Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Zonguldak Bölge Müdürlüğü Temmuz ayı Katı Yakıtlar verilerini açıkladı.


LİNYİT ÜRETİMİ TEMMUZ AYINDA 5 MİLYON 367 BİN 354 TON OLARAK GERÇEKLEŞTİ

TÜİK'ten yapılan açıklama şöyle: Linyit satılabilir üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 6,3 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 33,8, Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 23,4 azaldı.

TAŞKÖMÜRÜ ÜRETİMİ TEMMUZ AYINDA 108 BİN 641 TON OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Taşkömürü satılabilir üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,3 artarken, Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,7 azaldı.

Taşkömürü koku satılabilir üretimi Temmuz ayında 379 bin 310 ton olarak gerçekleşti. Bu üretim bir önceki aya göre yüzde 4,1 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artarken, Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre y üzde1,3 azaldı.

TAŞKÖMÜRÜ İTHALATI BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE YÜZDE 37,4 ARTTI

Taşkömürü ithalatı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 37,4, önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 95,2 ve Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16,0 arttı.

Taşkömürü koku ithalatı bir önceki aya göre yüzde 3,7, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,1 ve Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 azaldı.

OCAK-TEMMUZ DÖNEMİNDE ÜRETİMİN TESLİMATLARI KARŞILAMA ORANI EN YÜKSEK LİNYİTTE GERÇEKLEŞTİ

Üretimin teslimatları karşılama oranı Ocak-Temmuz döneminde yüzde 104,0 ile en yüksek linyitte gerçekleşti. Bu oran taşkömürü kokunda yüzde 87,1 iken taşkömüründe yüzde 2,7 olarak hesaplandı.

TAŞKÖMÜRÜ VE LİNYİT TESLİMATI EN FAZLA TERMİK SANTRALLERE YAPILDI

Katı yakıtların teslimat yerlerine göre dağılımı incelendiğinde; Temmuz ayında taşkömürü teslimatının yüzde 57,6'sı termik santrallere, yüzde 14,3'ü kok tesislerine, yüzde 10,5'i demir-çelik haricindeki sanayiye yapılırken, linyit teslimatının yüzde 85,4'ü termik santrallere ve yüzde 8,4'ü demir-çelik haricindeki sanayiye yapıldı. Taşkömürü kokunda ise en fazla teslimat yüzde 97,3 ile demir-çelik sanayine yapıldı.