Noter onaylı tercüme, noter tasdikli tercüme hatta yeminli tercüme ile aynı anlama gelir. Tercümeniz noter tasdikli tercüme veya noter huzurunda yemin etmiş ve noter onaylı tercüman tarafından imzalanmış yeminli tercümedir. Noter yeminli tercümesi; tercüme edilecek dili bildiğini, tasdik ettirdiğini ve hukuk mahkemesi kanunlarına göre noter tarafından yemin ettirildiğini kanıtlayan gerekli belgeleri notere sunar. Belgeleriniz tercüme edildikten sonra gerekli kontroller yapılır ve ardından yeminli tercüman tercüme edilen her sayfanın altına ıslak imza bırakır.

Yeminli Tercüme İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Yeminli tercüme, edilen belgenin resmi yeterlilik için noter tasdik onayı için notere götürülmesiyle elde edilen tercüme şeklidir. Noter, dili bildiğine yemin eden ve doğru çeviriyi yapan çevirmenin yaptığı çevirinin doğruluğunu bir ölçüde onaylar. Bu şekilde tercüme noter tasdikli olduğu için noter tasdikli tercüme veya yeminli tercüme olarak adlandırılır. Tercümenizin yeminli tercüme olabilmesi için belgenizin noter tasdikli olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, tercümenin noter tarafından yeminli tercüman tarafından tasdik edilmesidir.

Tercüme bürosu için noter tasdikli olması gerekir. Bu nedenle noter tasdikli olmayan tercümeler yeminli olamaz. Yeminli tercüme hizmeti, tercümeyi yeminli veya noter tasdikli tercüme yapmaz. Noterin bir çeviriyi onaylaması için, çevirmenin noterde yeminli bir mutabakata sahip olması gerekir. Tercümanın noter huzurunda tercüme yeminidir. Yani yukarıda da belirttiğimiz gibi yeminli tercüme, noter tasdikli tercüme, noter tasdikli tercüme bir ve aynı şeydir. Yeminli Tercüme Onayı; yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesini istediğiniz ve tercüman ile ıslak imza attıktan sonra noter tarafından onaylanmasını istediğiniz bir belgenin tercümesidir.

Tercüme İşlemleri

Aslında günlük kullanımda hem sözlü hem de yazılı çeviri yapan kişilere çevirmen denir. Çevirmen, yazılı metinleri (kitaplar, gazeteler, yasal metinler veya iş sözleşmeleri gibi) bir dilden diğerine çeviren kişidir Hepimizin bildiği gibi yeminli tercüman, bir eserin yazılı tercümesini noter huzurunda imzalayıp yemin eden kimsedir. Glovega Tercüme hizmetleri bu alanda etkilidir.

Bir notere gittiğinizde ve tercümeye ihtiyacınız olduğunda, ihtiyaçlarınızı ancak o noterde yeminli tercüman aracılığıyla karşılayabilirsiniz. Yani noterde tercüme işi yapıyorsanız o notere en yakın tercüme bürosuna giderek o noterle anlaşmalı yeminli tercüman bulabilirsiniz.

Pasaportunuzun noter tasdikli olabilmesi için yeminli tercüman tarafından tercüme edilmesi ve tercüme bürosu tarafından imzalanıp kaşelenmesi gerekmektedir. Noter ayrıca orijinal pasaportunuzu ve pasaportunuzun çevirisini görmek isteyecektir. Bu pasaport tercümesi noter onaylıdır. Bu sayede pasaport tercümeniz noter tasdikli pasaport tercümesi haline gelir. Nüfus kayıt örneğinizi e-Devlet üzerinden tercüme ettikten sonra size en yakın Emniyet Müdürlüğünde Lahey sertifikasyon işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Çevirmek istediğiniz diploma noter tarafından 2 nüsha olarak hazırlanır. Noter, yeminli tercüman tarafından yapılan diploma tercümesini onaylar.

Bir nüshasını sakladığınızda, diğer nüshası noterde saklanır. Diplomanız noter tasdikli diplomaya çevrilir. Daha sonra Müdürlükte Lahey tasdikli iseniz, belgeniz noter tasdikli tercüme, Lahey tasdikli diploma tercümesi olacaktır.