Bartın 14 Ağustos Pazar sıcağında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ı ağırladı. Bakan Varank, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) destekleriyle hayata geçen 28 milyon liranın üzerinde değere sahip 12 projenin resmi açılışını yaptı, Bartın Organize Sanayi ilave alan altyapı inşaatı ile Söylemez Kauçuk Fabrikasının temel atma törenine katıldı.

Bartın Valiliği'ni, AK Parti İl Başkanlığı'nı ve Bartın Üniversitesi'ni de ziyaret eden Bakan Varank, Bartın Kültür Merkezi'nde düzenlenen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri İmza Töreni'nde gündeme ilişkin mesajlar verdi. Toplantıya Bartın ve Zonguldak bürokrasisi de katıldı. AK Parti Grupbaşkanvekili ve Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, geniş katılımlı toplantıda yaptığı konuşmada Filyos Projesi'ne ilişkin dikkat çekici ifadeler kullandı. Bartın'dan Filyos'a uzanan kara yolunun Bartın kısmının tamamlanıp Zonguldak bölümünün ağırdan alındığı polemiğinin yaşandığı döneme denk gelen ifadeler dikkat çekiciydi.

OSB'YE 1 MİLYON METREKARE İLAVE YER TAHSİSİ YAPACAĞIZ

Bartın'da istihdama yönelik çok sayıda proje yürüttüklerini belirten Yılmaz Tunç, "OSB'miz doldu taştı. Yeni ilave 750 bin metrekarelik alanın bugün açılışını yapıyoruz. Sayın Bakanımızla yaptığımız toplantıda Bartın OSB'nin genişletilmesini de konuştuk. Hazine, milli emlak, özel idareye ait yaklaşık 1 milyon metrekarelik ilave alan oluşturarak bekleyen sanayicilerimize yer tahsisi yapacağız" dedi.

FİLYOS ZONGULDAK'IN ÇOK BÜYÜK PROJESİ AMA...

Bartın'da bugün 247 adet sanayi kuruluşunun yer aldığını ifade eden Yılmaz Tunç, bu sayısı artırıp Bartın'da istihdamı büyütmenin gayreti içinde olduklarını söyledi. Ardından sözü Filyos Projesi'ne getirdi: "Filyos projemiz, Zonguldak'ımızın çok büyük projesi ama Bartın'a en yakın proje. Filyos projemize en yakın üniversite Bartın Üniversitesi. Zonguldak Valimiz, Belediye Başkanımız buradayken bunları söylemek kolay olmuyor. Tabi ki biz hep birlikte büyüyeceğiz, kalkınacağız. Batı Karadeniz kalkınma ajansları bunun için var. Ve Filyos Projesine üniversitemiz büyük katkı sağlayacak. YÖK tarafından ihtisaslaşan üniversite kabul edildi. İnşallah lojistik, akıllı şehirler alanında da üniversite-sanayi-filyos projesi işbirliği ile Bartın olarak Filyos'a önemli katkı vereceğiz.

BAKAN VARANK: ENFLASYON BİZİM DE CANIMIZI ACITIYOR

Bartın Organize Sanayi İlave alan altyapı inşaatı ile Söylemez Kauçuk Fabrikasının temel atma töreninde bir konuşma yapan Bakan Mustafa Varank, "Sanayi üretimimiz artmaya devam ediyor. Haziran ayında geçen yıla kıyasla yüzde 8,5'luk önemli bir artış söz konusu. Teknoloji tabanlı girişimcilik alanında da doludizgin giden olumlu bir tablo ile karşı karşıyayız. 2022 yılının ilk 6 ayında ülkemizdeki girişimciler 1,4 milyar dolarlık yeni yatırım çekmeyi başardı. Etrafındaki ateş çemberine rağmen Türkiye, hedeflerine doğru emin adımlarla ilerliyor. Pandemi döneminde birçok ülke çok ciddi sorunlarla boğuşurken; ülkemiz güçlü sanayi altyapısı, kaliteli ulaşım imkanları ve jeopolitik konumu sayesinde alternatif bir küresel üretim merkezi olma iddiasını ortaya koydu. 2021 yılında kaydettiğimiz yüzde 11'lik büyüme performansı, bu iddiamızın en büyük kanıtı niteliğinde. Bu performansla G-20 ve AB ülkeleri arasında ilk sırada yer aldık. Hamdolsun, 2022'de de bu trend devam ediyor" dedi.

