Tersane koyuna 1964 yılında Kadir Barlı tarafından yapılan Kadir Ağa Anıtı, 3 metrelik bir kaide üzerinde bir fener taşıyordu. Mermerden yapılan anıtın doğu yüzündeki mermerde Kanuni Sultan Süleyman'ın, deniz tarafında Barbaros Hayrettin Paşa'nın, batı yüzünde Mustafa Kemal Atatürk'ün, karaya bakan kısmında ise Kadir Barlı'nın birer sözü yer alıyordu. 2007 yılında fırtına sonucu dalgalara yenik düşüp yıkılmıştı. Halen su altında bulunan anıtın mermer üzerine yazılmış yazıtlarının şair Behçet Kemal Çağlar tarafından tasarlandığı ortaya çıktı.

1957 ile 1992 yılları arasında EKİ Tersane Şefi Erdoğan Akkaya, tanınan ismiyle "Doğan Usta" Tersane bölgesi ve Kadir Ağa Anıtı ve yapanı Kadir Barlı ile ilgili yeni bilgileri paylaştı...

"Tersane şefi olduğum için bu bölgenin sorumluluğu tamamen bana aitti. O dönem EKİ'nin 36 adet pervaneli deniz vasıtası vardı ve bu rakam donanmada bile yoktu. Denizcilik çok pahalı bir meslek olduğundan kuruma büyük maliyetler yüklememek için işimizi iyi yapmak zorundaydık. Öylede yaptık. Bir tane deniz vasıtamızı başka tersanelere bakıma yollamadan kendi imkanlarımızla çalışır durumda sağlamayı başardık. Bu yüzden de müdürlerimiz tarafından hep takdir aldık.

1965 yılındaki Sanat Okulu öğretmen ve öğrencilerinin uçurumdan yuvarlandığı kazaya da şahit olduk, ilk müdahaleyi biz yaptık ve kurtarma çalışmalarını tersane personeli olarak biz gerçekleştirdik. Zonguldak'ı yasa boğan trajik olayın gerçekleştiği ana gözlerimizle şahit olduk.

Kadir Barlı da Tersane'de 3 adet teknesi olan bir arkadaşımızdı. Çok saygılı ve kibar biriydi, sürekli tekneleriyle uğraşır bir konu olduğunda yardımımızı isterdi. Anıtı yapmaya karar verdiğinde bizden de yardım istedi. Geride bırakacak bir eseri olsun istedi. İnsanların anıta çıkarak geçmişi yad etmesini istedi. Çok özenli bir proje hazırladı.

Kaidenin üzerine koyacağı mermerin üzerine yazılacak yazı için şair Behçet Kemal Çağlar'dan yardım istedi. Şair Behçet Kemal'in yüksek okul eğitimi için Zonguldak'ta bulunduğu dönemde kendisiyle tanışmış ve Tersane bölgesinde gençlikleri beraber geçmişti.

İstanbul'a anıtın inşasıyla ilgili birkaç kez gidip geldi. Yazı seçimini ve mermere yazdırma işini İstanbul'da yaptırdı.

Mermerler üzerine yazılacak yazının şablonunu ben yaptım. Şablonları İstanbul'da mermerciye verdiğinde mermer ustası bu kadar metrik bir işçiliği kim yaptı diye iltifatta bulunmuş...

Kendi teknesiyle malzeme taşıyarak, anıtı kendi inşa etti. En son mermerleri de yardımcılarıyla yerine yerleştirdi.

Kadir Ağa Anıtının yazılarını şair Behçet Kemal Çağlar yazdı, ben de şablonunu bastım...

Kadir Ağa Anıtının;
Açık deniz tarafında; YURT GÜLMEDEN GÜLMEDİM BEN, SİZİNLEYİM ÖLMEDİM BEN (KEMAL ATATÜRK).

Deniz Kulübü tarafında; TÜRK HER ZAMAN ÜN SALACAK, BU DENİZLER TÜRK KALACAK (BARBAROS HAYRETTİN PAŞA).

Emirgan tarafında: SİZ KORUYUN DURU, ARI FEHT ETTİĞİM DİYARLARI...
(FATİH SULTAN MEHMET).

Sahile bakan tarafta: YURDA FEDA MALIM CANIM, ULUSUMA, ARMAĞANIM
(KADİR AĞA)
Sözleri yazılıydı..."

Editör: Pusula Gazetesi