Zonguldak Çaycuma Şehit Hasan Yağlı İlkokulu dünya genelinde ödüle layık görüldü. Okulun sınıf öğretmenlerinden Ali Hasırcı tarafından yürütülen proje ile okul, "250 İklim Eylemi Projesi Mükemmellik Okulları" arasında yer almayı başardı.

Çaycuma Şehit Hasan Yağlı İlkokulu 4 Kasım 2021 ilkim eylem gününde İklim Eylemi Projesi Mükemmellik Okulu ödülüne layık görüldü. Tüm okul yaklaşımında iklim eğitimi konusundaki yoğun çalışmaları nedeniyle dünya genelinde yalnızca 250 okul tanındı. Ödül, Cartoon Network İklim Şampiyonları ve İklim Eylem Projesi tarafından verildi.

Şehit Hasan Yağlı İlkokulu öğretmenlerinden Ali Hasırcı tarafından yürütülen iklim farkındalık projesi ile okul, "Öğrencilere temiz bir dünya için neler yapmalıyız? Çözüm yollarımız neler?" konularında yürüttükleri proje ile dünyada "250 İklim Eylemi Projesi Mükemmellik Okulları" arasında yer almayı başardı.

Cartoon Network İklim Şampiyonları, çocuklara toplu olarak gezegenimizin sağlığı üzerinde büyük bir fark yaratabilecek günlük zorlukların üstesinden gelmeleri için ilham vermek için yola çıkan bir iklim değişikliği farkındalık girişimidir. Dünyaca ünlü bir çevre kuruluşu olan WWF ile işbirliği içinde geliştirilmiştir.

İklim Eylem Projesi, ABD merkezli, kar amacı gütmeyen bir eğitim olan Take Action Global tarafından 146 ülkede 2.700.000 öğretmen ve öğrenciyi kapsayan ücretsiz, küresel bir eğitim projesidir. Proje, öğrencilerin iklim krizi hakkında özgün yollarla bilgi edinmelerine ve çözümleri çevrimiçi olarak yaymalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Seçilen 250 İklim Eylemi Projesi Mükemmellik Okulları, 4 Kasım 2021'de, dünya çapında 250.000 kişinin katıldığı yıllık çevrimiçi canlı bir etkinlik olan İklim Eylem Günü sırasında açıklandı. Etkinlik konuşmacıları arasında HRM Prince William, Başkan James Alix Michel, Seyşeller, Rick Davis, NASA, Matt Larsen-Daw, WWF, HRM Princess Esmeralda, Belçika, Juan Pablo Celis Garcia, BM Çevre Programı ve diğer dünya liderleri, iklim bilimciler ve aktivistler yer aldı.

Kazananlar, Cartoon Network'ün küresel hit dizisi The Amazing World of Gumball'daki birçok karakterin seslendirme sanatçısı Dan Russell ve 11 yaşındaki müzisyen, etkileyici ve tutkulu bir iklim savunucusu olan Nandi Bushell tarafından açıklandı.

HRM Prens William yaptığı açıklamada, "Gezegenimizi onarmak için gençlerin yaratıcılığına ihtiyacımız var. Buluş yapacak ve yenilik yapacak, bulunduğumuz noktanın ötesinde düşünecek ve geleceğimiz hakkında iyimser olacak öğrencilere ihtiyacımız var." dedi.

Koen Timmers, İklim Eylem Projesi: "Gençlerin iklim değişikliği hakkında bilgi edinmekten fazlasını yapma kapasitesi var. Hepsi çözümler üretebilir, küçük adımlar atabilir ve başkalarına yaşam tarzlarını değiştirmeleri için ilham verebilir. Sonunda, öğrencilerin davranışlarının ve toplumun zihniyetinin değişmesi krizi çözmek için çok önemli olacak." dedi.

Dr. Jennifer Williams, İklim Eylem Projesi: "Eğitimci topluluğumuz, herkes için iklim eğitimini desteklemek için bir araya geldi. Öğrencilerin bilgiye, fikirlere ve gezegen için harekete geçme fırsatlarına erişmelerini sağlamaya kararlıyız ve bugün bu Mükemmellik Okulları tüm dünyaya öncülük ediyor." dedi

Take Action Global, İklim Eylem Projesi de dahil olmak üzere programlar aracılığıyla 2030 yılına kadar bir milyar öğrenciyi daha temiz bir çevre için harekete geçmeye teşvik etme misyonunda. Herkes için iklim eğitimi vizyonuyla Take Action Global, çevre müfredatını öğrenci liderliğindeki projelerle birleştirerek fikir ve deneyimleri yerel ve küresel topluluklar, eğitim liderleri ve ortak kuruluşlarla paylaşıyor. Ortaklar arasında BM Vakfı, NASA, WWF, Cartoon bulunmaktadır.