Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar'ın Türkiye Taşkömürü Kurumu'na işçi alımıyla ilgili açıklamalarını değerlendirdi.
Milletvekili Hamdi Uçar, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil'in üretimi artırması için kafa yormaları gerektiğini söylemişti.

Başkan Yeşil, proje hazırlamanın sendikanın görevi olmadığını belirterek şunları söyledi:
"Sayın Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar'ın kendi düşünceleridir. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak birinci görevimiz üyelerimizin dertlerini, sıkıntılarını, işsizlerin dertlerini ve sıkıntılarını yetkililere ulaştırmaktır. Teknik proje hazırlamak sendikanın görevi değildir. Hamdi Bey'in bunu bilmesi gerekir. Ama biz Zonguldaklıyız, Zonguldak'ta büyüdük, Zonguldak'ta yaşıyoruz, Zonguldak'ta öleceğiz. Biz istiyoruz ki Zonguldak halkının böyle bir iş yeri varken bu kadar da işçi İhtiyacı varken bu bölgede istihdam edilmesini istiyoruz. Hamdi Bey'in bu açıklamaları gerçekten şansız bir açıklama olmuş. Biz de görevimiz olmadığı halde 2017 yılında bizden önce görevde olan arkadaşlarımız devletin üniversitesine TTK ile ilgili bir rapor hazırlarmışlar. O dönemde gerekli mercilere ulaştırıldı. Bakanlık temsilcilerine, milletvekillerine ve yetkililere bu rapor ulaştırıldı. Bizim üzerimize vazife olmadığı halde biz bunları yapabiliyoruz. Teknik proje hazırlamak sendikanın işi değil teknik proje hazırlamak, fikir üretmek siyasetçilerin ve altındaki birimlerin işidir. Bu anlamda Hamdi Bey'e katılmıyorum. Yaptığı açıklama talihsiz bir açıklamadır"


Milletvekili Uçar'ın sendikanın amacının sadece üye sayısını artırmak yönündeki açıklamasını eleştiren Başkan Yeşil şunları söyledi;
"Dışarıdan bakıldığında böyle bir algı oluşuyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda şu an toplamda 7 bin 734 işçi görev başında. Sadece biraz ilgilenmeleri lazım, Biraz bilgi sahibi olmaları lazım. Sadece TTK'da yeraltında yeraltı açıklarını ayakta tutabilmek için 5000 işçiye ihtiyacımız var. Şu an biz 7734 işçi ile hem üretim yapmaya, hem yerin altındaki açıklığı ayakta tutmaya çalışıyoruz..TTK' da devamlılığı ayakta tutmak için mücadeleye devam ediyoruz. Nasıl olacak bu? Bu kadar işçiyle bu kadar büyük alanda çalışmak zor. Arkadaşlarımız önce iş sağlığı ve kurallarına dikkat edecek, kendi sağlıklarına dikkat edecek. 3 kişinin yaptığı işi bir kişi yapmak zorunda. Bu anlamda nasıl bir sağlıklı çalışma olacak. Tabii ki bizim diyecegimiz şey; işçi alınacak üretim artacak. İşçi sağlığı ve güvenliği dikkate alınarak arkadaşlarımızın ocaklarda sağlıklı bir şekilde bu devlet için üretim yapması sağlanacak. Bizim derdimiz bu. Tabii ki biz bunları söyleyeceğiz. Bizim görevimiz bu.
Hamdi bey bence biraz daha bilgi sahibi olabilir. TTK Genel Müdürü ve bizlerle bir masa etrafında toplanıp bunlar hakkında bilgisi yoksa bilgi alabilir. Çünkü bu Zonguldak için ne yapılması gerekiyorsa bu işin iktidarı, muhalefeti yok. Bu işin sivil toplum örgütü, sendikası yok gelip bunu hep birlikte yapacağız. Böyle bir iş yeri Türkiye'ye mahal olmuş Türkiye'nin gözbebeği olan bir iş yerinin bu durumda olması beni bir Zonguldaklı olarak üzüyor. Bu durum herkesi üzmesi lazım. Yapılacak bir şey varsa da hep birlikte elele ve omuz omuza verip beraber yapmamız lazım.
Eğer bu durumu yukarı bildireceksek sendikacısı, siyasetçisi bir araya geleceğiz hep birlikte yapacağız. Bu anlamda ben her şeye hazırı, Hamdi Bey bu anlamda da katılmıyorum. Üye sayımızı belki Hamdi bey bilmez üye sayımız 7734 şu anda."