Sınav sonucu alacağınız puan ve TOEFL belgesi, iyi ve etkili bir şekilde İngilizce iletişim kurabildiğinizi onaylamanın yanı sıra İngilizce konuşmanızı gerektirecek ya da yurtdışına bağlı bir kurumda yer almanız söz konusu olduğunda lazım olacaktır. Üniversite ve kolejler gibi yurtdışına bağlı eğitim kurumlarından eğitim alma şansı sağlamasının yanında TOEFL belgesi, kabul görüldüğü Amerika, Avrupa ve Avusturalya kıtalarına bağlı marka, şirket veya kuruluşlar altında çalışmanız için gerekli bir faktördür.

TOEFL Sınavı, içindeki sorulara verdiğiniz cevaplara göre İngilizce düzeyinizi 120 puan üzerinden değerlendirir. TOEFL sınavında bir baraj puan bulunmaz ve en düşük alabileceğiniz puan sıfırdır. Bunun yanı sıra TOEFL belgesine sahip olmanızı gerektiren kurumların farklı baraj puanlarının olması mümkündür. Bu baraj puanını ilk sınavda geçemediyseniz, TOEFL sınavı her iki haftada bir yapıldığı için sonraki hafta yeniden şansınızı deneyebilirsiniz. TOEFL sınavı ücreti de kurumların baraj puanına benzer bir şekilde ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye içerisinde TOEFL sınavı ücreti 185 Amerikan dolarıdır ve ücreti alınırken Amerikan dolarından başka bir para birimi kabul edilmez.

TOEFL sınavında soru sayısı değişkenlik gösterdiğinden dolayı süresinde de değişkenlik yaşanabilir. Yüz yüze yapılan TOEFL sınavı, 2 saat 20 dakika ile 2 saat 30 dakika arasında değişir, benzer şekilde internet üzerinden yapılan TOEFL sınavı, 3 saat 10 dakika 4 saat 20 dakika arasında gerçekleşir. Bu süre içerisinde sınava katılan bireylerin İngilizce becerilerini ölçmek üzere okuma, dinleme, konuşma ve yazma olarak dört bölüm altında sorular çözmesi istenir. Sınav sonuçları genel olarak 5 hafta sonra açıklanmaktadır.