Oktay-Olcay Yurtbay Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı programda konuşan Okul Müdürü Dr.Oktay Aksoy şunları söyledi: " Vatan ve millet sevgisin bağımsızlık ve hürriyet aşkının en güzel ifadesidir İstiklal Marşı. Bu destanı bize armağan eden mili şairimiz Mehmet Akif Ersoy ise ideal bir öğretmen, branşına hakim bir veteriner, cesur bir gazeteci, kurtuluş savaşında iyi bir asker, Türk gencine ufuk çizen bir politikacıdır.

İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı'nın sen verimli ve en buhranlı günlerde yazılmıştır. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiştir. Düşman orduları 1. İnönü Zaferi ile durdurulmuşsa Türk yurdunun her yanında işgaller süregelmektedir ve Türk milleti tarihinin en kar anlık günlerini yaşamaktadır.

İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşının en elemli ve en buhranlı günlerinde yazılmıştır. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiştir. Düşman orduları 1. İnönü Zaferi ile durdurulmuşsa da Türk yurdunun her yanında işgaller süregelmektedir ve Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Mehmet Akif Ersoy o zamana ait duygularını sonradan şöyle ifade etmiştir: O günler ne samimi, ne heyecanlı günlerdi. Fakat bir gün bile ümidimizi kaybetmedik, asla yeise düşmedik. Zaten başka türlü çalışabilir miydik? Ne topumuz vardı, ne tüfeğimiz. Fakat imanımız büyüktü: O şiir, milletin o günkü heyecanının bir kıymetli hatırasıdır. O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz... Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri yaşamak lazım".

Programa, Kaymakam Muharrem Coşgun, Belediye Başkan Vekili Bahri Malakcı, daire ve okul müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin şiir ve oratoryonun ardından yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından verildi.