Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) çıkarılan kalorisi yüksek ve kaliteli kömürün Çatalağzı Termik Santrali'ne verilmesini 'Günahtır' diye değerlendirdi.

TTK'nın kömürünün asıl kullanılması gerektiği yer en ağır sanayi olduğunu ifade eden Hakan Yeşil "Taşkömürümüzün enerji santrallerinde kullanılması günahtır" dedi.
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil gazetecilerin sorularını şöyle yanıtladı:
"Yıllardır büyük sıkıntı var ve kömür üretiminin az olması nedeniyle pazar konusunda büyük sıkıntımız var. Sadece Türkiye'de çıkan ve koklaşabilir özelliği olan TTK'nın ürettiği kömür santrallere gidiyor. Asıl hedefi demir çelik sanayisi olan ve demir çeliği eritebilen taşkömürümüzün enerji santrallerinde kullanılması günahtır. Taşkömürünün santrallerde kullanılması bizim için sıkıntılı bir durum. Hem Erdemir'de hem Kardemir'de kömüre ihtiyaç var ve bu firmalar yurtdışından kömür götürüyor. Bizde de yeterli miktarda kömür çıkartamadığımız için kömürü satabildiğimiz santralleri veriyoruz.
Aslında ÇATES'in zamanında kurulma sebebi Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan çıkan kalorisi düşük kömürlerin, afedersiniz çöpünün ve pisliğinin yakılarak enerjiye dönüştürülmesi için kurulmuş bir sistemdir.
Biliyorsunuz günümüzde yanına büyük bir santral daha kuruldu Eren Enerji kuruldu. Bunlar kazanımlarını yurtdışından gelen yurtdışından gelen bağladıkları için bizden de fazla kömür temin etmiyorlar.
Bizim kömürün kalorisi yüksek kaloriyi düşürmek için şist dediğimiz taşla karıştırıp o kalorisini düşürüp şu an santralleri öyle veriyoruz. Ama dediğim gibi böyle değerli bir kömürün sadece santrallerde yakılması çok etik değil. O kömürü asıl demir ve çelik üretme de kullanmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz"