Kömürspor'un devamı olarak kurulan Zonguldakspor 2.Lige ayrıcalıklı olarak girdi. Ekonomik anlamda Zonguldakspor Kömür İşletmeleri işçilerinden ve işletmeden aktarılan spor fonları ile Türkiyede en iyi kulüpler arasına girdi. Futbolcu kadrosu ve bütçesi çok iyi olan Zonguldakspor 2.Lig Şampiyonu olarak 1973/74 sezonunda Trabzonspor ile birlikte 1.Lige çıktı.
80'li yıllara kadar Zonguldakspor Kulübü bir çok kulübe oranla borçsuz ve sorunsuz ayakta durdu. Türkiye'de diğer takımlara göre daha iyi ekipmana sahipti. Bu yıllarda Kulüp Yönetiminde TTK üst düzeyi ve Genel Maden İşçileri Sendikası etkin olarak faaliyet içerisinde idi. 1980 yılından sonra ise Zonguldakspor yönetiminde şehrin işadamları söz sahibi oldu, Ertuğrul EMRAL, Kerim TANYERİ, İrfan ERDEM, Salih YILMAZ kulübe başkanlık yaptılar. Bu yıllarda çok iyi futbolcular Zonguldakspor 'a geldi. Şehir futbol takımı ile birleşmiş ve lig maçlarında tribünleri Zonguldak halkı doldurur olmuştu. Bir çok Zonguldakspor taraftarı ve futbolsever bu yılları unutamaz.
Bu yılların hemen akabinde Zonguldakspor Yönetimi ile ilgili birtakım sorunlar yaşanmaya başlandı. Yönetimde arbedeler yaşandı ve bu kulüp için bir düşüşün ve hataların sonucu oldu. 1987/88 sezonunda Zonguldakspor Kulübü 2.Lige düştü. 2.Ligde iken Zonguldakspor 'a Amele Birliği Başkanı Kemal YILDIRIM Başkan oldu. Ligin sonlarına doğru takım çok kötü neticeler almaya devam ediyordu ve Başkanlıkta yine istifa sözkonusu idi. Yeni Başkan Gazeteci Kemal SÖNMEZ oldu ancak takım 3.Lige düştü.
Zonguldakspor 'a Başkan dayanmıyor peş peşe istifalar devam ediyordu. 3.Ligdeki takımın Başkanı bu sefer Mustafa KALDIRIM oldu. Fakat Zonguldakspor kötü sonuçlar almaya devam ettiği gibi yönetimsel sorunlarda yaşamaya başlamıştı. Şehirde bariz olarak geçmişteki güçlü Zonguldakspor 'un düşüşünün hayal kırıklığı yaşanıyordu.
Zonguldak'taki bazı çevrelerin ve yerel basının diretmesi ile Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Şemsi DENİZER'in katkıları ile Sendika tekrar Zonguldakspor için devreye girdi.
1991/92 sezonunda Şenol YAZICIOĞLU ardından Şemsi DENİZER 5 dönem Zonguldakspor 'a Başkanlık yaptı. Sendikanın geçmişteki gibi devreye girmesi neticesinde Zonguldakspor 2.Lige merhaba dedi. Takım çok başarılı neticeler almaya başlamıştı. 1.Lige çıkmayı hedefleyen Zonguldakspor bunu da başarıyordu ancak; sarı kart cezalısı bir futbolcusunu 1.Lige çıkacağı kader maçında oynatması sonucu Zonguldakspor 'un 1.Lig hayali yok oldu.
1999 yıllarına doğru sendika tekrar devreden çıktı. Kulüp bu yıllar inanılmaz sarsıntılar yaşamaya başladı. Ekonomik kriz hat safhada idi, bir çok futbolcu takımı terk etti. Zonguldakspor tarihinin en kötü yıllarını yaşadığı sırada devreye yine bir sendikacı Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Çetin ALTUN girdi ve Yönetimin %50 ortağı oldu; 5 kişi sendikanın önereceği, 5 kişide dönemin Başkanı Ayhan BAL'ın önereceği bir Yönetim kuruldu.
2000'li yıllar bir anlamda Zonguldakspor 'un yeniden doğuşudur. Şehir halkıda takıma eskisi gibi sahip çıkmaya başlar oldu ve yepyeni bir kadro oluşturulmaya başlandı. köklü bir geçmişe sahip Zonguldakspor 'da taraftardan yönetime herkeste yeniden 2.Lig ve sonrası 1.Lig sevdası başladı. Lig mücadelelerinde içerde ve deplasmanda taraftar takımı yalnız bırakmaz oldu. Yörenin Milletvekilleri ve üst düzey yöneticilerinden işadamlarına kadar tüm Zonguldaklılar artık Zonguldakspor 'la ilgilenmeye başlar oldular, sezon sonunda ise Zonguldakspor yine 2.Lig biletini alamadı, ne yazık ki Zonguldakspor için el ele veren yöneticiler başarısızlık sonucu tekrar bir kaosa düştüler. Sendika Yönetimden çekildi ekonomik kriz yine gündeme gelince oluşturulan kadro dağıtıldı. Bu olumsuzluklara rağmen Zonguldakspor için kentte uğraşan bazı işadamları ve yerel yöneticiler oldu.
Artık yeni bir dönem Zonguldakspor için başlamalıydı ve yerel basının da katkıları ile Zonguldak Milletvekilleri, Zonguldak Valisi, Belediye Başkanı, Genel Maden-İş Sendikası Başkanı, Zonguldak Esnafı ve İşadamları en önemlisi de her zaman bu takımın peşinden koşan taraftarı Türk Futbol tarihine mal olmuş bir zamanların unutulmaz takımı için el ele verdiler.
