Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, engelli yatalak hastalar ve bakıma muhtaç hastaların kullanma zorunluluğu bulunan gerekli malzemeler için SGK'nın yaptığı ödemelerin yetersiz olduğunu ifade etti.

Tekerlekli sandalye, hasta bezi, sonta gibi ihtiyaç malzemeleri için SGK'nın medikal firmaya ödediği ödeneğin yetersiz olduğunu belirten Şirin "Lütfen yatan hastaların ihtiyacı olan bu ürünlerin KDV. oranı düşürülsün" diye çağrıda bulundu.

Hüseyin Şirin'in açıklaması şöyle:

Engellilerde, bakıma muhtaç hastalarda ve engelli çocuklarda kullanılan, sosyal güvenlik kapsamında 2 aylık hasta alt bezi ve çocuk hasta alt bezleri 240 adet 8 paket olarak raporlu reçete edilmektedir. Hastanenin yazdığı 8 pakete karşı firmaların ve eczanenin hastaya verdiği miktar 3 paketi geçmemekte. İmalat ve ithalattan kaynaklı 1000 TL. ye yakın fiyat farkları çıkmaktadır ve kahvenin bile kdv si %1 olduğu bu ülkede yatalak hastaların ve özür durumu olan çocuk ve yetişkin hastaların sanki lüks tüketimmiş gibi kullandığı hasta bezleri maalesef % 18 kdv oranında değerlendirilmektedir. Dünyanın hiçbir ülkesinde özürlü kabul edilen hastalarımızdan kdv uygulaması yoktur.

"LÜTFEN YATAN HASTALARIN İHTİYACI OLAN BU ÜRÜNLERİN KDV ORANI DÜŞÜRÜLSUN"

Medikal firmalar sonuç itibariyle ticari kar gözetirler bu doğaldır. Medikal firmalar dalı bez fiyatları şu anda marketlerin altında. Marketlerde raflarda fiyatlara bakıyorum 30 ki bir paket canped fiyatı 180 liraları geçmiş durumda. SGK'nın raporlu hastaya 8 paket için yaptığı ödeme 400 lira civarı. Medikal firma 400 lira karşılığı ne kadar ürün verebilir? Burada SGK'nın devreye girmesi gerekiyor. Ya ödemenin tamamını yapmalı ya da eczanelerden ürünlerin reçetede yazdığı kadarının tamamını vermelidir. Bu tek kullanımlık sontalarda ve diğer sürekli kullanılmak zorunda olunan ürünlerde de geçerlidir. Medikal firma ve eczaneleri de rahatlatmak adına KDV oranı raporlu ve reçete ile alınan ürünler de sıfırlanmalıdır. Bu çok zor değil.

Bu konunun 2 ana etkeni var. 1.si engellilerimizin sürekli kullanması gereken medikal ürünlerde KDV'nin olmaması gerektiği, 2.si ise SGK' nın engelli ürünlerinde yapmış olduğu ödemenin çok yetersiz kaldığı gerçeğidir. 5 yılda bir hak tanınan manuel tekerlekli sandalye de SGK ödemesi sadece 550 liradır. Doktorun reçete ettiği tekerlekli sandalyede SGK'nın aradığı şartlar kol ve ayak pedallarının çıkabilir olması, bu şartlardaki manuel tekerlekli sandalye fiyatı ise 2 bin TL üzerinde. Yani engellilerimizden 5 yılda bir alabileceği tekerlekli sandalye için SGK desteğinin 3 katı ücret istenmektedir. Yine en önemli olan ürünlerden işitme cihazı için ödenen 1400 lira işitme cihazının fiyatı ise 8 bin lira üstüne çıkmıştır. Engelliden istenen fark 6 bin lirayı geçmiştir. Maalesef durum budur."