Türkiye'de silahlı şiddet olayları pandemiye rağmen durmadı. Toplam 3 bin 862 silahlı şiddet olayının gerçekleştiği 2020'de, 2 bin 40 kişi yaşamını yitirdi. Umut Vakfı, 2020 yılında yaşanan silahlı şiddet olaylarının haritasını çıkardı. Karadeniz Bölgesi'nin lideri Samsun oldu. Zonguldak, Trabzon'u geçti.

Silahlı şiddette bölgenin değişmez lideri Samsun oldu. Sokağa çıkma yasaklarına rağmen Samsun'da 187 olay basına yansıdı.

Ancak bölgede bazı kentlerde olay sayılarının düştüğü, daha önce az olayların yaşandığı bazı kentlerde ise 2020'de olay sayılarının artması dikkat çekti. Örneğin Çorum, Zonguldak, Ordu, Gümüşhane vs... Daha önceki yıllarda basına yansımadığı için mi az görülüyordu, onu bilemiyoruz...

Karadeniz bölgesinde son 5 yılda yüzde 62'lik artış dikkat çekerken 2020'de iller bazında yaşanan olay sayıları şöyle: "Çorum 62, Zonguldak 48, Trabzon 36, Ordu 31, Düzce 27, Kastamonu 24, Tokat 15, Rize 15, Sinop 11, Giresun 10, Karabük 9, Gümüşhane 8, Bartın 6, Amasya 4, Bolu 3, Bayburt 2, Artvin 1..."

Şiddet haritasında, Karadeniz bölgesinde Samsun 187 şiddet olayıyla ilk sırada yer alırken, Ordu, Çorum, Zonguldak da önceki yıllara göre şiddet olaylarında artış yaşandı. Türkiye'nin en 'sakin' şehri Artvin oldu.

Raporda, Türkiye genelinde yaşanan 3 bin 862 şiddet olayının yüzde 85'inin tabanca ve tüfek gibi ateşli silahlarla gerçekleştirildiği, yüzde 15'inde ise kesici/delici alet kullanıldığı belirtiliyor. Vakfın 2015 yılından bu yana hazırladığı raporlar dikkate alındığında ise son 5 yılda silahlı şiddet olayları yüzde 69 arttı.
Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatrist Dr. Ayhan Akcan, artan silahlı şiddet olaylarını uzlaşma kültürünün olmayışına bağladı. Toplumun, birey olarak yetişemediğini söyleyen Dr. Akcan, "İlkel olanı tercih edip, en ufak sorunda şiddete başvuruyoruz. Şiddeti bir çözüm yolu olarak aile içinde, sokakta, trafikte, okulda yani hayatın tüm alanlarında yaygınlaştırıyoruz" dedi.