Geçtiğimiz günlerde, Zonguldak'ın Kilimli İlçesinde bulunan Şükrü Yavuz Ortaokulu'nda görevli Y.K'nın, bir kız öğrenciyi taciz ettiği iddiası üzerine görevli hakkında adli soruşturma başlatılmış, öğrencinin velisinin şikayeti üzerine de Y.K. adlı şahsın iş akdi feshedilmişti.

Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) kapsamında İŞKUR üzerinden, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okulda istihdam edilen Y.K hakkında soruşturma devam ederken, 4 ay önce, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın TYP kapsamında okullarda görev alacakların seçiminde, pedagojik hassasiyetlere ne denli dikkat edildiğiyle ilgili olarak TBMM'ye bir soru önergesi ortaya çıktı

Yavuzyılmaz'ın 30.09.2019 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yönelttiği önergesindeki;

"-TYP kapsamında, 258 günlük süre için, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda çalıştırılmak üzere işe alınacak olan temizlik ve güvenlik işçilerine, işe başlamadan önce veya başladıkları süreçte, 'binlerce öğrencinin eğitim aldığı ve okul çalışanlarıyla etkileşim içinde olduğu bu okulların özelliklerine göre' işin gerektirdiği psikolojik eğitim verilmekte midir?

-Bu psikolojik eğitimler ne kadar süreyle yapılmaktadır, içeriğinde hangi dersler bulunmaktadır?

-Psikolojik eğitim verilmiyor ise, verilmesi planlanmaktadır?"

Sorularına yanıt dönülmezken, Deniz Yavuzyılmaz konuya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu:

"Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP), istihdam sağlamak ve hizmet üretmek bakımından hakkaniyet ve hassasiyetler dikkate alındığında faydalı bir programdır. Bu program kapsamındaki pek çok iş, niteliği ve yeri açısından kritik öneme sahiptir. Bunların başında çocuklarımızın öğrenim gördüğü okullarımız gelmektedir. Bu okullarda görev alacak olan herkesin - TYP kapsamı içinde veya dışında- çocuklarla sağlıklı iletişim kurmak için mesleki ve psikolojik eğitim almaları gerekmektedir.

Bugüne kadar İŞKUR'un çalışma programları için bu eğitimlerin verilmediği ortadadır. Bir kişinin görev yapacağı işin niteliğine uygun olup olmadığına ait bilimsel bir ölçme, değerlendirmenin ne İŞKUR, ne de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılmadığı yaşanan telafisi mümkün olmayan olaylardan anlaşılmaktadır.

Zonguldak Kilimli İlçesi Başöğretmen Şükrü Yavuz Ortaokulunda, TYP kapsamında görevlendirilen Y.K adlı bir kişinin, bir öğrenci velisinin şikayeti üzerine taciz iddiasıyla iş akdi feshedilerek hakkında adli soruşturma başlatılmıştır.

4 ay önce TBMM'de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması için verdiğim yazılı soru önergesiyle; TYP kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalıştırılacaklara işe başlamadan önce veya işe başladıkları süreçte - binlerce öğrencinin eğitim aldığı ve okul çalışanlarıyla etkileşim içinde olduğu bu okulların özelliklerine göre- işin gerektirdiği psikolojik eğitimler verilmekte midir? diye sordum. Uyarı niteliğindeki bu yazılı soru önergesine maalesef 4 aydır yanıt vermeyen ve hiçbir tedbir almayan Bakanlık, Kilimli 'de yaşanan ve bundan sonra yaşanabilecek hazin olaylardan sorumludurlar."