Makbuz örnekleri Word ve excel şeklinde nitelendiriliyor olup her kuruma özel makbuz çeşitlerinin farklı olduğu bilinmektedir. Makbuz bir çeşit evrak olup alıcıya bir ürün veya hizmet karşılığında verilmektedir. Ayrıca ödeme yapılan bir şey için ispat edici kanıttır. Makbuz karşılığında yapılan ödemeler havale sonrası veya elden şekilde alındı anlamına gelen evraklar şeklinde biliniyor olup her alanda makbuz kullanılabildiği bilinmektedir. Sıklıkla kullanılan makbuz çeşitleri ise şu şekilde sıralanır.

  • Oturduğunuz apartmanın gelir gider makbuzu
  • Aylık puantaj defteri
  • Numaralı adisyon makbuzları
  • Tahsilat makbuzları
  • Para makbuzu
  • Sipariş fişleri
  • Tediye makbuzu
  • Sevk irsaliyesi makbuzu

Yukarıda sıralanmış olan makbuzlar çok sık karşılaşacağınız makbuz çeşitleri olup her yerde kullanılan alındı kanıtını gösteren belgelerdir.

Müstahsil Makbuzu Örneği

Müstahsil makbuzu örneği çiftçiler arasında kullanılan bir belgedir. Defter tutmayan çiftçilerin satılan malın miktarını, değerini ve cinsini belirttiği küçük makbuz şeklinde bilinmektedir. Müstahsil makbuzlar kişinin talep etmesi durumunda noterden ya da anlaşmalı matbaalardan temin edilebilmektedir. Ayrıca her zaman istenen bir makbuz türü değildir.

Tediye Makbuzu Örneği

Tediye makbuzu örneği herhangi bir işletmenin farklı bir şirketten satın aldığı mal ya da hizmet sonrası ödediği miktarı gösteren resmi belge olarak bilinmektedir. Tediye makbuzunu ödeme yapan taraf kesmektedir. Bu makbuzun içinde firma tarafından ödenmiş tutar bilgisi bulunması gereklidir. Örnek makbuzları ödemeyi yapacak taraflar araştırmaktadır.

Reddiyat Makbuzu Örneği

Reddiyat makbuzu icra ya da dava dosyalarına yönelik kullanılmakta olan makbuz türüdür. Reddiyat makbuzu örneği icralık davlarda karşınıza çıkabilecek olan makbuz örneği olup icralarda veya dava takip süreçlerinde belirlenen cezanın ödenmesi ile kesilen makbuzlardır. Ödemelerin yapılmaması durumunda bu makbuz kesilmez. Kesilmediği takdirde de icralık davaların takibe alınması ve çeşitli yaptırımlarla karşılaşılması mümkündür. Çünkü reddiyat makbuzu ispat edici kanıt şeklinde kullanıldığı bilinmektedir.

Proforma Fatura Örneği

Proforma fatura örneği genel bakımdan yapılacak iş öncesi kullanılacak malzeme için alınan teklif örneğidir. Kurumsal firmalardan belli iş alanına yönelik kişiler ürün alma öncesinde teklif istemektedir. Böyle bir durumda proforma fatura örneği çıkarılır. Talep edilen ürünler için en uygun fiyatlı listeyi oluşturma veya satıcı firma ile anlaşma öncesi kullanılan bir prosedür sayılır.

Anlaşma halinde kesin faturaya dönüştürülerek excel tablosunda veya Word üzerinden çıktısı alınarak müşteriye iletilir. Bu süreçten sonra da anlaşma ve ödemeler yapılmaktadır. Proforma faturalar genel bakımdan ön fatura sayıldığı için kanun önünde hükmü olmayan fatura seçenekleri olarak bilinmektedir. Ağırlıklı olarak ithalat ve ihracat konularını içermekte olan teklif faturaları birçok şirkete büyük faydalar sağlamaktadır. Ticari faturaların kesilmesi öncesinde kullanılan bu sistem etkin ve hızlı şekilde yönetim içinde bulunan ve sonrasında kesinleştirilen fatura sistemini sağlamaktadır. Bununla beraber işletmenin yanlış bir satış işlemi yapmasını da engellemektedir.

Genel bakımdan yukarıda belirtilen makbuz ve fatura örneği beraberinde detaylı bilgilere ulaşmanız Resmi Evrak sitemizden mümkün olmaktadır. Araştırdığınız konuya dair en doğru ve net bilgilerin bulunduğu Resmievrak.com sitemiz siz kullanıcılarına ayrıcalıklı bilgi paylaşımı yapmaktadır. Her türlü konuda yeterli bilgiyi kullanarak işlemlerinizi kolaylıkla halledebileceğiniz sitedir.