Tarım ve Orman Bakanlığının kredi desteği ile Müteşebbis Heyet Başkanlığının sorumluluğu altında yapılmakta olan Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi (56 hektar alan) alanına ait Altyapı ve Elektrik Dağıtım Şebekesi Yapım İşi 29 Haziran 2021 tarihinde ihale edildi.

İhale uhdesinde kalan Bin-İl Yapı İnşaat, Nakliye, Hafriyat, Akaryakıt, İthalat, İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi ile 28 Temmuz 2021 tarihinde sözleşme imzalandı. Bin-İl Yapı İnşaat, Nakliye, Hafriyat, Akaryakıt, İthalat, İhracat Sanayi Ticaret Limited Şirketi Ağustos ayı sonunda şantiyesini kurarak alt yapı inşaatına başladı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, ''Üzerinde titizlikle çalıştığımız ve inşaatına başlanması için gün saydığımız projemizin alt yapı inşaatına başlanıldı. Bu çok önemli bir gelişmedir. Yaklaşık olarak bir yıl gibi bir sürede alt yapı inşaatının tamamlanmasını öngörüyoruz. Devamında girişimcilerimiz işletmelerini kurarak üretime başlayacaklar.

Zonguldak Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi Projesi tamamlandığında, her biri yaklaşık 25 dekar büyüklüğünde 15 adet Sera İşletmesinden oluşacak ve yaklaşık 1000 kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. Seracılık yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamında olup asgari 5 milyon Tl. Tutarında, kapalı sera alanı en az 20 dekar ve üzeri, yurtiçinde üretilen sera teknolojilerini de ihtiva eden otomasyona dayalı (bilgisayar kontrollü iklimlendirme, sulama, gübreleme ve ilaçlama sistemi ihtiva eden) sera yatırımlarına 5.Bölge teşvikleri verilmektedir. Bu durumda faiz desteği ya da sübvansiyonlu kredi desteği, vergi muafiyeti, SGK muafiyeti, işveren prim muafiyeti, KDV muafiyeti, gümrük muafiyeti, damga vergisi ve belediye imar harçlar muafiyeti, 5 yıllık emlak vergisi muafiyeti gibi destekler yatırımcılara sunulmaktadır.

Sera Organize Sanayi Bölgesinin faaliyete geçmesi ile, Zonguldak'ta sektörel çeşitliliğin sağlanmasına, istihdama, üretime ve ihracata önemli katkılar sağlanmış olacak. Seralarda üretilecek ürünler öncelikli olarak Ukrayna, Rusya gibi Karadeniz ülkelerine ve Avrupa ülkelerine ihraç edilecek.

Projemizin gerçekleşmesine katkı veren Tarım ve Orman Bakanımız Dr.Bekir Pakdemirli'ye, Milletvekillerimize, Valimize çok teşekkür ediyorum'' dedi.