Türkiye’de 2004 yılında Hayvan Hakları Kanunu yürürlüğe girmeden önce Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi kuran Kdz. Ereğli Belediyesi, sokaktaki canlara nefes olmayı sürdürecek.
Kdz. Ereğli Belediyesi, sahipsiz ve güçten düşmüş sokak hayvanlarının barınma, beslenme, tedavi ve rehabilitasyon işlemlerini Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nde yürütmeye devam ediyor. Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü, ‘Sokak hayvanlarını öldürmeye değil bugüne kadar olduğu gibi yaşatmaya güvence olacağız’ açıklaması yaparak tüm hayvanseverleri ve hayırseverleri OSB yolu üzerinde 30 dönüm arsa üzerine kurulacak yeni Bakım Evi ve Modern Hayvan Hastanesi yapımı için dayanışmaya çağırdı.
Açıklama şu şekilde: “Belediye Başkanımız Halil Posbıyık’ın talimatları ile Merkezin projelendirilmesi, ihalesi ve temel atılması 24 Haziran 2004’de yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu öncesi yapılmış olup, açılışının yine Başkanımız tarafından yapıldığı 21 Eylül 2005’den bu yana çalışmalarını yürütmektedir. Bölgesinde bir belediyenin sokak hayvanları için kurduğu ve çalışmalarını yürüttüğü ilk bakımevi olma özelliğini taşıyan Merkez, 36 adet kapalı bakım bölümünden oluşan hizmet binası ile çalışmalarına başlamış, günden güne tüm sokak ve doğal hayat yaşam canlılarının tedavi, bakım ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak için gelişmesini sürdürmüştür. Bu amaçla;
• Sokak hayvanlarının doğal ortamda rahat bir şekilde dolaşabilmeleri için Açık Gezinti Alanı,
-Tedavi ve bakımı gerekli kanatlı türü doğal yaşam hayvanları için Kanatlı Hayvan Bakım Kafesi,
-Sokak kedileri için Sokak Kedileri Müşahede Bölümü,
-Bulaşıcı hayvan hastalıkları ile mücadele amacıyla Karantina Bölümlerini eklemiştir.
Bugün yaklaşık 3.000 m2 alan üzerinde 2 veteriner hekim, 6 işçi personel ve 2 hizmet aracı ile 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’nun belediyelere yüklediği tüm sorumlulukları yerine getirmektedir.
Son 5 yıl içerisinde Merkezde başlıca işlemlerden olan 2.723 adet kısırlaştırma operasyonu, 3.177 adet kuduz aşısı uygulaması, 7.246 adet iç parazit, 6.040 adet dış parazit tedavisi yapılmış olup, çeşitli tedavi ve bakımları içeren toplamda 79.249 adet tıbbi işlem gerçekleştirilmiştir. 3.110 adet sokak hayvanının tedavi, bakım, rehabilitasyon ve barınma amacıyla Merkeze nakli yapılmış, 495 adet sahiplendirme işlemi gerçekleşmiştir.
Merkez dışında sokak hayvanları popülasyonunun yoğun olduğu bölgelere kurulan 14 adet Sokak Hayvanları Beslenme Noktası ile 4 adet otomatik sulukların günlük bakım ve kontrolleri yapılmaktadır.
Sokak Hayvanları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi ve çalışmaları 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümleri gereğince Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerince düzenli olarak denetlenmekte olup, denetlemeler sonucu çalışmalar yeterli bulunarak, örnek gösterilmektedir. 2010 yılında sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarımızdan dolayı Zonguldak Valiliği Makamından Teşekkür Belgesi verilmiştir.
Bölgemizde ilk ve tek olarak bir Belediyenin kurduğu bakımevi olma özelliğini taşıyan Belediyemiz bakımevi, 2011 yılında İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden Hayvan Bakımevi İzin Belgesini almıştır.
Tüm bu çalışmalarımızı yeterli görmeyip sokak hayvanları için daha fazla ne yapabiliriz düşüncesinden yola çıkarak mevcut bakımevine ilaveten İlçemiz Kıyıcak Mahallesi 149 ada 279 parsel üzerinde bulunan yaklaşık 30.000 m2’lik (mevcut bakımevinin 10 katı alan) orman arazisine daha yeni ve modern hayvan bakımevi kurulması amacıyla 2019 Kasım ayında Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü’ne Belediyemize tahsisi için başvuruda bulunduk. 2 yıl süren başvuru süreci sonunda 22.11.2021 tarihinde tahsis yapılarak 49 yıl süreyle kesin izin alınmıştır.
Yeni bakımevimizin projesi tamamlandıktan sonra yapımına başlanacaktır. Yeni bakımevinde yapılmasını planladığımız bölümler;
• Modern Hayvan Hastanesi,
• Her hayvan türü için açık gezinti alanları (köpek, kedi, tektırnaklı, kanatlı v.b.),
• Her hayvan türü için kapalı barınma bölümleri,
• İdari işler için hizmet binaları ve benzeri bölümler.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu değişikliğinde özellikle sokak köpeklerinin toplanıp, rehabilite edildikten sonra tekrar alındığı ortama geri bırakılmasını kaldırmasından dolayı yeni bakımevi projesinde daha çok sahipsiz köpeğe bakabilmek amacıyla açık gezinti alanı sayısını yüksek tutmayı amaçlamaktayız.
Ülkemizdeki belediyelerin ekonomik sıkıntılarına ilaveten çıkan Tasarruf Genelgesi hükümleri de belediyelerin çalışmalarını bazı sıkıntılar içine sokmaktadır. Kdz. Ereğli olarak söz verdiğimiz yeni bakımevini imkanlarımız doğrultusunda yapmayı amaçlamaktayız. Yeni sokak hayvanları bakımevi kurulumuna destek olmak isteyen hayvan dostu tüm kişi ve kuruluşların desteklerini bekleriz. Kdz. Ereğli Belediyesi olarak sokak hayvanlarını öldürmeye değil bugüne kadar olduğu gibi yaşatmaya güvence olacağız.”