AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, TBMM'de bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada, "Unutmayınız ki . Diğer sektörlere sağladığı hammadde ve yarattığı istihdam düşünüldüğünde madenciliğin desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, ülke yararı açısından daha akılcı ve doğru bilgilerle yaklaşmak bizler için esas olmalıdır" dedi.

Ahmet Çolakoğlu, açıklamasında, şunları söyledi: "Sayın Başkan ve Değerli Milletvekilleri;

2022 yılı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bütçesi üzerine söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu ve aziz milletimizi saygıyla selamlıyorum.

Ülkemizin hüküm ve tasarrufu altındaki yer altı kaynaklarının; milli menfaatlere uygun olarak aranması, işletilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi, kaynakların verimli ve çevreye duyarlı bir şekilde kullanılmasını hedefleyen edinen Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, kurulduğu bu güne kadar bu amaç için çalışmaktadır.

MAPEG'in başlıca görevlerinden biri madenlerin aranması ve işletilmesi için ruhsat ve işletme izni düzenlemektir.

Mevcut yürürlükte; 5.230 adet arama,9.911 adet işletme ruhsatı olmak üzere toplam 15.141 adet maden ruhsatı bulunmaktadır. İşletme ruhsatlarından 7.541'ne işletme izni düzenlenmiştir. Fakat bir alana maden ruhsatı verilmesi, o alanda maden işletme faaliyetlerinin yapılabileceği anlamına gelmemektedir. İşletme faaliyetlerinin yapılabilmesi ancak 3213 sayılı Maden Kanununun 7. maddesi kapsamındaki mülkiyet, ÇED, GSM (Gayri Sıhhi Müesssee) ve varsa gerekli diğer izinlerin alınmasına müteakip işletme izni düzenlenmesi ile mümkündür. İşletme izni alınmadan maden üretim faaliyetine başlanması mümkün değildir.

MAPEG'in bir diğer görevi maden ruhsatlarının mahallinde denetimidir. 2020 yılında 5.523 adet maden sahası mahallinde denetlenirken, 2021 yılında, bu sayı bugüne kadar 7.381'e ulaşmıştır. Bu denetimler Covid-19 salgının etkisi altında MAPEG denetim ekipleri tarafından büyük bir gayret ve azimle yapıldığını görmekteyiz.

Covid-19 salgınının başladığı 2020 yılının ilk aylarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın aldığı tedbirler neticesinde, maden sahalarındaki üretimin devamı sağlanmış ve yer altı kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına devam edilmiştir.

İhracat açısından madenlerimiz yükselen bir grafiğe sahiptir. Amacımız ihracat rakamlarını, ithalat rakamlarının üzerine çıkartarak maden ithalatının, cari açığa olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaktır.

Sayın vekiller,

Bahsettiğimiz bu cari açığı azaltmak ve madenciliğimizi sadece hammadde ihraç eden bir konumdan çıkartmak amaçlarıyla madenlerimizin ülkemizde zenginleştirilmesi yoluna gidilmiştir. Bu amaç doğrultusunda Milli Enerji ve Maden Politikası'nda üzerinde en çok durulan konuların başında, madenleri işleyebilecek teknolojiyi geliştirerek ve madenlerimizin yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi sağlanmaktadır.

Bu hedeflerimize ulaşmak için uç ürün üretmeye yönelik tesis şartlı ihaleler 2019 yılından itibaren gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Tesis şartlı ihalelerden 2019 yılında 3, 2020 yılında 11, 2021 yılında 15 ihalenin 11'inde ihale süreci tamamlanmıştır. Ülkemizde uç ürüne yönelik

  • 1 adet bakır izabe,
  • 1 adet alüminyum izabe,
  • 1 adet demir pelet tesisine;

geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın açılışını gerçekleştirdiği kurşun-çinko izabe tesisi de eklenmiştir. Hedefimiz, bu gibi tesislerin sayısını arttırmaktır.

Sayın vekiller,

Ülkemizdeki tüm madencilik faaliyetlerinin "önce insan ve çevre, sonra madencilik" parolasıyla sürdürüldüğünü sizlerle paylaşmak isterim. Taraflı yapılan yayınlar, tüm sektörü zan altında bırakarak istismar konusu haline gelmiştir. Çevre bilinci ile madencilik sektörü rehabilitasyon anlamında birçok güzel örneğe imza atmaktadır. Bu husustaki en güzel örneklerden biri Aydın ilimizdeki eski kömür üretilen alanlarda ekilen zeytin ağaçlarından bugün zeytinyağı üretilmesidir.

Maden sahalarının rehabilitasyonu için alınan teminatların yükseltilmesi ve bir maden sahasında üretim faaliyeti devam ederken rezervi biten alanların rehabilite edilmesi gibi maddeleri içeren mevzuat düzenleme çalışmalarının da süratle devam ettiğini sizlerle paylaşmak isterim. Bu konuda ilgili bakanlıklarımız ve genel müdürlüklerimiz çevre konusunda taviz verilmeden uygulamalara devam etmektedir.

Sayın milletvekilleri,

Unutmayınız ki . Diğer sektörlere sağladığı hammadde ve yarattığı istihdam düşünüldüğünde madenciliğin desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, ülke yararı açısından daha akılcı ve doğru bilgilerle yaklaşmak bizler için esas olmalıdır.

Konuşmamı burada sonlandırırken, madencilik sektörünün bugünkü seviyesine ulaşmasında her türlü desteği veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih DÖNMEZ'e, MAPEG bünyesindeki tüm yönetici ve çalışanlara teşekkürlerimi sunuyorum. 2022 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.