Başkan Alan; 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basını'nda sansürün kaldırılması nedeniyle her yıl 24 Temmuz Günü'nün 'Gazeteciler ve Basın Bayramı' olarak kutlandığını belirterek, kamu adına görev yapan, doğru ve ilkeli haberlerle kamuoyunu aydınlatan, objektif ve kaliteli habercilik anlayışı ile çalışmalarını sürdüren ve 4.kuvvet olan basının, demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu vurguladı. Başkan Alan yapmış olduğu yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

'Demokratik kültürün ayrılmaz bir parçası olan basın kuruluşlarımızın; etik değerlere ve hukuka uygun, tarafsızlık içinde, doğru haber yapması, kişi haklarına saygılı, toplumun hassasiyetlerine özen gösteren bir şekilde görev yapması, demokrasimiz ve gazetecilik mesleğinin saygınlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin önüne geçecektir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir. İlimizde de kamuoyunu aydınlatıcı bir görev üstlenen yerel basın kuruluşlarının, aynı bilinç ve görev anlayışı içerisinde, şehrimizin sosyoekonomik ve kültürel yönden kalkınmasına katkı sağlamaya devam edeceğine yürekten inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, Türk Basınında sansürün kaldırılışın 114. yıldönümünde böyle önemli bir görevi yerine getirmek için büyük bir fedakarlık içerisinde çalışan yerelden, ulusala tüm basın emekçilerimizin 24 Temmuz Basın Bayramı'nı kutluyor, görevlerinde canıgönülden başarılar diliyorum.

Dr. Ömer Selim ALAN
Zonguldak Belediye Başkanı