Ziyan olan projeye ilişkin ilk resmi yanıt geldi: İşte Manolya Park Projesinin bedeli

Milli Egemenlik Caddesi sahil şeridinde, Zonguldak İl Genel Meclisinin 05.10.2016 tarihli kararıyla başlatılan ve 26.05.2018 tarihinde tamamlanarak hizmete sokulan "Manolya Park" projesi, bölgede yapılan yeni düzenlemeler ile kullanılamaz hale getirilmiş, söz konusu düzenleme ile ortaya çıkan zarar ise kamuoyunda büyük eleştiri konusu olmuştu.

Mülga hale getirilen projenin toplam maliyeti konusunda farklı kesimlerce, farklı rakamlar telaffuz edilirken, bu konudaki ilk resmi yanıt İçişleri Bakanlığından geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın, TBMM Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, projenin toplam maliyetini KDV hariç olarak 2.156.746 TL olarak açıklarken, projeye Batı Karadeniz Kalkınma Ajansınca verilen hibe desteği tutarı ise 690.638 TL olarak belirtildi.

Gelen yanıtta, İller İdaresince kiralanan alanın da Karadeniz Kıyı Protokolü çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iade edildiği söylenirken, CHP'li Milletvekili ortaya çıkan milyonluk zarara dikkat çekerek, "Peki vatandaşın çarçur edilen parasını kim iade edecek?" diye sordu.

"Paranın ne zorluklarla, nasıl kazanıldığını en iyi Zonguldak halkının bildiğini" söyleyen Yavuzyılmaz, emeğin, üretimin önemini, devletin malının kıymetini bilen hiçbir Zonguldaklının bu ziyanı içine sindiremediğini belirterek şunları söyledi:

"2016 yılında büyük bir tanıtımla sunulan, 2018'in Mayıs ayında bitirilerek hizmete başlayan 'Manolya Park' projesinin tamamlanmasının üzerinden birkaç ay bile geçmeden proje ne yazık ki mülga ilan edilmiş ve onca harcaman emek ve halkın milyonları adeta çarçur edilmiştir.

Söz konusu zararın boyutlarının anlaşılması ve ziyan edilen tutarın hesabının sorulması amacıyla TBMM'ye sunmuş olduğumuz soru önergemize gelen yanıtta, vatandaşın KDV hariç 2 milyon 157 bin TL parasının çöpe atıldığı anlaşılmaktadır.

Dahası proje kapsamında yapılmış olan yapıların yıkımı için de ihaleler açılmış, bu uğurda binlerce lira para harcanmış, plansızlığın, öngörüsüzlüğün ve özensizliğin faturası yine vatandaşa kesilmiştir.

Yapboz tahtasına çevrilen projelerle, kiralanan alanların ilgili kurumlarına iadelerinin yapıldığı söylenmektedir. Peki, vatandaşın çarçur edilen parasını, kim, nasıl iade edebilecektir? Yazıktır, günahtır!

Paranın ne zorluklarla, nasıl kazanıldığını, en iyi Zonguldak halkı bilmektedir. Emeğin, üretimin önemini, devletin malının kıymetini bilen hiçbir Zonguldaklı bu ziyanı içine sindirememiştir.

Ortak akıldan, halkın fikrinden haz etmeyenlerin, ben yaptım oldu zihniyetini ve devletin parasını çarçur ede ede yarattıkları bu İsraf düzenini hep beraber kaldırıp atacağız."