Zonguldaklı Emrah Küçükertunç'un maden şehrinden Afrika-Tanzanya'da safari danışmanlığına uzanan sıra dışı serüveni...
Emrah Küçükertunç; 16 Eylül 1980 Zonguldak Doğumludur. İlkokul öğrenimini Gazi İlköğretim, ortaokul ve lise öğrenimini TED Zonguldak Koleji'nde tamamlamıştır. Çocukluğu İncivez ve Meşrutiyet Mahallesi Turan Sokak'da (Belediye Sinemasının hemen üstündeki tepe) geçmiştir. Babası Arslan Küçükertunç TTK'da iş etütçüsü olarak 1980-1995 yılları arasında farklı lokasyonlarda görev yapmıştır. Dedesi Zonguldak'ta Gazi İlkokulu yolunda manav ve kasaplık yapmış, kese kağıdı tüccarı ve Kağıtçı İhsan lakabıyla bilinen İhsan Küçükertunç'tur.
Emrah Küçükertunç 1998 Yılı'nda Zonguldak'tan ayrılmıştır.
2004 senesinde İstanbul Üniversitesi Dokümantasyon ve Enformasyon bölümünden mezun olduktan sonra Türkiye'den ayrılmış ve 2005-2009 yılları arasında Kuzey Pasifik, Okhotsk Denizi'nde Rusya'ya bağlı Sakhalin Adası'nda Shell'e ait petrol rafinerisi inşaat projesinde 4 yıl enformasyon uzmanı olarak çalışmıştır.
Sonrasında 2009-2012 yılları arasında Sibirya-Ural Dağları sınırında Rus Enerji Şirketi OGK-4'ün işletmesini yapacağı Enerji Santrali Projesi'nin enformasyon sorumlusu olarak çalışmıştır. 2012-2018 yılları arasında İskenderun ve Trakya'da Türk ve Yabancı ortaklı özel teşebbüs Doğalgaz Çevrim enerji santrali projelerinde enformasyon uzmanı olarak görev yapmıştır.
2018 yılı Ocak Ayı'ndan beri Tanzanya'da (Doğu Afrika) yaşamını sürdürmektedir. Doğu Afrika Demiryolu Tanzanya 1. Etabı İnşaat Projesi'nin enformasyon bölüm yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Doğu Afrika'nın üç ülkesinde (Tanzanya-Kenya-Uganda) vahşi yaşam alanlarında safari organizasyonları düzenlemekte ve safari danışmanlığı yapmaktadır. Uganda Dağ Gorilleri'nin yaşadığı Bwindi Ormanı'na, Uganda Pigmeleri'nin yaşam alanlarına ve Tanzanya, Tanganyika Gölü Kıyısı'ndaki Gombe Şempanze Ormanı'na birkaç defa ziyaretleri olmuş, bölgedeki şempanze popülasyonlarını gözlemlemiştir.
Bu ziyaretlerden birinde dünyaca ünlü Primatolog Jane Goodall ile buluşup kendisiyle görüşmüş ve Zonguldak hakkında da ayrıca bilgi vermiştir.
Emrah, bütün bu çalışma temposuna rağmen Zonguldak'tan kopmamıştır. Vakit buldukça doğduğu şehir Zonguldak'a gelmektedir.
Dipnot: Bu bölgeye yapacağınız vahşi yaşam safari organizasyonları için kendisiyle irtibata geçebilirsiniz.
Yüksel Yıldırım-3 Ocak 2022
Zonguldak Nostalji