör vekili Profesör Doktor Hakan Bakkal, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, Merkez İlçe Başkanı Mükerrem Ayçiçek, Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Varol Demirköse, Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erbay, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, İl Müftüsü Asır Durgun, daire müdürleri, kurumların personelleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
İl Emniyet Müdürlüğü önünden başlayan ve Madenci Anıtı'nda biten sancak koşusunda Vali Mustafa Tutulmaz, Türk bayrağını teslim aldı.


Zonguldak Belediye Başkanvekili Sinan Toprak, konuşmasında şunları söyledi:
"15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gününde, hem derin bir kederi, hem de büyük bir gururu aynı anda yüreğimizde hissediyoruz. Bugün buraya Milletimizin bu demokrasi zaferini kutlamak, kalpleri iman ve ülke sevgisiyle dolu olarak Vatan, Millet, Bayrak, İstiklal ve diğer bütün mukaddes değerlerimiz uğruna gözlerini kırpmadan canlarını feda eden Aziz Şehitlerimizi bir kez daha yad etmek ve kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Milletimizin her bir ferdi, ezanı, bayrağı, özgürlüğü ve geleceği için gerektiğinde yenilmez birer kahramana dönüşebileceğini tüm dünyaya örnek bir şekilde vatanını canı pahasına koruyarak göstermiş, günlerce meydanlarda nöbet tutmuş ve milli iradeye sahip çıkmasını bilmiştir. 15 Temmuz zaferimiz işte böyle büyük bir fedakarlığın eseridir. Bu zafer, milletimizin direnişinin yanında o gece tanklara, uçaklara meydan okuyan şehit gazilerimizin cesaretinin sonucudur. Dünyada, şehadete cesaretle yürüyen, şairin ifadesiyle 'Ölümü de öldüren Rabb'e secdeler olsun' diyerek hainlerin karşısında dikilen başka bir millet yoktur. Bizler diyoruz ki; 'Türkiye düşmanları ister dışarda ister içerde olsun kafalarının içine, beyinlerine şunu çok iyi şekilde kazısınlar ki; Türkiye Cumhuriyeti ezelden ebediyete kadar hür ve bağımsız ve de güçlü bir şekilde var olacaktır, yaşayacaktır. Hain ve kanlı darbe girişimi karşısındaki vakur ve cesur tutumuyla tüm dünyaya örnek olan; vatanına, milletine, milli iradeye sahip çıkan asil bir milletin fertleri olmaktan dolayı bahtiyarlığımızı ifade ediyorum. Rabbim, yaşadığımız bu toprakları bize vatan eden ve bu uğurda canlarını veren kurtuluş savaşı mücadelesi vermiş başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Rabbim, yerlerini mekanlarını cennet eylesin, Aziz şehitlerimizden bizler razıyız, Cenab-ı Allah'ta razı olsun.

Cenab-ı Hak Milletimizi, Vatanımızı, Ezanımızı, Bayrağımızı ilelebet payidar eylesin. Hainlerin, münafıkların, düşmanların şerlerinden milletimizi, vatanımızı muhafaza eylesin. Rabbim, bu birliğimizi bu kardeşliğimizi daim eylesin. Rabbim, vatanımızı her türlü saldırıdan korusun. Bu duygu ve düşüncelerle, hepinizi en kalbi duygularımla selamlar, hürmetlerimi sunarım."


AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, konuşmasında şunları söyledi:
"Anlamlı bir gece de birlikteyiz. Hiç bir terör örgütünün bir daha cesaret edemeyeceği bir kahramanlı örneğidir. Zorlu imtihanlar olacaktır. Aziz milletimizin kahramanlıklarıyla bezenmiş bir imtihan olmuştur. Bu mücadeleden milletimiz kahramanca duruş göstererek gereken cevabı vermiştir. 15 Temmuz iki tercih koydu. Ya ölecektik ya da olacaktık. Aziz milletimize şükranlarımızı sunuyorum gazilerimize sağlık afiyet diliyorum. Bu mücadelede bu alanda bu meydan da birlikte olduk. O gün birlikte bu hainlere karlı ülkemizi bölmek isteyenlere karşı bu meydanlarda sabaha kadar bekledik beklemeye devam edeceğiz. Bu bayrağımızın ezanımızın dinmemesi için sabaha kadar bekleyeceğiz"

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu da konuşmasında şunları söyledi:
"15 Temmuzun öznesi millettir. Türkiye sevdalısı olanlarda bizim için dua ettiler. Bu topraklarda biz bir çok zaferler elde ettik. Kurtuluş savaşında bunu başardık. 15 Temmuzda yine bu millet destan yazdı. Tankın önüne yatanlar düşüncesi sadece vatandı milleti evlatları geleceğiydi. Bir adım bile geriye adım atmadı. Cumhurbaşkanı hava limanına inelim dedi ve millet havalimanlarına indi. 6 yıldır biz bu meydanlardayız. Yine şer güçlere dur diyecek güçteyiz. Bunu geçmişte başardık yine başaracağız. Ömer Halis Demir'leri unutmadık. Unutturmayacağız. O gece sizler bu meydanlardaydınız. Türkiye meydanlardaydı. Güçlü Türkiye olarak ezanımız için milletimiz için meydanlarda olmaya devam edeceğiz."

