"Nerede Kalmıştık? Dünden Bugüne Yayla Mahallesi-III" başlıklı yazım salt iddialar içeren bir yazı değil, kanıt ve tanıklara dayalı bir araştırma yazısıdır.
İlin ilk ve tek "Kentsel ve III. Derece Doğal Sit Alanı" olan Yayla Mahallesi'nin, mahalle ölçeğinde korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması gereken bir kültür mirası olduğundan; yazımda bu yöreyle ilgili "yapılması gerekenleri", "yapılanları" ve "yapılmayan işleri" kaleme aldım.
Yazılarımda ele aldığım konu, adı geçen kişi ve kişiler değil, bunların konuyla ilgili olarak yaptıkları ve yapmadıklarıyla, yapılan çalışmalar sonunda gelinen nokta ve kullanılan kamu kaynaklarıdır.
Kürşat Coşgun "Vakfımızın Fener Mahallesi ya da başka bir konuda KİVİ ile maddi karşılığı olan hiçbir işbirliği olmadığı gibi, böyle bir raporla da uzak yakın bir ilgisi de yoktur" demesine
karşın; yüklenici firma KİVİ'ye ait internet ortamındaki sayfada "Kürşat Coşgun Arşivleri, KİVİ Staratejik Planlama AŞ" başlığında, "5 Haziran 2018 günü KİVİ - ZOKEV İşbirliği Toplantısı Yapıldı" açıklaması vardır. Söz konusu yazımda da, sadece bu yörenin mahalle ölçeğinde korunması belirtilerek, Nilüfer Karakoç'un Fener Mahallesi Projesi'ne değindim.
Bknz: Fener Mahallesi Projesi - Nilüfer Karakoç, Arkitera, 17.Aralık.2018
Bknz: https://www.kivi.com.tr › tag › kursat-cosgun Kürşat Coşgun Arşivleri-Kivi Stratejik Planlama AŞ
Yazımın konusu KİVİ'nin, ZOKEV'in tüzel kişiliği değil, bu işbirliği kapsamında; Zonguldak adına yapılan işler, yapılmayan işlerle bu çalışmalar sonunda gelinen nokta ve kullanılan kamu kaynaklarıdır.
Emekli Şube Müdürü Kürşat Coşgun'nun bu konuda söyleyecek sözü olmadığı için önce kendi kişiliğine uygun sözcüklerle aklı sıra bana hakaret ediyor; sonra benimle ZOKEV arsasında maddi temeli olmayan bir husumet yaratarak ucuz kahramanlığa soyunuyor.
"ZOKEV'i karalama", "ZOKEV'e saldırı" sözleriyle yetinmeyip; "bir tarafta yok ediciler, diğer yanda ZOKEV ve dostları bulunmaktadır. Onu karalamaya hiçbir kişinin gücü yetmeyecek" gibi provakasyona yönelik bir linç kampanyası başlatmak istiyor.
Şimdi soruyorum:
- Eleştirmenin ve sorgulamanın; "karalamayla", "saldırıyla" ne ilgisi var?
- Bir yanda düşmanlar (yok ediciler) diğer yanda ZOKEV dostları gibi ayrıma ne gerek var?
- Eleştirenleri, sorgulayanları "yok ediciler" olarak nitelemesiyle ne / neyi amaçlıyor?

[*] [*] [*] [*]
Koruma kültüründe "bütüncül koruma" temel olup; Yayla Mahallesi, hem bu nedenle hem de Zonguldak için özel bir yerleşim birimi olduğundan bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Yazımda da kentle özdeşleşen bu yöreyle ilgili düşüncelerimi anlatmaya çalıştım. Değindiğim konular hakkında Kürşat Coşgun'nun görüşlerini açıklaması gerekirken yazdıklarımı "abuk sabuk, saçma sapan, ipe sapa gelmeyen, zırva" sözler olarak nitelemesi; özelinde "seviyesizliğinin seviyesi", genelinde konuyla ilgili "yetersiz bilgi" düzeyinin kanıtıdır.
Tekrar soruyorum:
- Yayla Mahallesi'nin, mahalle ölçeğinde korunmasını önermem mi hayal mahsulü ?
- Mahalledeki tescil edilmiş yapıları içeren bir çalışmanın yapılmasını belirtmem mi zırva?
- Bütüncül bir planlama ve projelendirme yapılmasını istemem mi çocukça hırs?

[*] [*] [*] [*]
Kürşat Coşgun "Zonguldak İletişiminde Değerler Haritası Çalıştayı" adlı etkinlikle ilgili olarak "bu çalıştayla Yayla Mahallesinin korunması konusunun ne gibi bir ilgisi olduğu, Vakfımızla karalamak için bir şeyler uydurmanın ötesinde nasıl bir illiyet bağı kurulduğunu anlamak mümkün değildir" sözü onun genelinde koruma kültürü, özelinde de Yayla Mahallesi'ne bakışıyla ilgilidir.
İlin ilk ve tek "kentsel ve üçüncü derece doğal sit alanı" olan Yayla Mahallesi bu çalıştayda niçin görüşülmedi? İlgili koruma kurulunca "onanmış koruma amaçlı imar planı" olan Yayla Mahallesi, "uygulamaya hazır olmasına" karşın, neden ele alınmadı?
Çalıştay kapsamında "2023 Hedeflerine Doğru Zonguldak'ta Doğa ve Kültür Turizmi" adı altında düzenlenen odak toplantılarında Zonguldak için çok önemli olan Yayla Mahallesi'nin ele alınmamasının sorumlusu, toplantıları düzenleyen "KİVİ-ZOKEV İşbirliği" ekibidir.
Bu saptamamı "Vakfımızla karalamak için bir şeyler uydurmanın ötesinde nasıl bir illiyet bağı kurulduğunu anlamak mümkün değildir" demek, ancak "abesle iştigal etmek" deyimiyle açıklanır.

