'Ne kadar ihale yapılırsa yapılsın...'

İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Zonguldak Belediyesi Özel Halk Otobüslerinin akıbeti ile ilgili değerlendirme yaptı.

Halk otobüslerinin yüklenici firması SED Otomotiv, Akın Kavi'nin kiralık 12 aracını geri çekmesi ile birlikte taşımacılığı sağlıklı bir şekilde yürütemez oldu. SED Otomotiv ile Zonguldak Belediyesi'nin sözleşmesi yarın fesedilecek.

Halk otobüslerinin durumu ile ilgili onguldak Belediyesi'ne eleştiren İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen şunları söyledi:
"Ben de özel halk otobüsleri konusunu yakından takip ediyorum. Geçtiğimiz yıl yine böyle yıl sonuna doğru bir problem yaşanmıştı. Problemin yaşandığı günlerde de söylemiştik, hem vatandaşı düşünen, hem kamuyu düşünen bir politikanın izlenmesi gerekiyordu. Yılsonuna çok az bir süre kalmasına rağmen o dönemde sözleşmenin feshi, ki pandemi döneminde bakanlık tarafından gerekli desteğin verilmesine rağmen bunlar gözardı edilerek alınan bu tip kararlar vatandaşlarımızı mağdur etmişti. Şimdi aynı senaryoları tekrar görüyoruz. O zamanlarda da bu işin çok uzun süreli olmayacağını söylemiştik, uzun soluklu olmayacağını ve bir yerde tıkanacağını belirtmiştik. Daha üzerinden Bir yıl geçmeden yine aynı noktaya dönülmüş oldu. Şu anda pek çok yerde görmüş olduğumuz uygulamalarda ihalelerim ayağı yere sağlam basar şekilde ve sağlam esaslara dayanılarak yapıldığını, hiç kimsenin ne vatandaşın mağdur olduğu, ne de kamunun mağduriyetinin yaşandığı bir durumun olmadığı pek çok yeri örnek olarak sayabiliriz. Bunun yanında bazı belediyelerde özellikle millet ittifakı belediyelerinde daha dün örneğini gördüğümüz gibi Ankara'da sürekli olarak belediyeler kendi filolarını güçlendirmek suretiyle vatandaşa hizmet götürmeye çalışıyorlar. Burada ne kadar ihale yapılırsa yapılsın gerçekçi davranılmadığı takdirde her yıl aynı sorunla karşı karşıya geleceğimiz aşikar görünüyor. O yüzden belediyenin bir taraftan da kendisinin araç almak suretiyle bu konuya çözüm bulmasının bir seçenek olarak karşımızda olduğunu görüyoruz. Ana firmalar kendilerine yeterince destek verilmediğini söylüyorlar. İhaleye girildiği zaman bunların hesaplamalarının yapılmış olması gerekiyor. Gelinen noktada baktığımız zaman hem taşımacılık işini yapan firmalar söylemde bulunuyor, hem de belediyeler bu işi tam olarak götüremediği ni ortaya koymuş oluyor. Bu noktada vatandaşımızı mağdur olmadan problemin çözümlenmesini istiyoruz. Sadece ücretli taşıma anlamında söylemiyorum, bugün devlet tarafından ilgili kuruma parası verilen ve ilgili kurumca da ödemeleri yapılmış olmasına rağmen pek çok emeklimizin ve engellimizin şikayetlerinden anlıyoruz ki ne engelliler ücretsiz olarak bu araçlardan yararlanabiliyor, ne de emekliler yararlanabiliyor. Şikayetleri artık doruğa ulaşmış durumda bu nedenle hemen hemen herkesin şikayetçi olduğu bir konuyu bütün tarafları ile ortaya koymak sureti ile oturup müzakere ederek gerçekçi çözümlerin üretilmesi gerekiyor. Yoksa her yıl belki yılda bir sefer iki sefer ihale yapılıp bunun bozulduğu ve sonuçta aynı noktaya gelindiği sonucu bundan sonra daha sık yaşayacağımız gibi bir gerçekle de karşı karşıya kalıyoruz. Burada benim önerim belediyenin bir an önce araç alımı dahil bu konuya kökten çözüm bulucu bir problem çözücü uslubu ortaya koyması gerekir diye düşünüyorum.