EPDK'nin açıklamasına göre; ithal kömüre 2.500 lira, yerli kömüre ise 1200 sübvanse edilecek. Yapılan açıklama sonrasında Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) ve bağlı olan rödevanslı sahaların zor durumda kalacakları belirtildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, EPDK' nın bu açıklamasına tepki göstererek şunları söyledi:

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil,


"Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) olarak yoğun bir çaba içerisindeyiz. Özellikle, TTK'ya ait olan rezervlerin çok yüksek olmayan alanlarda çalışan redevansçı arkadaşlarımız uzun yıllar zor şartlar altında üretim yapmaya ve ekonomiye katkı sağlamaya çalışıyorlar.
Yaklaşık iki yıldır hem pandemiyle, hem redevans bedellerinin düşük olması, hem de işçi çıkartmayarak özverili bir şekilde üretim yapmanın çabası içerisindedirler. Biz bu şartların düzeltilmesini isterken; EPDK'dan böyle bir açıklama gelmesi hepimizi rahatsız etti. Yani ithal kömürü desteklercesine ve teşvik edercesine; ithal kömürü üst sınır 2.500,00 TL, yerli kömürü üst sınır 1.200,00 TL olarak açıklaması bu bölgede yerli kömürün değil, ithal kömürün teşvik edilmesi anlamına geliyor. Bu kararda, bölgede çalışan ve termik santrallere kömür veren redevansçı arkadaşlarımızı ve bizleri derinden yaralamıştır. Bu karardan dönüleceğini düşünüyorum. Çünkü Zonguldak özel bir bölge. Soma başta olmak üzere linyit kömürü üreten bölgeler gibi maliyet anlamında taşkömürü yüksek maliyetlerle yerin altından çıkarılan taşkömürünün bu şekilde dışarıdan getirilen kömüre değişilmesi bizleri rahatsız etti.

Yıllardır yurtdışından gelen kükürt oranı yüksek kömürlerin yakılmasıyla sağlık sorunlarıyla bedeller ödüyoruz. Bunlara katlanmak mümkün değil. Dün akşam itibariyle açıklanan kararlara tepkiliyiz.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkanı Metin Demir ile redevansçı Alaattin Kurnaz arkadaşımızın açıklamalarına da sonuna kadar katılıyorum. Taşkömürü rezerevlerinin 1,5 milyar ton olduğu bir ülkeye dışarıdan kömür getirilerek, ithal kömürün teşvik edilmesi hepimizi rahatsız etti. Bugünden itibaren arkadaşlarımız konuyla ilgili siyasetçilerimizle temasa geçecek. Bizlerde sorunun çözümü noktasında adımların atılması gerektiğini düşünüyorum.

Kendi bölgemizde kömür varken neden dışarıdan kömür getirelim? Neden istihdam anlamında arkadaşlarımız işsiz kalsın? Bu noktada çözüm anlamında da çalışma içerisine gireceğiz. Atacağımız adımlar sonucu karşılaşacağımız tabloya göre yeni bir yol haritamızı çizeceğiz" dedi.