TTK, TKİ ve Etibank'ın da içinde bulunduğu 19 KİT'in özelleştirilmesinin önünü açan KİT Reformu, Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı.

KİT Reformu ile TTK'da özel sektör marifetiyle kömür üretileceğini ifade eden Erdoğan Kaymakçı "Önümüzde çok zorlu bir süreç var. Sivil toplum kuruluşları ve örgütlerle bu konuda neler gerçekleştirebiliriz, önümüzdeki süreçte bunu değerlendireceğiz" diye konuştu.

Erdoğan Kaymakçı'nın açıklaması şöyle:
"Hazine ve Maliye Bakanı, ocak ayında KİT Reformu adını verdiği bir uygulamaya geçişleriyle basına, kamuoyuna böyle bir bilgi verdi. Aslında bu bir reform değil yani. Bunun adı başka bir şekilde isimlendirilir. Reform olarak biz bakmıyoruz buna. Bu yöntemde işte KİT'lerin yönetim yapısının değişikliği yani aslında bu KİT Yönetişim Reformu diye geçiyor.
KİT Reformu; yönetim kurullarından kaynaklanan problemlerden dolayı sektörün zor durumda olduğu veya işte kamu kurumlarının zor durumda olduğu, bu yönetim yapılarının değişmesiyle işte daha şeffaf hale geleceği şeklinde vurgular da vardı. Zonguldak'taki yerel örgütler, sendikalar, meslek kuruluşları ve diğer örgütlerle birlikte birlikte bu dönüşüme, bu yapılanmaya karşı bir duruş sergilendi. Ancak şimdi daha ciddi boyuta geldi. 

Kamu Sen Zonguldak İl binası dualarla açıldı Kamu Sen Zonguldak İl binası dualarla açıldı

Bu 2005 ve 2027 yıllarını kapsayan orta vadeli program, Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi aslında. Yani bu demek ki bu uygulamanın devam edeceğini gösteriyor. Önümüzde çok zorlu bir süreç olduğunu biz düşünüyoruz ve bu orta vadeli programda reformu, adı verilen uygulamanın tabii ki 19  tane kuruluş var. Ama bunların içinde işte sektöre özgü kuruluşlar TTK'yı, TKİ ve Etibak söz konusu. Buralardaki bu yapının değişmesiyle biz bu bölgenin bu kömür üretiminin artacağı veya kardan zarara geçeceği gibi, zarardan kara geçeceği gibi bir durumun olacağını düşünmüyoruz. Yani bu sektöre bakış değişmezse hükümette sadece yönetimden kaynaklanan sıkıntılar olduğu değil. Bu sektörde uygulanan politikaların gözden geçirilmesi lazım. Buralarda çalışan kişilerin çalışanların neredeyse tamamı özel sektöre marifetiyle üretilmeye çalışılacak. Böyle bir dönüşüm istiyorlar. Tamamıyla özelleşsin, tamamıyla özel sektörün önüne geçsin gibi düşünceleri söz konusu olabilir. Zonguldak'taki yine bu sektörle ilgili kuruluşlarda, işte sendikalarda, meslek örgütlerine, diğer derneklerde ve diğer kurumlarla birlikte bir araya gelip bu konuda yapılabilecekler konusunda neler gerçekleştirebiliriz, önümüzdeki süreçte bunu değerlendireceğiz.  Resmi Gazete'de yayınlanması bu programın yürürlüğe girdiğini gösteriyor. Hükümetin kararlı olduğunu gösteriyor. Ama bu şekildeki dönüşüm bu maliye politikasıyla bu dönüşümün sektörüne bir katkı sağlayacağına inanmıyoruz."
 

Muhabir: Öznur Güneş