Atatürk'ün Zonguldak ziyareti olan 26 Ağustos 1931 tarihinden kısa bir zaman önce Zonguldak tarihinde kayıtlara geçmiş ve fotoğraflarla belgelenmiş önemli bir deniz taşmasının fotoğraf albümüdür...


18-19 Ocak 1931 gece yarısı rüzgar (batı karayel) den esmeğe başlamış ve ertesi sabah deniz kabarmağa ve Zonguldak feneri yamaçlarını tayfun halinde yalamağa başlamıştır. Bu esnada dalgalar, yine bu burnu bir tünelle geçip diğer taraftan lavuar şistlerini döken demiryolu hattı üzerinde bulduğu bir lokomotif ve beş vagondan ibaret katarı bozarak lokomotifi kaldırıp toprağa saplamış ve vagonları da parça-parça, sağa sola dağıtmıştır ki bunlardan üçü öğleden sonra dalgaların şiddetli tazyikiyle takriben 20 metre tulündeki tünelden binanın içine gelmiştir.


Deniz kabardıkça rüzgar da şiddetini arttırdığından bu tahribat akşama doğru daha ziyade artmış ve öğleden evvel baş taraftan yarısı kopan belediye iskelesinin geri kalan parçası da kısmen kopmuş ve liman içinde bir panik başlamıştır. Liman mendireğinin himayesindeki; rıhtım duvarları ve demiryolları hurdahaş olmuş ve bu esnada liman içerisinde 'Hendi' ve 'Hacı Zade' vapurları batmışlardır.
Öğleyin saat 13.00'da dalgaların Zonguldak fenerinin de tepesine aştığı görünüyor. Fenerin bulunduğu tepenin rakımı 40 metredir, dalgalar fener kulesinin de tepesine kadar aştığına göre bu noktada en az 50 metreye kadar yükselmiş oluyor ki bu güne kadar kaydedilmemiştir.


Bu fırtına devam ederken mendireğin haricindeki muhafaza blokları da birer-birer parçalanmış ve sürüklenmiş olduğundan akşama doğru dalgalar serbestçe dalgakıranın üstünden aşıp liman dahilinde tahribata devam etmiş ve liman vinçlerini parça-parça etmiş ve demiryollarını sökmüş ve gece de liman fenerinin kopup gittiği ertesi sabah görülmüştür. İkinci günü dalgaların savleti yine arttığından limanın tamamıyla içinde bulunan sabit vinci de temelini oynatarak denize yuvarlamıştır.
Bu olaydan kısa bir süre sonra eski mendirek 1932 yılında onarımdan geçirilmiştir...

Yardımcı kaynaklar
Zonguldak Nostalji
(zonguldaknostalji.com)