Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AK Parti grubu adına 'Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Bütçesi' üzerine söz aldı.

Ekonominin büyümesinin, sanayi ve üretim çarklarının hızlı dönmesinin maden ve enerji üretiminin artmasıyla gerçekleşeceğini belirten Çolakoğlu "On sekiz yıllık AK Parti iktidarı boyunca Bakanlığımızın en önemli hedeflerinden bir tanesi enerjide ve madenlerde dışa bağımlılığı ülkemizden atmaktır, dışa bağımlılıktan kurtulmaktır" dedi.
Doğu Akdeniz'de, Karadeniz'de Fatih, Yavuz, Kanuni sondaj gemileri ve Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemileriyle arama faaliyetlerinde bulunduğunu belirten Çolakoğlu "Bu gayretler sonucunda Zonguldak açıklarında keşfedilen 405 milyon metreküp doğal gazın, inşallah, 2023 yılında Filyos Limanı bölgesinde karaya çıkarılmasıyla enerjideki hedeflerimize ulaşmada önemli bir adımı atmış olacağız" dedi.
Çolakoğlu'nun konuşması şöyle;
2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine söz almış bulunmaktayım. Bu vesileyle Genel Kurulu, Gazi Meclisimizi ve bizleri izleyen vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.
Sözlerime başlarken Doğu Akdeniz'de, Karadeniz'de Fatih, Yavuz, Kanuni sondaj gemileri ve Oruç Reis, Barbaros Hayreddin Paşa sismik gemileriyle arama faaliyetlerinde bulunan ve ülkemizin deniz yetki alanlarında, ruhsat sahalarında petrol ve doğal gaz faaliyetlerini hiçbir engel tanımadan, zırva tehditlere boyun eğmeden, dimdik ayakta durarak yoluna devam eden başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Sayın Bakanımıza, Bakanlık yetkililerimize ve bu gemilerde emek harcayan bütün çalışanlarımıza çok, çok teşekkür ediyorum. Bu gayretler sonucunda Zonguldak açıklarında keşfedilen 405 milyon metreküp doğal gazın, inşallah, 2023 yılında Filyos Limanı bölgesinde karaya çıkarılmasıyla enerjideki hedeflerimize ulaşmada önemli bir adımı atmış olacağız.
On sekiz yıllık AK Parti iktidarı boyunca Bakanlığımızın en önemli hedeflerinden bir tanesi enerjide ve madenlerde dışa bağımlılığı ülkemizden atmaktır, dışa bağımlılıktan kurtulmaktır ve Bakanlığımız, bu çerçevede, milli enerji ve maden politikası uygulamalarıyla sahip olduğumuz yer üstü ve yer altı kaynaklarımızı ekonomimize kazandırmak için gayret içindedir. Ülkemiz maden kaynakları açısından iyi bir konuma sahiptir. Dünyada üretimi yapılan 90 maden türünden 80'i ülkemizde bulunmaktadır. Dünyadaki maden üretiminde ise 27'nci sırada bulunmaktayız, amacımız üretimi destekleyerek daha üst seviyelere yükselmektir. Ekonominin büyümesi, sanayi ve üretim çarklarının hızlı dönmesi, maden ve enerji üretiminin artmasıyla gerçekleşecektir. Ayrıca madencilik sektöründe 140 bin vatandaşımıza doğrudan, 2 milyon vatandaşımıza da dolaylı olarak iş imkanı sağlanmaktadır.
Bor madeni ülkemizde önemli bir konuma gelmiştir. Dünyadaki bor rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye, dünya bor ihtiyacının da yarısından fazlasını karşılamaktadır. Bor madenciliğinde yapılan yatırımlarla bor madeni tarımda, temizlikte, sağlıkta, savunmada ve benzeri birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Son olarak ETİ Maden Kırka İşletmelerinde bor yatakları içinde elde edilen lityum madeninin üretimine başlanmıştır. Bu maden birçok alanda kullanılmaktadır ama özellikle yerli, elektrikli otomobilin pil yapımında kullanılacaktır.
Ayrıca ülkemizin doğal taş kaynakları da zengin bir yapıya sahiptir. Mermer ve diğer doğal taşlarda dünya rezervinin yüzde 40'ına sahibiz. Dünya mermer ihracatında 3'üncü sıradayız. Bununla beraber maden ihracatımızın yüzde 43'ünü de mermer oluşturmaktadır. Kömür madeni de ülkemizin elektrik enerjisi ve demir çelik sanayisi için önemli bir yere sahiptir. AK Parti iktidarı döneminde yıllık 102 milyon ton kömür üretilerek Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmıştır. Bakanlığımızın amacı işletmelere verilen destekler ve teşviklerle bu rekorları yenilemektir. Diğer önemli bir madencilik faaliyetimiz olan altın da gerçekten önemlidir. 2001 yılı ve 2019 yılları arasında 340 tona ulaşmıştır. Sadece 2019 yılında 39 tona ulaşılmıştır. Ülkemizin 6 bin 500 tonluk altın potansiyeli vardır. İnşallah bunu da ülke ekonomisine kazandıracağız.
Ülkemizdeki madencilik faaliyetlerinin ya eksik bilgi ya da kötü niyete bağlı olarak çevre düşmanı bir faaliyet olarak gösterilmesini ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına engeller oluşturma gayreti olarak görmekteyiz. Örneğin, dünyada ve Türkiye'de siyanürle altın aranmaz. Bu da dünyada bilinen bir gerçektir ve sahada da fiilen kullanılmaz. Ülkemizdeki siyanürün sadece yüzde 3'ü altın ayrıştırmada kullanılmaktadır, yüzde 97'si ise maden dışı diğer sanayilerde kullanılmaktadır. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum.
Biraz önce bir vekilimiz söyledi; ÇED raporu olmadan madencilik faaliyetlerinin yapıldığını bununla beraber termik santrallerin olduğunu, HES'lerin olduğunu söyledi. Kesinlikle bu yanlış bir bilgidir. Ülkemizde madencilik işletmeleri ve enerji işletmeleri Tarımdan, Ormandan ve Çevreden izin alınmadan işletme faaliyetinde bulunamaz. Ayrıca, ülkemizdeki orman alanlarının sadece ve sadece binde 3'ünde madencilik faaliyeti gerçekleştirilmektedir.
Genel Müdürlüğümüzün yeni yapısıyla iki yıl tamamlandı. Bu zaman içinde e-Maden sistemi kurularak elektronik ortamda işlemlerin daha hızlı yapılması sağlandı. Ayrıca, Genel Müdürlüğümüz ruhsatlandırma ve denetleme görevlerini de titizlikle ve dikkatli bir şekilde yapmaktadır; inşallah 2021 yılında da bu çalışmalar başarılı bir şekilde devam edecektir. Bu çalışmaların devam etmesini ve 2021 yılı bütçesinin Genel Müdürlüğümüze, Bakanlığımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.