-ÖZEL İÇERİK-

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Zonguldak Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Demirtaş, Zonguldak'taki otopark eksikliğinin büyük sorun olacağını sürekli olarak dile getirdiklerini belirtti. Turhan Demirtaş, Zonguldak'ta yeni yılda hizmete girecek olan 400 Yataklı Hastane'nin otopark sorunu ile ilgili önerilerde ve uyarılarda bulundu.

Çok kez önerilerde bulunduklarını ifade eden Turhan Demirtaş "Hastane, hizmete açıldığında, otopark yokluğundan kaynaklanacak üzüntü verici vahim olaylardan, çeşitli uyarılara rağmen, otopark için gerekli çalışmaları yapmayan, çözüm üretmeyen Belediye ve Sağlık Bakanlığı sorumludur" dedi.

Turhan Demirtaş'ın Pusula'ya gönderdiği açıklama şöyle:

Sevgili Öznur,

PUSULA gazetesindeki köşende "Asıl curcuna hastane bittikten sonra" başlıklı yazını okudum. Tespitlerini ve olacakları yazında çok güzel dile getirmişsin. Bilmem anlayan sorumlular olur mu?

Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği olarak yaklaşık iki sene önce, otopark eksikliğinin doğuracağı tehlikeyi görmüş, otopark sorununun çözümü hakkında aşağıdaki basın açıklamasını yaparak, belediyeyi ve ilgilileri uyarmıştık:

" Öneri çözümler

Şu anda rantiyenin gözdesi olan çok yakın çevrede açık ve kapalı otopark yapılacak çok sayıda boş alanlar var. Oralar; belediye meclisinde acilen imar değişikliği yapılıp (otopark alanı olarak) kamu hizmetine ayrılmalıdır.

Hastane çevresindeki bazı yapılar ve boş alanlar istimlak edilerek; hastanenin etrafı açılmalı, mevcut yollar genişletilmeli, açık ve kapalı otoparklar, yeşil alanlar, oturma-dinlenme dış mekanları oralarda tertiplenmelidir.

Ve bu çalışmalar sonuçlanıncaya kadar da belediye, o çevrede imar planı uygulamalarını durdurmalı, yeni yapı ruhsatı vermemelidir.

Uyarılar

Bu çalışmalara şimdiden başlanmazsa; hastane hizmete açıldığında, hastanenin önü, yoğun araç ve yaya trafiği nedeniyle kitlenecek ve hastane hizmet veremez durumlara düşecektir.

Olacakları görmek için kahin olmak da gerekmiyor." demiştik.

Önerilerimiz ve uyarılarımız üzerinden 22 ay gibi çok uzun bir zaman geçti. Önerilerimiz dikkate alınıp çalışmalara başlanmış olsaydı, bu güne kadar bitirilmiş, hastane önü ve çevresi sıkıntısız yaşanacak duruma getirilmiş olurdu.

Yer seçimi dahil bir çok yönüyle hatalı hastane projesinde; yeterli sayıda otopark varmış da, ama hastane binasının altında demiryolu tüneli olduğunu bilmiyorlarmış da, onun için daha düşük kotlardaki bodrumlardaki otoparkları yapamıyorlarmış da, mış da, mış. Tam bir rezalet.

Hep söylüyoruz. "Planları, projeleri Zonguldak'ta yaşamayanlar, kenti bilmeyenler yaparsa böyle saçma sapan hikayeleri daha çok dinleriz. Bu tür kamu projelerini Zonguldak dışındaki kişilere veren, ihale edenlere diyoruz ki; projeleri, planları Zonguldak dışındakiler de çizsinler ama, işlerine başlayıp bitirinceye kadar da, Zonguldak'ta otursunlar, büro tutsunlar, kentte yaşayıp, kentin yapısını, kültürünü tanısınlar."

Bunları yıllardır kime mi söylüyoruz? Anlaşılan, duvara söylüyoruz.

Danışmayan, paylaşmayan, ne dersek o olacak diyenler, Zonguldak için hayati önemdeki iki senelik zamanı, inatla, Kız Meslek Lisesini yıktırmaya çalışarak geçirdiler.

"Hastane, hizmete açıldığında, otopark yokluğundan kaynaklanacak üzüntü verici vahim olaylardan, çeşitli uyarılara rağmen, otopark için gerekli çalışmaları yapmayan, çözüm üretmeyen Belediye ve Sağlık Bakanlığı sorumludur."

"Kentin sakini değil, sahibi olalım."