TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve taşkömürü ile ilgili olumsuz çıkan haberlere yönelik açıklama yaptılar.

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Yönetimi adına açıklama yapan Çağlar Öztürk, yapılan açıklamaları kaygı ile izlediklerini belirterek "Son günlerde Yerel Basın'a yansıyan ve bizlerin de yakından takip ettiği; siyasetçilerin, ilin yetkililerinin TTK ve Taşkömürü ile ilgili olumsuz bakış ve görüşlerini kaygı ile izliyoruz. TTK salt enerji sektörünü beslemek için yaşatıldığını söylemek, ayrıca taşkömürünün sadece enerji elde etmek için üretildiğini belirtip kamuoyunu yanıltmak, ya yanlış bilgilendirilmenin ya da bilinçli manipülasyonun sonucudur" dedi.

"KAMUOYUNU DOĞRU BİLGİLENDİRMEK; MÜHENDİSLİK BİLİMİ VE MİSYONUMUZUN BİZE YÜKLEDİĞİ SORUMLULUK BİLİNCİ GEREĞİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ"

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Yönetimi adına açıklama yapan Çağlar Öztürk, şunları söyledi: "Son zamanlarda Zonguldak Taşkömürü Havzası ve Taşkömürü' nün geleceği hakkında ilgili ilgisiz pek çok kişinin görüş belirttiğini kaygıyla izlemekteyiz. Bu konuda uzman olmayan, madencilik bilgisinden yoksun bu çevrelerin havzanın ve yöre halkının geleceği konusunda iyi niyetli olmadıkları, basına da yansıyan görüşlerinden anlaşılmaktadır. Bu konuda kamuoyunu doğru bilgilendirmek; mühendislik bilimi ve misyonumuzun bize yüklediği sorumluluk bilinci gereği olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda konu ile ilgili gerçekleri tarihin şahitliğinde kamuoyu ile paylaşmayı görev sayıyoruz. TTK sadece kömür üretimi ile yetinmeyip, Zonguldak'ın ve bölgenin lokomotif gücü olmuş; demiryollarının, karayollarının yapımı, liman işletmesi, maden makinaları imalatı ve alt yapı gibi işleri de yürütmüş; böylece Zonguldak ile çevre illerde azımsanmayacak katma değer üretiminin öncüsü olmuştur. Havza madenciliğinin ülkemizdeki öncüsü TTK; EKİ' den devraldığı misyonla, tarihindeki başarıların yanı sıra günümüzde de önemli ölçüde katma değer üretme sürecini devam ettirmektedir."

"ARTIK SONA GELİNMEK İSTENDİĞİ SAKLANMAMAKTA, YETKİLİLERİN BEYANLARINDA ALENEN İŞLENİYOR"

"1980 sonrası ülkemizde yürürlüğe konulan neo-liberal ekonomi/politik uygulamalar sonucu havza madenciliğine önemli ölçüde kan kaybettirilmiş; küçülme politikalarının uygulamalarına süreklilik kazandırılarak günümüze gelinmiştir. 1980'den günümüze TTK ve taşkömürü üzerinde oynanan oyunlar sonuç vermiş; Kurum önemli anlamda iş gücü ve üretim kaybına uğratılmıştır. Bununla da kalınmamış; ruhsat sahası rödovans adı altında işletme sermayesinden yoksun özel şirketlerin işletmesine açılmış ve bir süre yasal olmayan bir süreçten sonra, 3213 sayılı maden kanununda değişiklikle birlikte TTK Ana statüsü değiştirilerek, TTK' na kendi ruhsat sahasındaki kömür yataklarını işletme yetkisi yanında özel firmalara işlettirme yetkisi verilmiştir. Renkli propagandalarla yıllık 5 milyon ton TTK ve 5 milyon ton özel sektörün çıkaracağı, havzada istihdamın artırılacağı yönünde beyanlarla toplum oyalanmış, gelinen noktada bu rakamların hayal ötesi olduğu görülmüştür. Son yıllarda ise TTK' nın ruhsat alanından yeni ruhsatlar çıkarılıp ruhsatın bölünmezliği ihlal edilmiştir. Artık sona gelinmek istendiği saklanmamakta, yetkililerin beyanlarında alenen işlenmektedir. Bu çevrelerce TTK' nın kısa ve uzun vadeli ihtiyaçları görmezden gelinmiş, yarattığı katma değer yok sayılarak Kurumun işlevsizleştirilmesi ve tasfiye edilmesi gündemden düşürülmemiştir. Her ne kadar TTK' nın kapatılmayacağı politikacılar tarafından söylense de, gerçek amacın zarar bahane edilerek taliplilerine Amasra B ve Armutçuk' ta olduğu gibi devredilmesidir."

