Manzum nedir konusu edebiyatın en önemli konularından biridir. Hikayelerin şiir olarak yazılması manzum olarak isimlendirilir. Manzum hikayelerde didaktik şiir özelliği görülür. Bunun yanında yer, olay, zaman ve kişiler gibi bütün özellikler manzumda görülmektedir. Manzum, nazım şeklinde yazılan ya da söylenen eserlere verilen isimdir. Manzum kelimesinin karşıtı ise mensurdur.

Manzum kelimesinin bir diğer anlamı düzene, sıraya konmuş ve dizilmiş, muntazam, tertipli anlamlarına gelir.

Manzum Özellikleri Nelerdir?

  • Manzum eserlerde genelde duygu ve hisler anlatılır.
  • Bu eserlerde ölçü ve kafiye bulunur.
  • Manzum eserler sanat değeri bulunan şiirlerdir.
  • Türk edebiyatında kalıplaşmış olan tüm sanatlı sözler manzum olarak isimlendirilir. Ancak manzum yazıların tamamının şiir olduğunu söylemek doğru değildir.
  • Manzum yazıların şiir olabilmesi için heyecan ve duygu açısından sanat özelliğinin bulunması gerekir. Bununla birlikte okuyan kişilerde güzel duygular uyandırmalıdır.

Manzum hikayelerde genelde ders verici, toplumu ilgilendiren, etkileyici, öğretici konular ele alınır. Birtakım manzum eserlerde karşılıklı konuşmalar söz konusu olabilir. Manzum eserlerde dizelerin uzunlukları her zaman aynı olmaz. Manzum, Tanzimat döneminden sonra Türk edebiyatına girmiş olan bir nazım şekli olma özelliğine sahiptir.

Merdiven Şiiri Özellikleri

Merdiven şiiri Ahmet Haşim tarafından yazılmıştır. Ahmet Haşim Türk edebiyatının önemli şairlerinden biridir. Tabiat ve doğa konulu şiirler yazmıştır. Şiirlerine hayal gücünü ekleyerek yapmış olduğu betimlemeler ile ilgi çekmeyi başarmıştır. Merdiven şiirinde, Ahmet Haşim doğanın soluk renklerin bir gönderme yapar.

Bu şiir manzaradan ilham alınarak yazılmış olan bir şiirdir. Bunun yanında merdiven şiiri sembolizm anlayışını da yansıtan bir şiir olma özelliğine sahiptir.

Merdiven şiirin ilk kısmında ağır ağır çıkılan bir merdivenden bahsedilir. Burada şair hayat merdiveninden bahseder. Geçip giden günler ise eteklerinde güneş rengi bir yığın şeklinde betimlenmiştir. Geçen günler ömür ağacından dökülen yapraklara benzetilmiştir.

İkinci mısrada geçen sular sarardı insanların yaşlılık dönemini anlatır. Bunun yanında ikinci mısrada yere doğru eğilen güllerin daha da koyulaştığı ifade edilir. Merdiven kelimesi insan ömrü yerine kullanılmıştır. Bu nedenle burada istiare sanatı yapılır. Yaprak kelimesi de geçen günler yerine kullanılır. Bu nedenle burada da istiare sanatı yer alır.