Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu T.İ.M Lavuar ve Harici İşler Başmühendisliği'nin yüklenici firması Karbomet Madencilik'in 34 işçisi çalışmama kararı aldı.

İşçiler, işverenin maaşlarını zamanında yatırmadığı, asgari ücretle çalışmak istemedikleri ve iş güvenliği konusunda destek alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirecekler.
34 işçinin avukatı Meral Çolak, haklı olduğunu, TTK'nın ve yüklenici firmanın haksız olduğunu ifade etti.
16 yıldır TTK Kozlu labarda çalıştıklarını belirten işçiler ne ttk'nın ne desem çıkanı kendilerini saat çıkmadıkları na belirterek iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini ifade ettiler.


Avukat Meral Çolak, gazetecilere yaptığı açıklamada işçilerin haklı olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"İşçilerin asgari ücret tutarındaki maaşları yatırılmış ancak iş yerinde kullanacakları iş güvenliği malzemesinin verilmemesi kendilerini zorluyor. Buna rağmen ücretlerini her ay gecikmeli olarak almaları işciyi ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor. Üzülmez bölgesindeki arkadaşların iş akitlerinin feshedilmesi sebebiyle bu arkadaşlarımız da işlerini kaybetme korkusu yaşıyor. Kozu lauvar işini Ciner grubu yaparken TTK elinden aldı. Şu anda TTK'nın Lauvarlarında sadece işçi temini anlamında işçi çalıştırılıyor. İşçi temini işçi kanunu açık maddesine göre kanuna aykırıdır ve muazalıdır. İşçiler sendikal haklarından da mahrum bırakıldılar. Sendikaya başvurduk üyelikleri yapıldı ancak, herhangi bir görüşme yok, aidatlarını da kabul etmiyorlar. Bu anlamda da sahipsizler. İşçiler sosyal haklarından mahrum bırakılmasının sıkıntısı içindeler. Bir de işten atılma tehdidi altındalar. Burada uzun senelerdir çalışıyorlar, belirli bir yaşa gelmişler. İşsiz kalma korkuları da tansiyonu yükseltiyor. Durumları çok kötü, endişe ediyorum daha vahim olaylar çıkacak diye. Ben TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ile görüşmeye çalışacağım. En azından ücretlerini şartnameye uygun hale getirmek için çalışacağım. Bu şekildeki iş ortamı işçinin motivasyonunu bozuyor. Buradaki eylemde işçiler tamamen haklıdır, TTK ve yüklenici firma haksızdır."


TTK Kozlu Lauvarı'nın yüklenici firması Karbomet Madencilik firması çalışanı Ersan Satıcı, "Biz burada asgari ücret ile çalışıyoruz, burada asgari ücret ile çalışılmaz. Burası ağır sanayiye giriyor. Bizim aslında bu eylemi üç-dört yıl önce yapmamız gerekiyordu. Artık dayanamıyorumz, bu noktaya geldik.
Bizim üstlerimiz kim, patronlarımız kim çağırıyoruz gelmiyorlar. Üç yıldır asgari ücretle çalışmaya mahkum edildik. Zonguldak'ta yeni bir lauvarı kapattılar, bir çok arkadaşımız işsiz kaldı. Biz 16 senedir burada çalışıyoruz, bizim çalışırken giyecek elbisemiz yok. Ayağımdaki ayakkabılar sivilde giydiğim ayakkabılar, çalışırken giyilecek ayakkabılar değil. Bizi bırakıp giden Cinerin iş kıyafetlerini giyiyoruz halen, dahayeni firma bize iş kıyafeti vermedi. Biz TTK'nın kömürünü yıkıyoruz. Burada her şey TTK'ya ait. Şirketle bağlantımız sadece onların elemanı olmamız. Maaşımızı da TTK yatırıyor. Maaşlarımız sürekli geç yatırılıyor. Biz hakkımızı arıyoruz ve iş bırakma eylemi yapacağız. Bu işin hakkı asgar ücret değildir. TTK bizi kendi bünyesine almadı, sendikaya gittik kapıyı yüzümüze kapattılar.
Bizler hakkımız olan maaşı ve sağlığımız için de iş sağlığı ve güvenliği istiyoruz" diye konuştu.