Türkiye ile Almanya arasında imzalanan 'İşgücü Anlaşması'nın 60'ıncı yıl dönümü kapsamında Ruhr Müzesi'nin yürütücüsü olduğu "Biz buralıyız' isimli sergi ve sergiye eşlik eden Zonguldak Kültür günleri etkinliklerinin açılışı Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz'ın katılımı ile gerçekleştirildi.

'Biz buralıyız' adlı sergi etkinliğinde Fotoğrafçı Ergün Çağatay'ın 1990 yılında Türk-Alman yaşamını anlatan fotoğraflar yer alıyor.
Sergi açılışındadavetlilere Zonguldak'ın yöresel yiyecekleri ikram edildi, ardından müzik dinletisi yapıldı.
Türkiye ile Almanya arasında imzalanan 'İşgücü Anlaşması'nın 60. yıl dönümü kapsamında Ruhr Müzesi'nin yürütücüsü olduğu "Biz buralıyız' isimli serginin açılışı; Zonguldak Kültür günleri etkinlikleri kapsamında yapılarak Almanya'dan ve Zonguldak'tan çok sayıda davetli katıldı.
Açılışa; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, BEÜ Rektörü Prof.Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Ruhr Müzesi'nden Meltem Küçükyılmaz, Alexandra Nocke, Essen Belediyesi'nden Muchtar Al Ghusain, Essen Göçmenler Derneği'nden Muhammed Balaban, Turgay Tahtabaş, Zonguldak Kent Konseyi Başkanı Doç. Dr. Ferdi Kesikoğlu, Zonguldak Kömür Jeoparkı Koordinatörü Prof.Dr. Nzamettin Kazancı ve çok sayıda davetli katıldı.

Proje Koordinatörü Meltem Küçükyılmaz, açılış konuşmasında "Değerli fotoğraf sanatçısı Ergün Çağatay göçmenlerle yaptığı en çarpıcı fotoğrafları bıraktı. Almanya Türkiye arasındaki Türk Gücü iş anlaşması açıldı. Sonrasında Hamburgda gösterildi. Şu anda Berlin'de görülebilir. Türkiye'de 116 fotoğraftan oluşan büyük küçük sergi ise 50 fotoğraftan oluşuyor. Türk Alman yaşamını Çağatay'ın sergisiyle bir Berlin ve Duisburgda gösteriyor. Çağatay, oradaki günlük yaşamını gösteriyor. Almanya'nın çok kültürlü yaşamını gösteriyor. Çağatay'ın fotoğrafları bir çok kişinin yaşamına dokundu. Bu fotoğraflar 3.4.kuşağın teşekkür fotoğrafları. Bazen gözyaşları bazen gülerek. Almaya'da ki hayatlarını, nereden geldiklerini hatırladılar. Sergi Essen'den ayrılmış olsalar da onun fotoğrafladığı ailelere ulaştık. Türkiye'de göçün bilinmeyen yüzünü gösterdi. 2 yolluk turnemizin sonuna geldik. Son olarak Zonguldak'ta gösteriyoruz. İki şehrin madencilik geçmişi olması nedeniyle madeni deneyimlerinin burada göstermeye karar verdik. Türkiye'nin ilk Maden Mektebi'nin Zonguldak'ta olması burayı seçmemizde rol oynadı. Emeği geçen başta .Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ve bütün kurumlarımıza teşekkür ederiz" şeklinde konuştu.

Essen Belediyesi Gençlik Eğitim ve Kültür Bölümü Yöneticisi Muchtar Al Ghusain, "Berlin, İstanbul, Ankara, İzmir'de sergiledik. Ama en kalpten yeri Zonguldak. Bu sergi aynı bölgenin ne kadar bağlarının kuvvetli olduğu, madencilik anlamında da anlamlı buluyorum. Aynı zamanda maden gezisi için teşekkür ediyorum. Almaya'da maden gezisi fırsatı bulamayan kişilerin Zonguldak'a gelerek gezmesini diliyorum. Burada serginin başlangıç olması dileğiyle buradayım. İki bölge de çok istekli" diye konuştu.

Kent Konseyi Başkanı Ferdi Kesikoğlu, "Türkiye'de Almanya'dan göç açılışına hoşgeldiniz. Almanya'ya göç bizim için önemli. Göç olgusunun önemli olduğu yer Almanya. Ben tüm yetkililere teşekkür ediyorum" dedi.

Zonguldak Jeopark Müdürü Gülsüm Yılmaz, "Kültürel değerlimizi anlatmak. Teması göç olan bu sergi evlerinden memleketlerinden kalkmış göçmüş insanlardan eserler bütünü. 6 hafta kültür ve sanat haftası etkinliklerinin hepsi göç. Burası ilk maden yüksekokulu. Elektrik atölyesi dönüşüm geçirdi. Çekimleri sergi sonuna kadar devam edecek. Kentimizde ilk uluslararası sergi" diye konuştu.

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özelçer, "Üniversitemiz göç araştırma merkezimizin Zonguldak'tan Almanya'ya kadar bir çok araştırmalar ve incelemeler gerçekleşmiştir. Bu anlamda örnek vermek gerekirse bilimsel araştırma projeler tarafından desteklenerek kitaplaştırılan 'Zonguldak'tan Almanya'ya Göç' hikayelerini anlatıyor. Ayrıca Almanya, Fransa, Belçika'da fotoğraf sergisi düzenlenecektir. Biz buralıyız sergisi ile Zonguldak'ta ilk kez uluslarası bir etkinlik yapılmaktadır" dedi.

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, "75 yıllık köklü bir tarihi ile eğitim veren sosyal ve sportif anlamda çalışma yapmış Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde olmaktan mutluyuz. Fotoğraf sergisinin Zonguldak'tan olmasından dolayı mutluyuz. Almanya'da yaşayan Zonguldaklılar bizim için bir elçi."

Son konuşmacı Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise "Gerçekten bugüne kadar bu kadar uzun bir açılışa şahitlik yapmamıştım. Bugün güzel bir etkinlik. Arkadaşlarım ilk bahsettiklerimde kendilerinin söylediği gibi okulu yapacaklarını söylediklerinde şüphelerim vardı. Kendilerine destek oldum. Belli aşamaya gelince mutluluk duydum. Burada yapılmasına emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu sergi sıradan bir sergi değil. Birincisi göçü ifade ediyor. Adı bile zor bir kavram. Almanya ile bizim ilişkilerimiz daha geriye dayanıyor. Sadece temennilerle kalmasın. Varlık sebebi kömür. İlimizin turizmi endüstri mirasını her alanda kullanabileceğini gösteriyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından protokol ve katılımcılar sergiye gezerek bilgi aldılar.