Ali Bektaş tarafından hazırlanan ve sunulan programda, Devrek Türküsü “Kiraz Aldım Dikmeden (Tombulacık Halime’m)” türküsünün İbrahim Tığ tarafından 73 yıl sonra ortaya çıktığı Devrek’e kavuşturulduğundan söz edildi.
Ali Bektaş türkümüzü tanıtırken şu ifadeleri kullandı:
“…türkü deyip geçmemek gerektiği üzerinde duran bir program zaten “Bir Çift Söz” Programı. Türkü deyip geçmemek gerekir, sözleri, ezgisi en yalın türkünün bile sosyo kültürel tarihinin çok derinlikli olduğunu bize haber verebilir. Şimdi son olarak dinleyeceğiniz türkü işte böyle türkülerden biri. Öncelikle dinleyeceğimiz bu türküye büyük emek veren ve türkünün gerçekten anlaşılmasına, tarihinin ortaya çıkmasına, doğru ezgiyle, doğru sözlerle ve hatta hikayesiyle tespit edilmesine her anlamda imkan veren mimar, şair, yazar, araştırmacı İbrahim Tığ beye çok teşekkür ederim. Kendisi 6 kitabı olan (17 kitap olacak) bir şair, yazar ve araştırmacı. Hatta kitaplarından birini bendenizede lütfetmiş imzalayarak göndermiş, kendisine çok teşekkür ederiz. Memleketi Zonguldak Devrek için bugüne kadar çok ciddi çalışmalar yapmış, bu arada yöre türkülerinin sosyal bilimsel literatüre kazandırılması yönünde çok değerli çabalar göstermiştir. Bu türkünün -yani dinleyeceğiniz türkünün- 2019 yılında TRT Repertuvarınca Zonguldak Devrek’e ait olduğunun kabulünde İbrahim Tığ beyin büyük bir emeği var. Ayrıca, türküde adı geçen Halime’nin fotografını ve türküye nasıl konu olduğunu ‘Zonguldak-Devrek Türküleri’ adlı kitabında ve farklı yazılarında uzun uzadıya izah etmiştir İbrahim Tığ bey. Türküyü derlendiği tarihten 73 yıl sonra yine kendi memleketine ait olduğunu ortaya koymuştur.
Bizim ‘Tombalacık’ diye bildiğimiz sözcük ‘Tombulacık’ yani derli, toplu, şirin anlamındaymış. Gerçekten İbrahim Tığ beyle görüşünce öğrendim ki, bu türkü Tombalacık diye bilmek hatta yazmak büyük hata. Tombulacı olmalı. Sonra türkünün ilk dizesi ‘Kiraz aldım dikmeden’ şeklinde geçiyor. Oradaki ‘dikme’yi de İbrahim beyden öğrendim. Yenice dikildiği halde erkence meyve veren fidana ‘dikme’ denilirmiş.
 Bu türküyü ilk defa Neriman Altındağ hanım 1953’te okumuş. Hasılı türkü deyip geçmeyin. Bu türkü vesilesiyle bir kez daha öğrendimki, türküler gerçek anlamda bir tarih ve kültür hazinesi. Mimar, ödüllü şair, yazar, araştırmacı ve en önemlisi halk kültürü araştırmacısı İbrahim Tığ beye teşekkür ederim.
Şimdi Zonguldak Devrek’ten, Hüseyinçavuşoğlu Köyünden derlenmiş kaynak kişi Emin Barın’dan Muzaffer Sarısözen’in derleyip, notaya aldığı bir türküyle veda ediyoruz sizlere.
/…/
Bakınız efendim, Güven Yapar seslendirecek: 
‘Kiraz aldım dikmeden,
Halime'm dallarını bükmeden.
Bir armağan ver bana,
Halime'm ben gurbete gitmeden

Zonguldak Belediyesi, emekli memuru işe aldı! Zonguldak Belediyesi, emekli memuru işe aldı!

Tombulacık Halime'm yarbaşına gel
Ben gidiyorum Bolu’ya düş peşime gel.”

NE OLMUŞTU?

https://www.facebook.com/ibrahim.tig/videos/951211820099010/?notif_id=1725905724772900&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

https://www.pusulagazetesi.com.tr/tombulacik-halimeyi-kurtardik

https://bolgehaber67.net/mobil/haber/8023/tombulacik-halime-turkusunun-devreke-ait-oldugu-tescillendi.html#google_vignette

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tombulacik-halimem-73-yil-sonra-devreke-dondu-1341238#google_vignette

Kaynak: Haber Merkezi