Yenilenen Zonguldak limanı sahil projesiyle birlikte, bir gencin liman içinde talihsiz bir şekilde boğulmasıyla gündemimizi sarsan bu üzücü trajik olayın ardından alınması gereken tedbirlerin, yapılması gereken önlemlerin yerine getirilip getirilmediği tartışmaları sürüyor.

Olayın yaşandığı kordon boyu ilk olarak 1964 yılında denizden yer kazanılarak beton dolgu üzerine yapılmıştı. Beton iskelenin üstüne Sürmen Düğün Salonu'da aynı zamanda yapılmıştı. 1980 ortasında yenilenene kadar, tahta iskele ve beton iskele dahil bu kordon boyu 15 yıl süresince korkuluksuz kullanıldı. Tahta iskele noktasında denize girenler de oluyordu. Kordon boyundan denize düşme olayları da yaşanıldı. Kabotaj bayramları da yine liman içinde düzenlenirdi. Peki o yıllarla bugün yaşanılan trajik olay arasında ne fark vardı ki şimdi can kaybı verdik.
En önemli etken limandaki balıkçı ve gezi tekne trafiğinin yokluğu diyebiliriz. Balıkçılar başka limana zorunlu taşınınca tecrübeli yüzücüler ve erken müdahale imkanı kalmadı.
Periyodik olarak yapılan liman temizleme işlevi ve dip temizleme tarağı işi bitirilince taban dereden gelen balçıkla bataklık haline geldi.
Zamanla çoğalan çevre kirliliği ve dereyle limana dolan pislikler su altında görüşü imkansız hale getirdi. Bundan 40-50 sene evvel liman deniz tabanında balıkların yüzdüğü bile görünebiliyordu...

Zonguldak Nostalji