Türkiye'de ve dünyada halı seçeneklerine bakıldığında oldukça geniş bir skala karşımıza çıkıyor. Dokuma türüne, malzemesine, şekline ve boyutuna göre halı türleri her ev için farklı bir tarz sunabilir. Halının dokusunu ortaya koyan ve kalitesini gösteren en önemli konular içinde, halının malzemesi yer alıyor. Üretim materyaline göre halı türlerine bakalım.

Dokuma malzemesine göre hangi halı çeşitleri mevcut?

Halının üretildiği malzeme, görünümün yanı sıra, kalitesini, adım atarken yarattığı hissi belirleyen önemli bir kriter. Dayanıklılık ve diğer kalite standartlarında, halıların malzeme kalitesi çok önemli. Halılarda, üretim teknikleri, ebat ya da kullanım amacına göre farklı türler olsa da, bu anlamda en çok dikkat edilen konu malzeme kalitesi. Modern halı modelleri içeren malzeme kalitesi yüksek seçenekler şu şekilde:

  • Yün halı
  • Polyamid halı
  • Olefin halı
  • Pamuk halı
  • Akrilik halı
  • Bambu halı
  • İpek halı
  • Polyester halı

Malzemelere göre halı çeşitlerine bakıldığında, yün halılar doğal malzemesi ile öne çıkıyor. Yün halılar geleneksel halılar içinde yer alır ve geçmiş yıllarda oldukça popülerdi. Akrilik halılar elyaf içeriğine sahipken, polyamid halılar da renkleri ön plana çıkarması ile öne çıkan bir halı türü. Pamuk halı doğal yapısı ile, ipek halı ise doğal konsepti ile dikkat çekiyor. Bambu halılar ve polyester halılar da, malzemesine göre halı seçiminde çok popüler seçenekler içimde.

Halılarda üretim malzemesi beraberinde doku için de önemli bir fark yaratıyor. Dokusuna göre halı çeşitlerine bakıldığında peluş halı ve patchwork halı gibi çeşitler söz konusu. Buna ek olarak, tüy ve dokuma yapısına göre halılar farklı tarzlar da sunabilir. Halının makine üretimi ya da el dokuma olması, hem dokusunda hem de fiyatında önemli bir faktördür.

Halılar hangi özellikleri sunuyor?

Halı modelleri, sahip oldukları malzeme yapısına ek olarak farklı özellikleri de barındırabiliyor. Halılar, ev içinde en çok kullanılan, temas edilen eşyalar içinde yer alması nedeniyle gelişmiş ürün özellikleri sunmalı. Bu anlamda en çok aranan konulardan biri kaydırmaz tabanlı halılar oluyor. Halının üst kumaş yapısı ne olursa olsun, kaydırmaz halılar genellikle jel tabanlı yapılardan oluşuyor. Halılarda aranan diğer bir faktör de antibakteriyel olmaları. Zararlı mikroorganizmaların oluşumunu engelleyen antibakteriyel halılar özellikle çocuk odalarının vazgeçilmezi.

Evin en göz alıcı parçası olan halılar, kendini ön plana çıkaran parçalar içinde ve halı seçiminde, her detaya önem verilmeli. Çocuk odası, mutfak, hol, banyo ya da salon gibi alanlarda halı satın alırken hem halının ölçüsü, hem barındırdığı ek özellikler hem de malzeme kalitesine önem verilmeli.