YAKIN ZAMANDA ENFLASYONU DA KONTROL ALTINA ALACAĞIZ

Yakın zamanda enflasyonu kontrol altına alacaklarını belirten Bakan Varank, "Sürekli büyüyen sanayi üretimi, artmaya devam eden ihracat ve istihdamda yakaladığımız ivme, bu yılı da verimli geçireceğimizi gösteriyor. Tabii bu güzel gelişmeler enflasyonda yaşanan olumsuzlukları görmezden geldiğimiz anlamına gelmiyor. Enflasyon sorunu elbette bizim de canımızı acıtıyor. Ama emin olun; bu sorunun çok büyük bir kısmı küresel piyasalardaki dalgalanmalardan kaynaklı. İnşallah yakın zamanda enflasyonu da kontrol altına alarak, ülkemizi 2023 hedeflerine çok daha hızlı ulaştıracağız. Bunu zamanında başardık, yine başaracağımızdan hiç şüpheniz olmasın. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı artırmaya odaklı politikalarımızla büyük ve güçlü Türkiye'yi hep birlikte inşa edeceğiz" diye konuştu.

DOLARLIK PETROL-DOĞALGAZ FATURASI 45'TEN 100 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

Bakan Varank, Kültür Merkezi'ndeki konuşmasında yüksek enflasyona değindi. Enflasyondaki sorunun çok büyük kısmının küresel piyasalardaki dalgalanmalardan meydana geldiğine söyledi. Türkiye'nin petrol, doğal gaz ve petrokimyada dışa bağımlı ülke olduğunu, geçen sene petrol ve doğal gaz için ödenen 45 milyar dolarlık enerji faturasının bu yıl 100 milyar dolara çıktığını aktardı.

Enflasyonun büyük kısmının buradaki farklılıklardan geldiğinin altını çizen Bakan Varank, bu sıkıntıları en hafif şekilde atlatabilmek için vatandaşların imkanlarını artırma gayreti içerisinde olduklarını dile getirdi. Varank "Çok daha rahat ve müreffeh bir Türkiye'yi inşa edeceğiz. Biz bunu zamanında başardık. Yüzde 180 enflasyonlardan bu ülkeyi tek haneli enflasyonlara getirdik mi, getirdik. Yine başaracağız" dedi.

VALİ NURTAÇ ARSLAN: BARTIN, FİLYOS'A EN YAKIN MERKEZ

Kültür Merkezi'ndeki toplantıda konuşan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Filyos Projesi'nin Bartın için tarihi fırsatlar sunduğunu kaydetti. Vali Arslan şeyle konuştu: "Yıllar önce Filyos Endüstri Bölgesi ve Filyos Limanı hedefiyle çıkılan yolda bugün bu bölge, doğal gaz müjdesi ve devamındaki yeni yatırımlarla bir anda uluslararası cazibe merkezi ve mekansal kalkınma odağı haline gelmiştir. Bu gelişmeler Bartın için tarihi bir fırsat sunmaktadır, zira Bartın, Filyos'a en yakın il merkezi konumundadır. Bunun yanı sıra, Marmara Bölgesinden sanayinin desantralizasyonu kapsamında yatırımlar yeni yerler ararken illerin sahip olduğu ve yatırıma uygun düzenli sanayi alanları büyük önem taşımaktadır. Bizler de bunun bilinci ile gelişmeleri izlemekte ve ön hazırlıkları yapmaktayız. Halihazırda Bartın Organize Sanayi Bölgesinde alan genişletme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan da ilimizdeki potansiyel yatırım alanlarına yönelik araştırmalarımıza devam ediyoruz."