Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zonguldak'ta yaptığı bir dizi ziyaret sonrası Dedeman Otel'de sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve muhtarlar ile buluştu.
İl Başkanı Murat Pulat, açılış konuşmasını yaparak salondakilere 'Hoşgeldiniz' dedi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasında yerli kömür üretimi ve istihdamı konularına ağırlık verdi.


"Zonguldak Rahmetli Bülent Ecevit'in önem verdiği şehir,
Zonguldak'ın şöyle bir önemi var, altında bir hazine var. Topraklarında, dağlarında, kayalarında kömür var diyoruz. 38 milyon ton kömür tüketiyoruz, 1 yılda ortalama 38 milyon ton kömür tüketiyoruz. Bunun 35 milyon tonunu dışarıdan getiriyoruz. Zonguldak'ta haklı olarak şu soruyu sormalı: burada kömür varken niye dışarıdan getiriyoruz. Bu soru sorulmazsa Zonguldak'ın sorunları çözülür mü çözülmez. Bu tartışmaların hiçbir anlamı yoktur. Doğru düşünceden hareket edeceksek 38 milyon ton kömür tüketiyoruz, 35 milyon tonunu ithal ediyoruz. Niçin, neden? Bir buçuk milyar ton kömür rezervi var sadece Zonguldak'ta. Efendim. Bir buçuk milyar ton rezerve sahibiz. Neden arkadaşlar buradan kömür çıkarmıyoruz da dışarıdan getiriyoruz. Belki sormamız gereken soru bu, neden bunun kararını siyasi iktidar veriyor. Siyasetin sorunu bu. İçerden çıkarmayalım dışarıdan ithall edelim Yanlış mı doğru mu? Onu sizin takdirinize bırakıyorum. Çünkü bu toplantı kısır tartışmaların olduğu bir toplantı değil, bu toplantının önemi kanaat önderleri ile beraberiz, muhtarlarımızla beraberiz, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri ile, meslek odalarının yetkilileri ile beraberiz. Yani bir topluma yön veren, şekil veren seçilmişlerin toplantısı aynı zamanda. Bu toplantı ülkenin sorunları için. Sorunlar sadece beni ilgilendirmiyor, her birimizi tek tek ilgilendiriyor. Kadını, erkeği, yaşlısı, gencini ilgilendirmek zorunda. Efendim kömür çıkarırsak ne olur, Zonguldak'ın kömürünü işlersek de olur. 2 temel şey olur hatta üçleme yaratırsınız. Kömür çıkarırken eskiden burada 10 binler çalışırken şimdi düştü sayı. Ne için hangi gerekçeyle düştü? Zonguldak'ın bunu sorgulaması lazım. Kömürü dışarıdan getiriyorsun değil mi? Daha yüksek para ödüyorsun. Zonguldaklı kazanmıyor, Türkiye kazanmıyor dışarıdakiler kazanıyorlar. Ne için?
Öyle bir noktaya geldik ki: Merkez Bankası rezervleri ekside. O zaman bir taşla üç kuş vurmak varken neden üç ayrı alanda negatif bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz. Neden ithal ediyoruz, neden istihdam yaratmıyoruz, neden dışarıya para ödüyoruz. Burada düşünmeniz lazım. Benim de düşünmem lazım birlikte düşünmemiz lazım. Sorunun çözümü zor mu? Hayır efendim sorunun çözümü çok kolay, siyasi otorite yani devleti yöneten siyasi otorite diyecek ki 'dışarıdan kömür ithal edilebilir nasıl? Yeteri kadar çıkarılmazsa.Yeteri kadar istihdam yaratamazsa o zaman.
Bu ülkede işsiz yok mu? var. Dünyada işsizlik var. Türkiye'de kömür de var işsiz de var. İşçilere Türk Lirası ödüyoruz dolar mı ödüyoruz. Neden biz kazanmıyoruz da başkaları kazanıyor.
'Bu bir siyasi tercih' diyorsanız bütün kanaat önderleri, muhtar arkadaşlarıma sesleniyorum: 'bu siyasi tercih' doğru diyorsanız Türkiye'nin felaketine yol açıyorsunuz. Efendim Zonguldak işçi kenti iken şimdi emekli kenti oldu diyorsunuz.
Eğer bundan şikayetçi iseniz oyunuzun rengini değiştirmek zorundasınız. Düşünmek zorundasınız, kendinizi değil evlatlarınızı da düşünün. Evinizi, işsizleri düşünün. Türkiye'nin büyüdüğünü düşün, farkındalığı düşün. Türkiye olarak dünyaya meydan okuyoruz diyorlar. İşsizlikle mi meydan okuyorsunuz.Eksi rezervle mi meydan okuyorsunuz? Bir ülkenin dünyaya meydan okumasının tek yolu vardır; üretim üretim üretim. üretirseniz gülüşünüz. O zaman herkes size diyecek ki 'Türkiye hızla büyüyor yaratıyor katma değeri yüksek ürün üretmeye başladı' Türkiye O zaman büyür. Türkiye'nin saygı ve itibarı böyle görür. İş lafla olmuyor bu iş alın teriyle olacak. Demir Çelik sektörümüz var, kömürü dışarıdan getiriyor.
Zonguldaklılar aynı zamanda sokaklarında gezdiğim zaman fazla emeklilerle karşılaştım ve 'biz emekli şehrine döndük' diye arada bir sitem ettiler. Doğrudur Emekli ne demektir önce bu tanım üzerinde bir anlaşalım. Emekli şu demek; çalışır, alın teri döker, vergisini öder, sigorta primini öder. Belli bir yaşa gelince de yasal olarak emekli olur emekli olunca da huzur içinde yaşamak ister. Türkiye'yi gezmek ister dünyayı gezmek ister diğer ülkelerin emeklileri gibi rahat yaşamak ister.