T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali desteğiyle uygulanan programı kapsamında hibe desteği alan "İşgücü-Yönetim Ortaklığı Yoluyla Emniyet ve Güvenliğin Artırılması" projesinin "Yöneticiler için Seminer" etkinliği Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Zonguldak Meslek Yüksekokulu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

İNSANA YAKIŞIR İŞİN ÖNEMİ

Seminer, M-OHS[*][*] proje koordinatörü Aydın Alperen EROL'un açılış konuşması ile başladı. Erol, projenin ve seminerin amacının "İSG konusunda insana yakışır işin önemi, içeriği ve yasal boyutu hakkında farkındalık yaratmak ve İSG politikalarının etkin bir şekilde uygulanması için işgücü-yönetim ortaklığının geliştirilmesi" olduğunu belirtti.

YÖNETİCİ FARKINDALIĞININ KRİTİK YÖNLERİ İNCELENDİ

Zonguldak'ta madencilik alanında görev yapan yöneticilere yönelik gerçekleştirilen eğitimde alanında uzman isim olan Prof. Dr. Kemal BARIŞ, madencilik sektörüyle ilgili olarak son politika değişiklikleri, riskten kaçınma, havalandırmanın önemi ve yönetici farkındalığının kritik yönlerini yöneticilere aktardı.

Yöneticilerin bütün politika değişikliklerine hakim olması gerektiğini ifade eden Barış, "kusursuza yaklaşmak için yöneticiler alanı ile alakalı en güncel bilgilere en kısa zamanda sahip olmalı ve bunlar üzerinde çalışmalara başlamalı" dedi.

RİSKTEN KAÇINMA MANTIĞI İYİ KAVRANMALI

Riskten kaçınmaya vurgu yapan Barış, "bazı Amerikalı şirketler bazı ülkelere yatırım yapmayı tercih etmiyor. Bunun sebebi kar marjının düşük olması değil hatta daha yüksek bile olabilir. Ancak bu ülkelerde şirketlerine el konulma ihtimali daha yüksekse yani ortada bir risk varsa çözümü hiç orada şirket açmamakta buluyor. Bunu hem işçilerin gözünden hem de maden yöneticileri gözünden de irdeleyebilirsiniz. Mesela bir işçi ölüm ihtimalinin daha yüksek olduğu bir iş için riskten kaçınmayı uygularsa o işe hiç başlamamak mantıklı. Ya da bir maden şirketi için bir işçinin ölmesi altından kalkamayacağı sorumlulukları yükleyecekse şirkete, hiç maden şirketi açmamak mantıklı. Elbette hiçbir şey bu kadar katı değil ancak kademeli olarak riskten kaçınma uygulanmalı ve bunun mantığı iyi kavranmalı." dedi.

FARKINDALIK ARTIŞI TESTLERLE ÖLÇÜLDÜ

Daha sonra Prof. Dr. Kemal BARIŞ tarafından maden yöneticilerine yönelik verilen sunum etkileşimli bir şekilde devam ederken, maden yöneticilerinin de memnuniyetleri ve farkındalık düzeylerindeki artış uygulanan ön-test ve son-testlerde kayda değer sonuçlar verdi.

21 MADEN YÖNETİCİSİ EĞİTİME AKTİF OLARAK KATILDI

Etkinliğe Zonguldak'ta görev yapan 21 Maden Yöneticisi katıldı. Sunum sırasında pek çok katılımcı soru ve önerileri ile seminere katkı sağladı.