Züleyha Aldoğan'ın açıklaması şöyle:

"İlimize, bu güzide kurumun kazandırılmasını sağlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Saygıdeğer Eşi Emine ERDOĞAN Hanımefendi başta olmak üzere; Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER'e, Eğitim Ailemiz ve İlimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz.

Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi Olgunlaşma Enstitüleri ile ilgili ifadesinde; "Kültürel mirasımızın geleceğe taşınmasında, 1945'ten günümüze Olgunlaşma Enstitüleri'miz öncü bir role sahip. Geleneksel Türk Sanatları'nın bir dünya markası olma yolunda Bohça Projesi ve Olgunlaşma Akademisi ile kazandığı ivmenin yeni çalışmalarla artarak devamını diliyorum. Kaybolmaya yüz tutmuş zengin dokuların korunması ve dünyaya açılması için gösterilen her gayretin destekçisi olmayı sürdüreceğim." diyerek, olgunlaşma enstitülerine verdiği desteği vurgulamıştır.

Hayat Boyu Öğrenme Haftası açılış töreninde konuşan, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER; ülkelerin en değerli sermayesi olan beşeri sermayeyi daha nitelikli hale getirebilmek için, en önemli unsurun eğitim olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığınca sadece eğitim çağındaki nüfusun değil, aynı zamanda, eğitim çağı dışındaki tüm vatandaşların eğitime erişiminin artırıldığını belirtti.

Türkiye'nin 24(Yirmi dört) noktasında, olgunlaşma enstitüleriyle geçmişten günümüze tarihi dokuyu, kültürü taşımak ve inovatif yaklaşımlarla güncelin içine dahil etmek için, büyük çaba sarf ettiklerini belirten Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER, 'Olgunlaşma enstitülerimizde Osmanlıdan, Selçukludan gelen geleneksel üretim, sanat, kültürle ilgili müktesebatı, günümüze taşımada çok büyük işler görüyor; özellikle olgunlaşma enstitüleriyle ilgili projeleri, Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar sayıları 24(Yirmi dört) olan olgunlaşma enstitüsünü de Genel Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalar neticesinde, 29'a (Yirmi dokuza) çıkarıyoruz. Edirne, Balıkesir, Kastamonu, Zonguldak ve Siirt illerimize de birer olgunlaşma enstitüsü kuruyoruz.' diyerek müjdeyi, bizlerle paylaştı.

Olgunlaşma Enstitüleri açılış amaçları, işleyişi hakkında bilgi veren Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha ALDOĞAN; 'Anadolu, medeniyetlerin buluşma noktası, Doğu ve Batı'nın tam ortasında, köklü uygarlıkların, kültürlerin eşiğinde ve bu kadim coğrafyanın kültürel mirasını yarınlara taşıyan "Olgunlaşma Enstitüleri" Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, yaygın eğitim kurumları olarak, kültürel değerlerimizi araştıran, arşivleyen, aslına uygun olarak üretilmesini ve tanıtılmasını sağlayan kurumlarımızdır. Bulundukları bölgelerin geleneksel sanat ve zanaatını, tasarıma ve esere dönüştürerek, Ülkemizin estetik hafızasını yeniden yorumlayan bu güzide kurumlarımız, geçmiş ve gelecek arasında köprü vazifesi görmektedir. Bu kurumlarla kültürel mirasımızı ve değerlerimizi geleceğe taşıyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Saygıdeğer Eşi Emine ERDOĞAN Hanımefendi himayelerinde, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER'in tensipleri ile şehrimizde açılacak olan Olgunlaşma Enstitüsü ; ülkemizde emeğin başkenti, Cumhuriyetin ilk vilayeti, taşkömürü havzasının merkezi olan kadim şehrimiz Zonguldak'ımız kültürünün alt dallarının araştırılması, kültürel ögelerimizin korumaya alınması, günümüz koşullarına ve yeniliklere göre modernize edilen geleneksel el sanatlarına evrensel nitelik kazandırılması, sanatsal eğitim ve üretime yönelik çalışmalar yapılmasında, hem bireysel hem toplumsal hem de kültürel gelişmede önemli rol oynayacaktır. Şehrimizde yaşayan geleneksel kültürümüzü, geleneksel sanatlarımızı ve unutulmaya yüz tutmuş sanatları yaşatmada köprü olarak gelecek kuşaklara aktarmada önemli ölçüde rol oynayacaktır. Bölgesel özelliklere göre, sektörel gelişime yönelik tasarım ve üretimler yapılamasında rehber ve model kurum olarak ilimize, bölgemize hizmet edecektir.

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER'in Hayat Boyu Öğrenme Haftası'nda 5(Beş) yeni olgunlaşma enstitüsünün birisinin Zonguldak'ta açılacağının müjdesini vermesi, ilimiz kamuoyu ve eğitim camiamızda heyecan yaratmıştır.

Şehrimizin ve bölgemizin sosyal, kültürel dokusuna hizmet edecek Olgunlaşma Enstitüsünün ilimize kazandırılmasından ötürü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın Saygıdeğer Eşi Emine ERDOĞAN Hanımefendiye, Zonguldak'ımızın fahri hemşehrisi Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut ÖZER'e eğitim ailemiz ve halkımız adına, şükranlarımızı sunuyorum. İlimizde açılacak Zonguldak Olgunlaşma Enstitüsünün, şehrimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.' dedi.