Şimdiki Zonguldak Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü Binası yeni yapılıyor.

1924 yılında ilk açıldığında bugün stadın yanında olan askeri kışladan kalma uzun binada dersler yapılıyordu. Daha sonra 1925 yılında bugün Elektrik Bölümü Binası yapılarak okulun bina sayısını artırma kararı alınmış. Bu bina Maden Mühendislik Okulu için yapılıyor. 1927 yılında da bugün Sanat Okulu ana bina olarak kullanılan bina yapılıyor.

Bu okul yapıldığı sırada Türkiye genelinde sadece 37 maden mühendisi vardır. Bu 37 mühendisin aslında, bugünkü anlamda maden mühendisi demek oldukça güçtür. Her biri başka alanlardan dolayı maden ile ilgilidir. Örneğin jeoloji mühendisi gibi. Bu 37 kişinin de tamamı Fransa Belçika veya Almanya`da okumuştur.

1924`de Zonguldak Maden Mühendislik Okulu açıldıktan sonra, 1928`de ilk mezunu verdiğinde 16 genç Maden Mühendisi olarak mezun olmuştur. Bu okuldan toplam mezun olan 90 kişidir.

Dünya`da ilk maden mühendis okulu Avusturya'da 1772'de kurulduğunu düşünürsek ve 1849'da ilk maden ocakları açıldığını hesaba katarsak, ilk maden okulundan 152 sene sonra; Zonguldak'ta ilk ocakların açılmasından ise 76 sene sonra ülkede ilk maden mühendisi yetiştiren okul oldu. Böyle bir okulun açılması Cumhuriyet'in ilk yılında gerçekleşmesi de ayrıca takdire şayandır.

Zonguldak'ta bu okul açılmadan önce maden ile ilgili başka bir okul var. O pek bilinmez. Zonguldak Maden Fen Memuru Okulu. Bu okuldan mezun olanlarda ocaklara Tepograf, jeometr, başçavuş oluyordu.

Zonguldak Mühendislik Okulu (Yüksek Maadin ve Sanayi Mühendis Mekteb-i Alisi ) 1929 yılında dünyada ve ülkede ekonomi sıkıntısı yaşanmasından dolayı kapatılarak daha mezun olmayan öğrencileri İstanbul'da Üniversiteye kaydı alınarak kapatılmıştır.

Kaynak: Hayati YILMAZ ile

Zonguldak Tarih