Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın, ilan edilen ikinci bitiş tarihinde de tamamlanamayan projenin gecikme nedenlerinin neler olduğuna ve maliyet artışlarının miktarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu sefer de gecikmenin nedenleri olarak, "yoğun kar yağışını, şiddetli rüzgarları ve yüksek dalgaları" gösterdi.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan, 12.04.2022 tarihli yanıtta, Sahil Projesinin tamamlanma oranının %88 seviyelerinde olduğu ifade edilirken, "Vatandaşların sosyal donatı alanlarını bir an önce açmak ve yaşanan rahatsızlığı en aza indirmek amacıyla, seri şekilde imalatlara devam edilerek, işin bir an önce bitirilmesi hedeflenmektedir" denildi.

Söz konusu yanıtlarda, projede yer alan bazı imalatların sonradan yapılan değerlendirmeler sonucunda bölgenin iklim koşullarına ve proje alanının yapısına uygun olmadığı için değiştirildiği, ilk ihale bedelinin %10'unu aşmayacak şekilde ilave maliyet ile aynı yükleniciye yaptırıldığı açıklanırken, projenin net maliyetinin ise işin sonunda ortaya çıkacağı ifade edildi.

Projenin ilan edilen 2'inci bitim tarihi olan 11.02.2022 tarihinde de bitirilemeyişini daha önceki açıklamalarında "Sahil Projesi yılan hikayesi yolunda" diyerek eleştiren Yavuzyılmaz ise Bakanlığın, son soru önergesine döndüğü yanıtlarına şu sözlerle tepki gösterdi:

[*]'Çevre Bakanlığı, Mazeret Bakanlığına dönüşmekte'[*]

09.03.2020 tarihinde ihale edilen ancak taahhüt edilen 550 günlük sürede tamamlanamayan projenin ne zaman bitirileceğine ilişkin soru önergemize Çevre Bakanlığınca daha öncesinde verilen yanıt, 11.02.2022 tarihini işaret ettiği halde, ihale tarihinden bu yana, aradan geçen yaklaşık 8 ayda, projenin bitirilemeyişini üzülerek görmekteyiz.

Dünyada pandeminin ilanından ve ülkemizde ilk vakanın görünmesinden sonra ihale edilen Sahil Projesinin ilk gecikmesine mazeret olarak koronavirüs salgını gösterilirken, verilen ilave sürelere rağmen bitirilememesine bu seferde pandeminin yanında, kar yağması, rüzgar esmesi, dalgaların yükselmesi gibi zorlama gerekçeler gösterilmiş.

Bakanlık, Zonguldak'taki bütün gecikmeli projelerine türlü bahaneler üretirken, eser ortaya koymaktan ziyade mazeret ürettiği bu performansı ile 'Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı' adının sonuna 'mazeret' kelimesini de ekletecektir.

[*]'Öngörüsüzlük ve hatalı seçimler resmen kabul edilmiştir'[*]

Diğer yandan, projenin ilk ortaya çıkmaya başladığı zamanlarda, ahşap kaplamalar gibi malzeme seçimlerinin bölgenin iklim koşullarına ve sahilde kullanımına ne kadar uygun olduğuna yönelik ısrarlı sorularımıza daha öncesinde verilen yanıtta; 'malzemelerin 25 yıl ömrü olduğu' söylenmiş, ardından geçtiğimiz haftalarda söz konusu malzemelerin proje henüz açılmadan bozulduğunu belgelemiştik.

Bugün verilen yanıttan da, bu ve benzeri öngörüsüzlükler ve hatalı seçimler nedeniyle, değişikliğe gidildiği ve bu değişikliklerin ilave maliyetleri doğurduğu resmen kabul edilmiştir. Tüm bu yanlışların bedelini de ne yazık ki yine vatandaşımız cebinden ödeyecektir. Basiretsizlikler nedeniyle sürüncemeli bir hal alan ve maliyetleri katlanarak artan bütün projelerin takipçisi olmaya, Zonguldak halkı adına sorumlulardan hesap sormaya devam edeceğiz."