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise konuşmasında şunları söyledi:
"15 Temmuz 2016'da Fethullahcı Terör Örgütü tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişimi, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bir destan sergileyen asil milletimiz ve kahraman güvenlik güçlerimizin inanç ve kararlılığı ile bertaraf edilmiştir. Ama ne hazindir ki 251 kahraman asker, polis ve vatandaşımız şehitlik mertebesine, 2193 kahramanımızda gazilik mertebesine ulaşmıştır. Bu anlamlı günde; aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.
Aziz milletimiz ve kahraman güvenlik güçlerimizin, ülkemizin dirliğine, birlik ve beraberliğine, bütünlüğüne yönelik hain, kalleş darbe girişimi ve kalkışma hareketi karşısında gösterdiği onurlu duruş sayesinde; hainler yenilgiye uğratılmış, bu kutsal vatanın sahipsiz olmadığı tüm dünyaya gösterilmiş, 15 Temmuz bir İstiklal ve istikbal destanı ve bir milli irade mücadelesi olarak şanlı tarihimizde yerini almıştır.
Ülkemiz ve aziz milletimiz, yüzyıllardır iç ve dış mihraklarca yönlendirilen sayısız tehdit, kirli oyun, tuzak ve saldırı teşebbüsleri ile karşı karşıya kalmış, bu asil millet Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi'nde, Çanakkale'de ve Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi, aynı inanç, azim ve kararlılıkla, yeniden diriliş ve varoluş mücadelesi vererek aziz vatana, devletine bayrağına ve kendisine yapılan bu alçakça ihanete, darbeye ve demokrasimize suikast girişimine geçit vermemiş, iç ve dış güçlerin projesi olan, milli iradeyi yok sayan hain FETÖ terör örgütüne milli irade tokatı atılarak, hak ettiği ders verilmiştir.
Bu kalkışma, ihanet ve darbe girişimi karşısında "Halkın gücünün üstünde bir güç yoktur" diyen Sayın Cumhurbaşkanımızın o anlamlı çağrısıyla feraset sahibi necip halkımız, gencinden yaşlısına, kararlı bir tutumla direnmiş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin vatansever gerçek mensupları ve emniyet güçlerimizin kahramanca mücadelesi sonucunda ülkemize ve devletimize sahip çıkılmıştır.
Milli iradenin tecelli ettiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin bombalanması ve düşmana çevrilmesi gereken silahların kendisine yönelmesi ile birlikte bu asil ve cesur millet, canından üstün tuttuğu vatanı ve demokrasisi uğrunda tankların önüne yatarak darbe girişimine engel olmuş, hainlere en ağır şekilde karşılık vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti büyük ve güçlü bir devlettir. Ülkemizin hızlı yükselişini, gelişip büyümesini, bölgemizdeki fark edilen gücü ve etkinliğini, toplumsal birlik ve bütünlüğümüzü hazmedemeyen, karanlık güç ve dış mihrakların ülkemizin devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün yok edilmesine yönelik kirli oyun, teşebbüs ve düzenleri hiçbir zaman bitmeyecektir.
Ülkemizin birlik ve beraberliğini, bütünlüğünü bozmaya çalışan o üst akıl ne yaparsa yapsın, ne kadar uğraşırsa uğraşsın, milletimiz ve devletimiz hedeflerinden asla taviz vermeyecektir.
İşte o nedenle, ülkemizin üzerine oynanan kirli oyunlara ve projelere karşı her zaman uyanık ve dikkatli olmalı. 15 Temmuz gecesi kalkışılan hain darbe girişimini unutmamalı, hatırlamalı ve anlatmalıyız. Milletimizin destansı mücadelesini, şehitlerimizin hatırasını, gazilerimizin kahramanlığını hep yaşatmalıyız.
Milletimizin milli iradeye ve demokrasiye olan inancı hiçbir zaman eksilmeyecek gelecek nesillerce yaşatılacaktır.
Devletimizin son yıllarda dış politikada, enerjide, savunma sanayinde, ulaştırma ve altyapıda, teknoloji, uzay, havacılık, eğitim, sağlık ve benzeri alanlardaki, imrendiren, göz dolduran, dünyada dikkatle takip edilen, izlenen başarılı atılımları artarak devam edecek, bu aziz vatan için her zaman olduğu gibi demokrasi, birlik ve beraberlik nöbetimiz sonsuza dek sürecek, vatan milletin, irade milletin olacaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle; ülkemizin birliği, beraberliği ve bütünlüğü uğrunda, bizlerin huzur, refah ve geleceği için gözünü kırpmadan canlarını feda eden tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, gazilerimize şükran ve minnetlerimi sunuyorum.
O geceyi aydınlık sabahla buluşturanlara bin selam olsun."

Konuşmaların ardından kahraman şiirleri okundu, Madenci Korosu konser verdi. Konser sonrasında demokrasi nöbeti başladı.