"KAMUOYUNU YANILTMAK, YA YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMENİN YA DA BİLİNÇLİ MANİPÜLASYONUN SONUCUDUR"

"Son günlerde Yerel Basın'a yansıyan ve bizlerin de yakından takip ettiği; siyasetçilerin, ilin yetkililerinin TTK ve Taşkömürü ile ilgili olumsuz bakış ve görüşlerini kaygı ile izliyoruz. TTK salt enerji sektörünü beslemek için yaşatıldığını söylemek, ayrıca taşkömürünün sadece enerji elde etmek için üretildiğini belirtip kamuoyunu yanıltmak, ya yanlış bilgilendirilmenin ya da bilinçli manipülasyonun sonucudur. Madencilik konusunda Uzman Kuruluş olan TMMOB Maden Mühendisleri Odası olarak TTK' nın Zonguldak ve Bölge ekonomisi için ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunu bir kez daha Kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Ayrıca taşkömürünün salt enerji için üretildiğini söyleyenlere ve sananlara anlatacak çok şey olduğu inancı ile şunu hatırlatmak istiyoruz. Havzada üretilen kömürlerin zenginleştirilmesi sonucu açığa çıkan düşük kalorili ara ürünlerin termik santrallarde yakıt olarak kullanıldığı gerçeği ile; endüstriyel gelişimin ve insan ihtiyaçlarının temelini teşkil eden demir/çelik üretimi için taşkömürünün yerine idame edilecek alternatif bir hammadde henüz kullanıma sunulamamış olmasıdır. Bu nedenle taşkömürünün sadece enerji elde etmek için üretildiğinin söylemesi ve düşünülmesi bilimden uzaklaşmanın geldiği son noktayı anlatması bakımından düşündürücüdür."

"ÖLÜLERİMİZE BİLE SAHİP ÇIKILMADIĞI BİR DÜZENDE BİZ HEM ZONGULDAK'A HEM DE ÜLKEMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Ayrıca önemli birkaç ayrıntıyı da burada söylemek gerekir. Bunlardan birincisi ve en önemlisi; taşkömürünü üretip zenginleştirmeden kırarak/boyut küçülterek tuvenan şeklinde termik santrale yakıt olarak sunulması, ikincisi ise taşkömürünün zenginleştirilmeden ya da zenginleştirildikten sonra ısınmak amaçlı yakıt olarak kullanılmasıdır. Bu gibi uygulamalar henüz taşkömürünün öneminin kavranmadığını açıkça göstermektedir. Bugün tonu uluslararası piyasalarda 280 $ olarak pazarda yerini alan ve önemini daha uzun yıllar yitirmeyeceğini düşündüğümüz taşkömürünün stratejik önemde vazgeçilmez bir hammadde olduğunun altını çiziyor, kamuoyuna ilgililere ve yetkililere yeniden hatırlatmak istiyoruz. Ayrıca biz madenciler üreterek hem ülkeyi kalkındırdık hem de katma değer ürettik, bunları yaparken zamansız ölümler yaşadık. Ölülerimize bile sahip çıkılmadığı bir düzende biz hem kentimiz Zonguldak'a hem de ülkemize sahip çıkmaya devam edeceğimizi kamuoyuna duyurmayı görev sayıyoruz."