Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi'ne Sağlık Bakanlığı tarafından Uluslararası Sağlık Turizmi yetki belgesi verildi. Ancak doktor eksikliği, randevu sıkıntısı ve otopark sorunu ile gündemden düşmeyen Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi bu belgeyi hak edemedi. Hastanenin bu belgeyi neden hak edemediğini yorumlayan bir vatandaş şunları söyledi: “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tıp fakültesi Hastanesi'ne Sağlık bakanlığı tarafından Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi verildi. Bu gayet güzel bir gelişme.
Üniversite Hastanesi YÖK'e bağlı bir hastane, Bakanlıktan ödenek almıyor, bir kısım personelinin maaşını kendi bütçesinden ödüyor, mevcut uygulamalarla üniversite hastanesi çalışanları, Sağlık Bakanlığı hastanelerine nazaran daha düşük ücret alıyor. Prof. Mahmut Özer'in rektörlüğü döneminde başlayan yapılaşmanın, gelişimin ve atılımların meyveleri de toplanıyor.
Belgeyi veren Sağlık Bakanlığı’nın ilimizdeki temsilcisi ise Atatürk Devlet Hastanesi. 1974 yılında kurulmuş, Türkiye çapında köklü bir hastane.
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi'nin alıp, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesinin alamadığı uluslararası sağlık turizmi yetki belgesini irdelemek istedik.
Yeni yapılan şehir hastaneleri dahi yatay mimariye geçilmişken, ülkede dikey mimari ile yapılan, otoparkı olmayan ender hastaneler arasında. Tepebaşı'na yapılan 5 katlı apartmanlara bile eski teknoloji asansör konulmazken, sözde yeni hastane binasının asansörü hastaları da çalışanları da çileden çıkarıyor. Hastanenin ne proje aşamasında ne de yapım aşamasında sesini çıkarmayanlar, yapıldıktan sonra da sus pus. Lokasyon hatalı olduğu için diğer faktörleri konuşmaya gerek bile duyulmuyor.
Hastaneye bağlı olan ve 1978 yılında yapılan Kozlu Semt Polikliniği varla yok arasında bir sağlık merkezi. Şehrin ikinci en büyük ilçesinde 24 saat hizmet veren bir sağlık kuruluşu yok. Hava karardıktan sonra her yere taksiyle gitmeniz gerekiyor. Bazı sağlık ocakları bile hastaneye bağlı semt polikliniğinden daha donanımlı. İlçe halkı ve ilçe yerel medyası bu duruma kazan kaldırmış artık.
PLASTİK CERRAHİ UZMANI OLMAYAN BİR MADEN ŞEHRİ HASTANESİ
Hastaneye bağlı bir diğer semt polikliniği ise Kilimli ilçesinde. Polat Türkmen'in bastırmasıyla açılan Kilimli Semt Polikliniği eski günlerini mumla arıyor.
Yapımı Cumhuriyetin kuruluşuna dayanan ve sitede bulunan devlet hastanesi de bir süre önce Atatürk Devlet Hastanesi bünyesine katılmıştı. Başhekim Sn. Tosun, bu tarihi hastaneyi de kapatmak için elinden geleni yapıyor. Bahçelievler, Terakki ve İncivez Mahallesi sakinleri, muhtarlar ve önde gelen şahsiyetler durumdan muzdarip. "Nasıl yani" dediğimizde ise, saat 4'ten sonra personel eksikliği nedeniyle röntgen servisinin kapalı olduğunu öğrenince başka bir şey sormadık. Bir acil servis düşünün ki dörtten sonra röntgen yok. Ülkede başka örneği var mı yok mu Sayın Tosun bunu zaten hemen açıklar diye bekliyoruz.
Şimdi tüm bu konularda başhekim Sayın Hasan Tosun'un nasıl bir üstün çaba sarf ettiğini merak edebilirsiniz. Kendisi 10 yıldır bu hastanenin başhekimi. Eksiklikler ile ilgili kaç defa Ankara'ya, Bakana, bakanlığa veya bürokratlara gittiğini araştırmak istedik. Plastik cerrahi uzmanı olmayan bir maden şehri Hastanesi. Basın zoruyla açılan yanık ünitesini, onkoloji cerrahının yürüttüğü bir hastane.
Tahlilleriniz için 2025 yılına randevu verilen bir hastane. Sağlık turizmi için 3 saatte İsviçre'den İstanbul'a inen hastanın, kiraladığı arabayı park edecek yer bulamadığı hastane.
Sonra, Silifke Devlet Hastanesinde bile olup Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde olmayan 'Uluslararası Sağlık Turizmi yetki belgesinin neden alınamadığını anladık. Neyse ki Üniversite Hastanesi var.”