TTK'ya ait Oda Şube binasının Hazine'ye devredildiģinden haberi olmayan Bakan Murat Kurum maden mühendisleri odası ile ilgili "Pojeyle uygun kota getirmek ve iskeleyi güçlendirmek için MMO binasının denize bakan tarafındaki iskele yapısında aslına uygun şekilde çevresel faktörlere dayanıklı malzemeyle güçlendirme ve yenileme çalışması yapılacak olup; alanda çalışmalar devam etmektedir.
MMO binası ve bulunduğu alanın TOKİ'ye devriyle ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı. Bakan Kurum'un Millet Kıraathanesi'nden hiç bahsetmemesi "Acaba vaz mı geçtiler?" sorusunu akla getirdi.


Yavuzyılmaz sordu, Çevre Bakanlığı yanıtladı: Maden Mühendisleri Lokali yıkılıyor mu?

Zonguldak'ın merkezinde yürütülmekte olan, Kıyı Düzenlemesi ve Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi "Sahil projesi" kapsamında yıkılması söz konusu edilen ve kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Maden Mühendisleri Odası (MMO) Binasının durumuna ilişkin olarak, projenin yöneticisi Bakanlıktan ilk resmi açıklama geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın, tarihi binanın yıkılması yahut dönüştürülmesi yönünde girişimlerin bulunup bulunmadığına yönelik olarak 29.09.2021 tarihli soru önergesi yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı "Yapı korunmuştur, yıkımı söz konusu değildir" dedi.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta, MMO binasının proje kapsamı dışında tutulduğu, TOKİ'ye devrinin olmayacağı ancak binanın denize bakan tarafındaki iskele yapısında güçlendirme ve yenileme çalışması yapılacağı, bilgisi aktarılırken, söz konusu çalışmaların "Atatürk İskelesi ve Atatürk'e çiçek veren kız heykelinin bulunduğu alana geçişi kolaylaştırmak adına" yapıldığı yanıtı ise dikkat çekti.

Önergeye verilen yanıtı değerlendiren Yavuzyılmaz, Yapının ve özgün değerlerinin tam anlamıyla korunması ve Maden Mühendisleri Odası'nın tarihi binadaki varlığını ve faaliyetlerini sürdürmesi için sürecin takipçisi olacağını bir kez daha yinelerken, Bakanlığın, iskele tarafında yapmakta olduğu çalışmalara neden olarak sunduğu gerekçenin ise şaşkınlık yarattığını çünkü Atatürk'ün ayak bastığı tarihi iskelenin yok edildiğini ve Atatürk'e çiçek veren kız çocuğu heykelinin de ortalardan kaldırıldığını, söyledi.

Yavuzyılmaz'ın önergesine Bakanlıktan gelen yanıtta ise şu detaylar yer aldı:

"Maden Mühendisleri Odası (MMO) binası Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından uygulaması gerçekleştirilen "Zonguldak Merkez Kıyı Düzenlemesi Millet Bahçesi ve Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi"nin proje alanı içinde yer almakla birlikte ihale kapsamı dışında bırakılmıştır. Yapı korunmuş olup; yıkımı söz konusu değildir.

Sadece MMO binasının yanında bulunan Atatürk İskelesi ve Atatürk'e çiçek veren kız heykelinin bulunduğu alana geçişi kolaylaştırmak, iskelede oluşan korozyonu önlemek, projeyle uygun kota getirmek ve iskeleyi güçlendirmek için MMO binasının denize bakan tarafındaki iskele yapısında aslına uygun şekilde çevresel faktörlere dayanıklı malzemeyle güçlendirme ve yenileme çalışması yapılacak olup; alanda çalışmalar devam etmektedir.
MMO binası ve bulunduğu alanın TOKİ'ye devriyle ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır."