Konu ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir "7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun 9 Haziran 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun hükümlerinden yararlanmak için belirlenen ve başvuru/ilk taksit ödeme süresi 4420 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 1 ay uzatıldı. Mükelleflerin yapılandırma hükümlerinden yararlanmak için 30 Eylül 2021 tarihi bitimine kadar başvuruda bulunması ve yapılandırma alacaklarına ilişkin peşin veya ilk taksit ödemesini 1 Kasım 2021 tarihine kadar yapması gerekmektedir.

BİRÇOK AVANTAJ SAĞLIYOR

Yapılandırma ile mükelleflere ve vatandaşlarımıza birçok avantaj sağlanıyor. Yapılandırmayla beraber mükelleflerin borç yükü azalacak, borçlar iki ayda bir taksit olacak şekilde 6-18 ay taksit seçenekleri ile ödenebilecek, vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları yapılandırılacak, devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri için kanunun getirdiği imkanlardan faydalanabilecek.

Beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık ve kendiliğinden beyan yapılabileceği gibi geçmiş yıl beyanı artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak ve işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilebilecek.

Yapılandırmadan yararlanmak isteyen mükelleflerin ve vatandaşların başvurularını en geç 30 Eylül 2021 tarihi bitimine kadar şahsen ya da internet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine (www.gib.gov.tr) veya e-devlet internet sitesinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne girerek veya posta yoluyla yapabilecekler.

Süre uzatımı başvuru ve ilk taksit ödemeleri için geçerli olup, 2. Ve sonraki taksitlerin süreleri uzatılmamıştır. Buna göre başvurular en geç 30 Eylül, 1. Taksit 1 Kasım ve 2. Taksitin de 30 Kasımda ödenmesi gerekmektedir. Buna göre yasadan faydalanabilmenin bir diğer şartı da ilk iki taksitin süresinde ödenmesi zorunluluğudur" dedi.