Bu ekipman kamyon ve vincin birleşimidir. Genel olarak inşaat veya taşıma işlerinde kullanılır. Cihazın çalışma prensibi aşağıdaki diyagramdaki gibidir: bir şasi veya paletli taban üzerine vinç kurulumuna sahip özel bir platform kurulur. Aynı zamanda platform döner mekanizmalı ve hareketlidir. Bu tür özel ekipmanın amacına veya kullanımına bağlı olarak vinç bomunun boyutu farklı olabilir. Mobil vinçler inşaatta kullanılmasının yanı sıra ağır aletlerin ve hacimli eşyaların yüklenmesi ve boşaltılmasında da kullanılmaktadır.

Bu özel ekipmana olan talep her yıl artmaktadır ve alıcılar belirli görevleri yerine getirmek için uygun bir model seçme arayışına girmektedir. Machineryline https://machineryline.com.tr/-/mobil-vincler--c120 özel portalında, ilanlar bölümünü kullanarak istediğiniz ekipmanla birlikte mobil vinç modelini seçebilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından satıcılardan üç buçuk binden fazla mobil vinç satış ilanı bulunmaktadır. Ayrıca, çeşitli ekipman modelleri arasındaki farkları bulmanıza ve doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacak uygun bir karşılaştırma seçeneğide bulunmaktadır.

Mobil vinç çeşitleri

Mobil vinç çeşitleri kullanım amaçlarına ve kullanım alanlarına göre belirlenir. Şasinin yapısını göz önünde bulundurursak, mobil vinçleri aşağıdaki tiplere ayrılır:

  1. Vinç uçlu klasik. Bu tip hareketliliği ile ayırt edilir ve genel olarak inşaatta orta karmaşıklıktaki işler için kullanılır.
  2. Arttırılmış hareket kabiliyetine ve araziler arası kullanım kabiliyetine sahip mobil vinçler. Bu tür özel donanımlar yüksek hızda hareket eder. Genellikle askeri alanda, petrol rafinerilerinde, ağır ve hafif endüstrilerde kullanılır. Ayrıca sıkışmış bir arabayı kurtarmak gerektiğinde traktör rolünde de kullanılmaktadır.
  3. Paletli mobil vinçler. Yüksek arazi kabiliyetinin gerekli olduğu yerlerde kullanılırlar. Fakat mobil vincin hızı düşüktür. Bu tür özel ekipman, 200 tona kadar ağırlığı hareket ettirebilir. Bu özelliklerin dışında olumsuz özellik olarak bu tür araçlar işin yapılacağı yere bağımsız olarak ulaşamazlar ve ek nakliyatı gerekmektedir.
  4. Pnömatik tekerlekli şasi üzerinde mobil vinç. Bu tip mobil vinç, nispeten yüksek hız yeteneğine sahipken, hareket kabiliyeti de yüksek seviyededir. Bu, uzak mesafedeki nesnelerde kullanılmasına olanak sağlar. Pnömatik tip şasi üzerinde mobil vinç yükleme, boşaltma, inşaat ve montaj işlerini yapabilmektedir.

Şase üzerindeki her tip platforma ek donanımlarla eklenebilir.

Uygulama kapsamı

Mobil vinçler her yerde kullanılabilir. Ancak, belirli bir faaliyet türü için, amacına uygun özel ekipman seçilmelidir. Halat veya bomun kırılma riskini ortadan kaldırmak için kaldırılacak ağırlığın hesaba katılması zorunludur.

İnşaat sektöründe hem temel oluşturmak hem de çatı kaplama işlerini yürütmek için çeşitli biçimlerde mobil vinçler kullanılmaktadır. Mobil vinçler, inşaat malzemelerini veya döşeme plakalarını kaldırabilir. İnşaatın yanı sıra montaj ve onarım işlerinde de mobil vinçler kullanılmaktadır.

Çeşitli amaçlar için depolarda, nakliye değişimlerinde ve kütük fabrikalarında görülebilirler. Bu nedenle mobil vinçler inşaat ve onarım çalışmalarının yapılması gerektiği durumlarda ilk yardımcılardır. Ayrıca ağır nesnelerin kısa mesafelerde taşınması için yangın durumunda insanları tahliye etmek için veya sıkışmış bir arabayı çekmek gerektiğinde kullanılması da mümkündür.