Zonguldak Kız Meslek Lisesi
"Kız Meslek Lisesi", Yayla Mahallesi Kapuz Caddesi'nde olup; taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş "TTK Genel Müdür Lojmanı", "TTK Genel Müdür Yardımcısı Lojmanı" adlı taşınmazlarla sınırdaş konumunda ve Yayla Mahallesi Koruma Amaçlı İmar Planı "onama sınırı"nda olduğundan; Yayla Mahallesi'nde yapılacak proje kapsamında ele alınması gereken bir yapıdır. Ama Emekli Şube Müdürü "mahalle ölçeğinde koruma" kavramını bilmediği için bu saptamamı "hayal dünyasında gezdiğim" sözleriyle belirtiyor.
2013 yılında düzenlenen "Zonguldak Folkloru Bienali" adlı etkinlik nedeniyle Kız Meslek Lisesi'nden sergilemek için geleneksel giysiler almaya giden ZOKEV'li Kürşat Coşgun'un bu yapının tescil edilmesi gerektiğini anlayamaması, bu konuda işinin ehli kişi olmadığının kanıtıdır.

Zonguldak Eski Halkevi (Bugünkü Zonguldak Belediyesi Kültür Ve Sanat Merkezi)
ZOKEV Başkanı Kürşat Coşgun, "Eski Halkevi binası (Bugünkü Zonguldak Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi) talebimiz doğrultusunda kültür varlığı olarak tescil edilmiştir" diyerek yalanını laf ebeliğiyle - laf ebeliği yaparak, kapatmaya çalışıyor.
Çünkü Kürşat Coşgun imzalı 09.01.2014/2014-02 Tarih/Sayılı ZOKEV'e ait başvuru dilekçesini inceleyen Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 28.03.2014/1524 Tarih/Sayılı kararıyla bu yapının kültür varlığı olarak tescil edilmesinin uygun olmadığına "olumsuz" karar vermiştir. Resmi belgeyle kanıtlanan bu sonuca karşın, adı geçen kişi hiç sıkılmadan, hiç utanmadan yapının tescil edilmesinden, kendine pay çıkarıp, katkısı olmayan bir konuya sahipleniyor.

([*]) Fener Mahallesi Projesi Proje Raporu-Nilüfer Karakoç, Arkitera, 17.12.2018
Kürşat Coşgun, etkinliğin adını bile yanlış yazan şahsın daldan dala konduğu zırvalarla dolu yazıda, aynı durumu, "FENER MAHALLESİ PROJESİ PROJE RAPORU - NİLÜFER KARAKOÇ, ARKİTERE/KİVİ" ara başlığı altında yazılanlarda da görmek mümkündür. Tokel hayal dünyasında kurarak 'ZOKEV-KİVİ işbirliği' ile hazırlandığını iddia ettiği projenin müellifi tarafından kaleme alınan bir rapordan söz etmektedir." sözleriyle hakarete karışık bir açıklama yapıyor.
"Arkitera" adlı kuruluşun Zonguldak'taki işlerinde kullandığı kimlik "KİVİ Stratejik Planlama" olup; Nilüfer Karakoç, bu kuruluşta görevli olduğu gibi hazırladığı "Fener Mahallesi Projesi"nin tarihi (17.Aralık 2018) de, "KİVİ-ZOKEV İşbirliği"nin Zonguldak'ta iş yaptığı dönemde ait bir tarihtir. Bu bilgi mi zırva?
Bknz: Nilüfer Karakoç - Arkitera Mimarlık Merkezi, https://www.arkitera.net › ekip › nilufer-karakoc
Zonguldak kent merkezi ile özdeşleşen Yayla Mahallesi'nin, mahalle ölçeğinde korunması için sıraladığım örnekleri "daldan dala konmak" sözüyle açıklayan Kürşat Coşgun, 25.10.2017 tarihinde başlayıp 2018 yılı süresince yüklenici firma KİVİ'nin "Batı Karadeniz Turizm Planı Çalışmaları" başlığı altında Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu illerindeki kimi ilçelerde düzenlediği "34" adet toplantıya "bizzat katılarak", konduğu dalları açıklasın...
Bknz: https://www.kivi.com.tr › tag › kursat-cosgun Kürşat Coşgun Arşivleri-Kivi Stratejik Planlama AŞ

Şimdilik Bu Kadar
Yayla Mahallesi sınırları içerisinde:
- Liman Caddesi'ndeki "TTK Şarjöman" adlı tesisin taşınmaz kültür varlığı olarak tescili için 30.06.2008 tarihli dilekçemle Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na "ben" başvurdum ve tesis, bu başvurumla 17.02.2009/1190 Tarih/Sayılı kurul kararıyla tescil edildi.
- Liman arkasındaki "Fener Tüneli adıyla anılan tünelin taşınmaz kültür varlığı olarak tescili için 30.10.2018 tarihli dilekçemle Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na "ben" başvurdum ve tünel, bu başvurumla 17.02.2019/1190 Tarih/Sayılı kurul kararıyla tescil edildi.
Bunlarda mı "hezeyan", "zırva", "hayal mahsulü", "çocukça hırs", "hayal dünyasında gezinmenin" ürünü?...
Üstelik "ben" bu başvuruları kişisel girişimlerimle yaparken; Kürşat Coşgun, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde Şube Müdürü ve ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanıydı...