Zonguldak İl Genel Meclisi Mart ayı 3. Birleşim Toplantısı, Meclis Başkanı Necdet Karaveli Başkanlığında yapıldı.

İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, 3 Mart Kozlu grizu faciasında hayatını kaybeden 263 madenciyi anarak bir daha böyle maden kazalarının yaşanmamasını diledi.
Kozlu grizu faciası ile ilgili söz alan eski sendikacılar Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Ramis Muslu ve AK Partili Adnan Tıska, madencilik ve maden kazaları hakkında görüşlerini belirttiler.

CHP'li üye Hayrettin Kartal söz alarak "Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'nde geçtiğimiz hafta kaçak ocakta maalesef iki genç madencimiz daha hayatını kaybetti. Zonguldak gazeteleri iki-üç ayda bir "Zonguldak'ın gençleri kaçak ocaklarda can veriyor" başlığıyla çıkıyor. Bu durum, Zonguldak için gerçekten çok üzücüdür.
Zonguldak'ın altında 100 yıl yetecek kömürümüz var. Zonguldak sokaklarında işsiz gençlerimiz var ama 'Zonguldak gençleri kaçak ocaklarda can veriyor' diye manşetler atılıyor. Zonguldak'ın sahibi yok mu arkadaşlar? Kaçak ocak ne demek? Bunun önüne geçilmeyecek mi? Bunu denetleme bu kadar zor mu? Bu kaçak ocaklar meselesine devletin tüm kurumları ve yetkilileri biran önce çözüm bulmak zorundadırlar. Bu vesileyle hayatlarını kaybeden tüm madencilerimize ve emekçilerimize Allah'tan rahmet diliyor, yakınlarına başsağlığı diliyor, anıları önünde saygı ve minnetle eğiliyorum" dedi.


AK Partili Meclis Üyesi Abdullah Karagüzel de konuşmasında "Mecliste bulunan arkadaşlarımızın hemen hemen hepsinin babası ekmeğini madenden kazanmıştır. Benimde öyle. Birçoğumuzun da ya babasının, ya amcasının, ya dayısının iş kazalarında ayağını veya kolunu kırmıştır, iş kazaları nedeniyle hayatlarını kaybedenlerde oldu. Hepsini rahmetle anıyorum.
Ama şunu söyleyelim ki; iş kazaları üzerinden bir istismar politikası çok doğru bir şey değil. Yani madenciliğin tarihinde zaten bu iş var. Biz yok desek de var, yok desek de var. Bunun en asgariye inmesi hepimizin talebidir.
"GENÇ MADENCİLERİ NEDEN RE'SEN EMEKLİ ETTİNİZ?"
Her zaman, "Zonguldak'ta maden var, neden işçi almıyorsunuz?" deniyor. CHP'li arkadaşlara özellikle şunu söylemek istiyorum; 1994 yılında bu şehirde 40 yaşındaki insanlar re'sen emekli edildi. Yani sizin devamınız olan partinizi temsil eden arkadaşlarınız bu işi yaptı.
Bölüm o zaman kapatıldı, Dilaver o zaman kapatıldı, Çaydamar o zaman kapatıldı. TTK'ya bağlı Merkez Atölyesi'nde; adam üretebilecek kapasitedeki madenciler 30-40 yaşlarında emekli edildi ve sizin iktidar olduğunuz dönemde bu iş oldu.
Her seferinde, "Zonguldak'ta işsizlik var" deniliyor. Evet, Zonguldak'ta işsizlik var. Bütün dünyada işsizlik sorunu var. Ama bunu sadece bir yere mal etmek, 'Neden maden çıkarılmıyor?', 'Neden işçi alınmıyor?' demek en kolay şeydir. Ama iktidar olduğunuz dönemde bu şehirde 10-15 bin genci neden emekli ettiniz? Madem bu kapasitesiyle buralar çalışıyordu? Burada bir realite var. Realite üzerinden giderek sorunları konuşalım burada sorun yok ama bunu provakate ederek bu işler olmaz.


Zonguldak Belediyesi'nin, Maden Makineleri'nin bulunduğu alana yapmak istediği MAKZON Projesi tartışılıyor. Hepiniz karşı çıkıyorsunuz. Niye? 'Yok, orada olmaz'mış. Nerede olacak? Eğer bu şehrin sokaklarda bu gençler işsiz gezmeyecekse, gidip İstanbul ya da Bursa'da iş aramayacaksa, Zonguldak'ta onların çalışabileceği işyerleri açılması gerekiyor. Oralarda açılan işyerleri de bu koşullarda açılıyor. Çaycuma'da işte Filyos Projesi. Filyos Projesi'nin ürettiği sektörel yatırımlar var. 'Vay efendim çevre bozuluyor' deniyor. Arkadaşlar bu bahsettiklerinizin her birinin üzerinde bizimde hassasiyetle durduğumuz şeylerdir. Ama şunu kabul edelim ki, eğer ekmek olacaksa; bir takım kayıplarda, kazanımlarda olacaktır. Benim ağabeyimde 1992'de Kozlu'da arkadaşlarını kaybetti, bende Kozlu'daki olaya tanık oldum. Her birimizin tanık olduğu bu ve buna benzer olaylar var. Rabbimiz her birimize ülkemiz insanını ve yakınlarını korumak adına dua edelim. Şehitlerimizin her birini rahmetle anıyorum" ifadelerini kullandı.