Netice olarak Zonguldakspor Kulüp Başkanı İşadamı Erdoğan DEMİR oldu, yeni başkan futbolun içinden gelen birisi idi. Amacı takımı hak ettiği yere önce 2.Lige ve daha sonra 1.Lige çıkarmaktı. Öncelikle kadroyu oluşturdu, yeni isimler transfer etti, Kilimlispor'dan bazı futbolcuları Zonguldakspor 'a aktardı. Kentte yeni bir dönemi ateşledi birlik-beraberlik olgusu başlatıldı. Sendika yeni oluşumu sıcak karşılar oldu.
Zonguldakspor a mali desteklerde bulundu. Takım başarılı sonuçlar almaya başladı ve 2.Lig için olumlu sinyaller gösterdi. Başarılı bir Yönetim ve Kadro sayesinde Zonguldakspor mutlu sona ulaştı ve 2.lig B Grubu B Kategorisine yükseldi. 2.lig sezonunun başlaması ile ciddi mali sorunlarda başlamış oldu. Eski Teknik Direktör Mahmut Alpaslan'ın yerine Kasım Gündüz getirildi. Futbolcularda ise ekonomik sıkışıklık nedeni ile tatminkar transfer yapılamadı. Başkan Erdoğan Demir görevden ayrıldı.
Zonguldakspor Başkanlığına tek aday olan Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç geldi, ekonomik zorluklar içinde Zonguldakspor'u şampiyonluk potasına getirmesine rağmen takım ikinci oldu. Başkan Ali Aslankılıç görevini yaptığını ve bayrağı yeni birisine devredeceğini belirterek görevinden ayrıldı.
Yeni sezon ile birlikte başta Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen'in uğraşları sonucu eski başkan Erdoğan Demir Başkanlık görevine gelerek şampiyonluk parolası ile lige başlandı. Ancak takım yeni oluşturulmasına rağmen çok kötü sonuçlar alarak düşme potasına girdi. 3 tane Teknik Direktör değiştirildi ve Zonguldakspor ligin ilk devresini sonuncu bitirdi. Başkan Erdoğan Demir kötü sonuçlar neticesinde işlerinin yoğunluğunu beyan ederek görevinden istifa etti. Tekrar Vali devreye girerek uğraşları sonucu ilk kongreye kadar başkanlık görevinin işadamı Durmuş Kabakçı'ya verilmesini sağladı. Takım tekrar refüze edilerek 2.devreye başladı. Tek listeyle yapılan kongrede Durmuş Kabakçı 53 delegenin 44'ünün oyunu alarak Başkanlığa seçildi. Sezon sonu itibariyle Zonguldakspor tekrar başkansız kaldı. Durmuş Kabakçı'nın istifasının ardından Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen yeniden devreye girerek kulübü sahipsiz bırakmamak için çalışmalar ve girişimlerde bulunarak Zonguldakspor 'un başkanlığı için işadamı İsmail Recai Şanlı'yı ikna etti ve 2004/2005 sezonuna Zonguldakspor İsmail Recai Şanlı'nın başkanlığı ve yönetimiyle başladı. Başkan Şanlı, özellikle kamuoyuna bu takımın bu sezon değil, önümüzdeki dönemlerde şampiyonluk iddiası içinde olacağını belirtti. ligde orta sıralarda devam eden takıma sezon arasında takviye yapıldı. Teknik Direktör Muammer Birdal'ın yerine de Tayfun Türkmen getirilerek, mücadeleye devam edildi.
ZONGULDAK KÖMÜRSPOR'LA DEVAM EDEN MÜCADELE...
2010-11 sezonunda kurulan ve kısaca BAL diye tabir edilen Bölgesel Amatör Lig'de Kilimli Belediyespor ile birlikte Zonguldak ilini temsil etme hakkı kazanan Zonguldakspor; lider Eskişehir Demirspor ve Kilimli Belediyespor'un 1 puan gerisinde 3. sırada ve şampiyonluk iddiasıyla girdiği sezonun son haftasında Pursaklar Belediyespor ile kendi seyircisi önünde golsüz berabere kalınca BAL statüsü gereğince Zonguldak 1.Amatör Küme'de 2. olan Demir Madencilik Dilaverspor'la baraj maçı oynamak durumunda kaldı. Karşılaşma, 4-2 Zonguldakspor aleyhine bitince rakibi BAL'a yükselirken 30 yıl önce o zamanki adıyla Türkiye 1. Ligi'ni sallayan Zonguldakspor ise Türkiye'deki amatör futbolun 2. seviyesi olan il bazında mücadeleye yani Zonguldak 1. Amatör Küme'ye düştü.
Bu olaydan sonra Zonguldakspor'un adı bazı ekonomik nedenlerden dolayı 'Fenerspor' olarak değiştirildi, fakat kısa sürdü. bugün halen kulüp olarak kullandığı isim 'Zonguldak Kömürspor' adını aldı. Ramis Muslu, Hüsnü Kavas, Celal İncekara, Adnan Aydın ve M. Salih Demir'inde başkanlığını yaptığı takımı 2013-14 sezonunda Bölgesel Amatör Lig 10.Grup'ta sezonu şampiyon olarak bitirdi ve 3. Lig'e terfi maçında Zara Belediyespor'u 2-0 mağlup ederek 3. Lig'e yükseldi.
Süleyman Caner başkanlığında ki Zonguldakspor 2016 yılında 2.lige çıkmayı başardı ancak mühimmat ve lojistik destek olmadan bu kadar ilerleyebildi. Bakalım önümüzdeki günlerde nasıl bir yeni yol haritası izlenecek...
Zonguldak Nostalji