Tüm Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanlığı'nın Soğuksu'daki dernek binasında yapılan kongreye: Tüm Emekliler Derneği Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Ankara Şube Başkanı Faik Erdoğan, Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, Zonguldak Çevre Köyleri Kalkındırma Derneği Başkanı Hasan Yaman, çevre illerin şube başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve emekliler katıldı.
Divan Başkanlığı'na Genel Başkan Satılmış Çalışkan'ın seçilmesinin ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.
Protokol konuşmalarında söz alan Kamil Altun, Mustafa Sarıoğlu'na yeni dönemde başarılar dileyerek genel kurulun hayırlı olması temennisinde bulundu.
Genel Başkan Satılmış Çalışkan, konuşmasında şunları söyledi
"Bu yıl, “Emekliler Yılı” olarak ilan edildi. Emekliler Yılı kapsamında taleplerimizi Cumhurbaşkanımızdan ve diğer yetkililerden ilettik. İnşallah netice almak istiyoruz. Alabiliriz ya da alamayız, ama bu konuda acilen harekete geçilmesi gerekiyor. Öncelikli talebimiz, tüm emeklilere seyyanen bir artış yapılması. Bu artış, tüm emeklileri kapsamalı ve en düşük taban maaş, kök maaş üzerinden asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.
Bu dengenin sağlanmasının ardından, 2025 yılının birinci dönem zammını talep ediyoruz. Ancak bu zammın TÜİK verilerine göre değil, piyasanın temel gıda fiyat artışları ve genel ekonomik durumu göz önünde bulundurularak belirlenmesini istiyoruz. “TÜİK bunu verdi” şeklindeki açıklamaları kabul etmiyoruz. Yapılacak düzenlemenin, tüm emeklileri kapsayacak şekilde hazırlanması gerekiyor. Çünkü şu anda emekli maaşları o kadar eridi ki oran vermek bile mümkün olmuyor.
Örneğin, 2000 öncesinde en yüksek maaş alan emeklilerden biriydim. Ek prim ödeyerek “süper emekli” statüsüne geçmiştim. O dönemde asgari ücretin iki katı maaş alıyordum. Ancak bugün, yılbaşında asgari ücretle aynı seviyeye düştük, hatta biraz altındaydık. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılınca ancak denkleştik ve maaşlarımızda sadece 500 liralık bir fark oluştu. Bu durum, zamanında asgari ücretin iki katı maaş alan biz emekliler için büyük bir kayıp anlamına geliyor.
Emeklilik, hizmete ve ödenen prime dayalı bir haktır, bir lüks değildir. Hak edenin hakkı verilmelidir. Primini ödeyen, hizmetini yapan herkes bu hakkı almalıdır. Bu nedenle, hizmete ve prime dayalı bir düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Ayrıca, “Sosyal Güvenlik Sistemi EYT’liler ve emekliler yüzünden zarar görüyor” şeklindeki algıyı kabul etmiyoruz. Eğer primler zamanında alınmamışsa, bu devletin denetim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Bugün belediyeler ve şirketlerin prim borçları gündeme getiriliyor. Neden şirketlerin borçları üzerine gidilmiyor? Bizler, devlete 25-30 yıl boyunca hizmet verdik, primlerimizi ödedik. Şimdi ise huzurlu bir emeklilik istiyoruz.
Sağlık hizmetleriyle ilgili sorunlarımız da malum. Randevu alamıyoruz, yeterli sağlık hizmeti alamıyoruz. Eskiden, Sosyal Sigortalar Kurumu aracılığıyla sağlanan hizmetler çok daha etkiliydi. O dönem belki sıra bekliyorduk, ama gün sonunda muayenemizi olup ilacımızı alıyorduk ve herhangi bir fark ödemiyorduk. Sosyal Sigortalar Kurumu, ilaç firmalarından indirimli ilaç alıp bizlere fark ücreti olmadan veriyordu. Bugün ise hem ilaçlara ulaşmakta zorluk yaşıyoruz hem de fark ücreti ödüyoruz. Devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde randevu alamadığımız için özel hastanelere yönelmek zorunda kalıyoruz. Ancak özel hastaneler yüzde 200’e varan fark ücreti talep ediyor. Neyin yüzde 200’ü bu? Açıklanması gerekiyor.
Biz, eğer fark ücreti ödeyeceksek bunu açık ve şeffaf bir şekilde öğrenmek istiyoruz. Özel hastaneler, kapılarına sosyal güvenlik hastalarının ödeyeceği fark ücretini yazmalı. Lokantalarda fiyat tarifesi nasıl varsa, hastanelerde de olmalı. Böylece ne ödeyeceğimizi önceden bilmeliyiz. Ancak bugün bu sistem de yok. Emekliler olarak huzurlu bir yaşam ve hak ettiğimiz hizmetleri talep ediyoruz."
Yeniden aday olan mevcut Başkan Mustafa Sarıoğlu ise konuşmasında şunları söyledi:
"Burada biz genel merkezimize, genel başkanımıza destek oluyoruz. Hiçbir şey istediğimiz gibi olmuyor. Siyasiler ülkeyi idare edenler, iktidar, muhalefet hiç fark etmez. Duyarsızlar. Emekliyi kullanıyorlar tınlamama nedenler şu. Emekli meselesine hakim değil. Emekli toplanmıyor. Emekli üye olmuyor. Iki tane dernek var Türkiye'de. On altı milyon emekli var. Iki derneğin toplam üye kayıtlı bir milyonu bulmuyor. Arkadaş böyle gitmez. Örgütlenmeden Bir şey yapamayız. Onun için ben buradan çağrıda bulunuyorum. Sayın Genel Başkanım bana sürekli talimat verir. Karaoğlu köylere git. Beldelerini dolaş. Ilçeleri dolaş. Batı Karadeniz şube başkanını dolaş. Yönetim kurulu üyeleri görüş. Nasıl üye yapmamız lazım? Arkadaşlara bir şeyler anlatın de ama netice bir şey yok. Emekli şunu istiyor. Hiç mücadele vermeden alacak. Böyle bir şey yok ya. Ne muhalefet liderleri, ne Sayın Cumhurbaşkanımız mücadele vermeden, emekliyi işlemeden hak vermez. Mümkün değil. Onun için aklıselim hareket etmek durumundayız Iki bin yılından beri genel başkanımla beraberim. Bütün Başkent Şube Başkanlarıyla da beraber mücadele veriyoruz. Faaliyetimiz bellidir. Bundan sonra da aynı faaliyetleri sürdürmeye devam edeceğiz diyorum. Hepinize başta Genel Başkanım ve Şube Başkanlarım, değerli emekçi arkadaşlarım. Kongremize katıldığınız için hep teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum."
15'inci Olağan Genel Kurul sonunda yeni yönetim şu isimlerden oluştu:
Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, üyeler Adnan küçükvar, Hüseyin Demiray, Kamil Yaprak, Fatih Uçar.
Denetleme Kurulu: Yiğit Sarıoğlu, İbrahim Bilge, Süleyman Yıldırım.