4 Aralık Dünya Madenciler Günü' etkinliği kapsamında, Madenciler madenci anıtında toplandı.

Madenci Anıtı'ndan Zonguldak Valiliği Atatürk Anıtı önüne kadar bando eşliğinde yürüyen madencileri Gazipaşa esnafı ve vatandaşlar alkışlarla destek vererek günlerini kutladılar.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü' etkinliği kutlamaları kapsamında Genel Maden İş Sendikası GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Çağlar Öztürk tarafından madenci anıtında basın açıklaması yaptılar.

Genel Maden İş Sendikası GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, yaptığı açıklamada, Şu ifadelere yer verdi; "Tüm dünya madencileri dayanışma duygularımızı getirin. Tüm maden şehitlerimizi rahmetle sevgiyle saygıyla anıyorum. Dünyada maden kazalarında hayatını kaybetmiş tüm analizlerimize bir iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçilere Allah'tan rahmet diliyorum. Erdemir ve Kardemir başta olmak üzere demircili Çelik sanayimizin ana hammaddelerinden olan koklaşalabilir Taşkömürü ithalatında zorluklar yaşanıyor. Termik santrallerde de aynı SORUNLAR gündemde. İtal kömür tedarik etmek zorlaşıyor. Bu şartlar bir kez daha göstermiştir ki, Türkiye'nin stratejik bir ürün olan Taşkömürü ithal etme lüksü yoktur. Demir-Çelik fabrikalarımızın yüksek fırınlarını çalıştırmak, sanayimizin şartlarını döndürebilmek için öz kaynağımız Taşkömürüne ihtiyaç olduğu açıktır. Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5milyar ton Taşkömürü rezervimiz var bu rezervi yedi üstüne çıkarıp ülkemiz sanayisine kazandırma zorunluluğumuz var. TTK'nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir Taşkömürü üretmektir. Ancak Türkiye Taşkömürü kurumu nda emekler sürüyor iş çocuklarımız büyüyor. En kısa zamanda Taşkömürü üretimini arttırmanın planlamasını yapmak, işçi açıklarımızı gidermek zorundayız. 2014 yılındaki son faciasının ardından maden şehitlerimizin yakınlarına bazı haklar tanınırken yasa kapsamı 2003-2014 yılları arasında sınırlandırıldığı. Bu yanlış düzeltilmeli, tarih sınırlandırması kaldırılmalıdır. Emeğin ve alın terinin simgesi olan aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimizin Dünya madenciler günü kutlu olsun" dedi.

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Çağlar Öztürk, ise "Bizim için önemli olan bugünü geçen yıl olduğu gibi bu yılda grup olarak kutluyoruz. Anıtkabire Çelenk koyma talebimize izin verilmemiştir. Bu olayı kınıyoruz ve her türlü engellemelere karşı üyelerimizin refahı, adalet, barışı bir daha yeniliyoruz. 4 Aralık Madenciler gününü kutluyorum" dedi.
Madenci altında toplanan madenciler devrek belediyesi bando takımı eşliğinde Zonguldak vali Atatürk anıtı önüne kadar yürüyerek Atatürk altınel Çelik sunuldu ve saygı duruşunda bulunuldu. Valilik Önüne yürüyen madencilere Gazipaşa caddesi nde esnaf ve vatandaşlar alkışlarıyla destek vererek 4 Aralık Dünya madenciler gününü kutladılar.