Çalıştayın ilk günündeki açılışa; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, İl Sağlık Müdürü Dr. Ertuğrul Güner, daire müdürleri ve birim amirleri katıldı.

Çalıştay'da İl Jandarma Komutanlığı Uyuşturucu Madde Arama Tespit köpeği Diyar, temsili uyuşturucu bulma operasyonu yaparak kalorifer peteğinde uyuşturucu madde buldu.

İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, açılış konuşmasında "İki gün sürecek çalıştıyamızın etiketi 'Ben Olsaydım'a uygun olarak tüm paydaşlarımızın katılımı ile bağımlılık ve mücadele de karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilecek. Bu çalıştayda amaç; insanlarda bağımlılığın oluşmasını engellemektir. Bağımlılık oluştuktan sonra kişiyi tedavi etmek zordur, uzun süredirlidir ve başarı şansı düşüktür genelde tekrarlama tekrarlama eğilimindedir. İlimizde de yaptığımız çalışmalarda çalışmalarda bağımlılık yapan maddelerle ilk temasın 13-14 yaşlarında olduğunu hatta teknoloji bağımlılığında bu yaşın on lu yaşların altına indigini görmekteyiz. Bu sebeple özellikle çocuklarımızı ve gençlerimizi bağımlılık yapan maddelerden, davranışlardan korumak ana hedef olmalıdır" dedi.

İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, madde bağımlılığı ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi vererek 2022 yılında Zonguldak'ta icra edilen faaliyetler hakkında şu bilgileri verdi; "Jandarma Komutanlığı 2022 yılı içerisinde ilk 4 aylık süreçte 42 uyuşturucu madde olayında 54 şahıs hakkında adli işlem yapılmış bu şahıslardan 4'ü tutuklanmış, 17'si Hakkında adli kontrol karar verilmiş. 2021 yılına göre olay sayısında %56 artış, şüpheli sayısında ise %10 artış meydana gelmiştir. 2021 ve 2022 yllarında İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk sahasında değerlendirildiğinde Devrek, Karadeniz Ereğli ve Kozlu İlçe Jandarma Komutanlıklarında da uyuşturucu olaylarında artış olduğu gözlemlenmiştir. Bunun sebebi ise özellikle Karadeniz Ereğli'de Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen özel çalışmalar olduğu görülmüştür."

İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş yaptığı konuşmada, "Dünyayı önde gelen etkileyen sorunların başında uyuşturucunun çok eski bir geçmişi vardır. Ancak günümüzde alışılagelen geleneksel uyuşturucuların da ötesinde kimyasal yöntemler kullanılarak üretilen bağımlılık potansiyeli çok yüksek sentetik uyuşturucu maddeler yer almaktadır. Türkiye uyuşturucu madde ile mücadele alanında uluslararası toplum tarafından kurulan pek çok öncü kuruluşun üyesi ve bu alanda imzalanan Uluslararası anlaşmaların bir tarafı olarak bağımlılıkla mücadele etti. Bu mücadeleleri çok yönlü ve bütüncül bir anlayışla sürdürmekteyiz" dedi.

Son konuşmacı Vali Mustafa Tutulmaz ise şu konuşmayı yaptı: "Çağımızın en önemli projelerinden birisi bağımlılıkla mücadeledir. Bağımlılığın bir uyuşturucu ile ilgili bir bölümü var, bir de teknoloji bağımlılığı ile ilgili bölümü var. Maalesef ikisinde de her geçen gün tüm tedbirlere rağmen artış devam ediyor. Maalesef sayıları artıyor, kolluk güçleri çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Kendilerini tebrik ediyoruz buna rağmen maalesef rakamlar artıyor. Buna sevinsek mi üzülsek mi onu da bilemiyoruz Evet sevindiğimiz tarafı mücadelemizde başarılı ama sayının artmasından da üzüntü duyuyoruz. İşte bu Çalıştay da bu tür hususlara çözüm arayan bir çalıştay. Hani hep deriz ya 'ben olsaydım' şöyle yaparız. 'Ben olsaydım' böyle yaparız diye. İşte bunun mottosu da 'ben olsaydım' mottosuyla bu çalıştay yapılıyor. Siz olsaydınız ne yapardınız?Burada katkıyı bu şekilde sunacaksınız bunun sadece bir kolluk mücadelesi olmaktan öte bir mücadele olması gerektiğini açıkça görüyoruz. Ben bu doğrultuda hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Ailelere gitmemiz lazım, özellikle Milli Eğitim camiası bu konuda çok duyarlı olması lazım."