İlk defa Gökçebey Halk Eğitimi Merkezi ile İŞKUR İşbirliğinde Bakiler Köyünde Gıda Teknolojisi alanında yer alan 320 saat süreli" Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı" kursu açıldı. Eğiticiliğini Hale Albuz'un yaptığı Bakiler Köyü Bağılar Mahalle Odasında 22 Kasım'da açılan kursa ilköğretim, orta öğretim ve üniversite eğitim seviyelerinden 15 bayan kursiyer katıldı.

Halk Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamada; "Kurs müfredatında yer alan modüller öğretilirken yöremizde geçmişte üretilmiş olan ve unutulan gıda ürünlerinin tekrar oğretimi de yapılacak. Yine yöremizde yetişen meyvelerin de daha uzun süre tüketilebilmesi için üretim ve muhafaza yöntemleri de öğretilecek.
KURSİYERLER İLK DEFA TRABZON HURMASINDAN MARMELAT VE PEKMEZ ÜRETTİ
Yöremizde Kuş burnundan marmelat yapmayı bir çok bayan bilir. Bir çoğumuz da tadına bakmıştır.Ancak,Trabzon hurmasından marmelat ve pekmezi bu yöremizde ilk defa kursumuzda öğretiyoruz.Bu meyvenin bölgemiz iklimine ne kadar uyum sağladığını,su ,gubre ve diğer bakımlar yapılmadan doğal olarak ne kadar güzel yetiştiğıni herkes biliyordur. Çoğumuzun bahçesinde en güzel yerde bir iki tane yetiştirmiş de olabiliriz.
Ancak ,enerji deposu olan bu meyvenin degişik şekillerde gıdaya dönüştürülebileceğini henüz bilemediğimizden bu güzel meyve çoğunlukla ağacında çürümeye terkedilmektedir.

Yöresel Gıda Ürünleri Yapımı kurs programını tamamlayan kursiyerler; Kişisel hijyen ve temizlikle ilgili tanımları kavraması ve uygulaması, periyodik sağlık kontrollerine uyması, gıda üretiminde bina, üretim alanı, ekipman tasarımlarında hijyenik kurallarını uygulaması, tuvaletler ve el yıkama alanları ile gıda işletmelerinde giriş ve çıkış işlemlerini titizlikle yapması, temizlik ve dezenfeksiyon aşamalarını, yöntemlerini, kullanılan araç ve gereçleri açıklaması, gıda mevzuatını, ilgili kuruluşları, amaçlarını kavraması, üretim öncesi, üretim sırasında ve sonrası faaliyetlerde gıda hijyen kurallarını uygulaması, ambalajlama ve etiketleme ile ilgili sanitasyon kurallarına uyması,tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP) hakkında bilgi sahibi olması, sebze ve meyvelerde ön işlemleri yapması, üretim aşamalarına uyarak marmelat üretmesi, hammadde ve yardımcı maddeleri kullanarak turşu yapması, armut ve şeker pancarından üretim aşamalarına uyarak pekmez üretmesi, basit hamurdan ve yumurtalı hamurdan unlu mamul üretebilmesi ve gıdaları türlerine uygun şekilde depolamasını öğrenecekler.
Kursu başarılı bir şekilde tamamlayan kursiyerler Halk Eğitimi Merkezi tarafından verilecek olan MEB onaylı sertifika ile ürettikleri gıda ürünlerini pazarlayabilecekler" denildi.